Hlavní navigace

Ostrava v roce 2020 zruší papírové jízdenky. Nahradí je karty a mobily

22. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dopravný podnik Ostrava včera oznámil, že v MHD přejde na plně elektronické odbavování. O tom už víme od loňského léta, město ale nově stanovilo termín, kdy papírové jízdenky přestanou platit. Za 11 měsíců. Od 1. 1. 2020 už budou cestující použít kartu nebo mobil. Papír po 40 letech končí.

Elektronické odbavování už v Ostravě dávno funguje. DPO má terminály se čtečkami karet ve všech více než 600 vozech (autobusy, tramvaje i trolejbusy). Cestující mohou platit jednotlivé jízdné nebo si nahrávat dlouhodobé kupóny nejen na regionální kartu Odisku, ale také na libovolnou platební kartu Visa či MasterCard. Kromě toho lze používat prémiové SMS.

Dopravní podnik ale chystá ještě další způsoby určené zejména návštěvníkům. Místo papírových jízdenek zavede tzv. kreditové jízdenky. Půjde o bezkontaktní karty, které se budou prodávat v automatech na hlavních zastávkách.

TIP: Ostrava bude mít Wi-Fi ve všech vozech MHD. Chystá i mobilní aplikaci

Tisk, prodej a údržba celého systému papírových jízdenek nás stojí zhruba 20 milionů korun ročně. Náklady na kreditní jízdenky odhadujeme v řádech milionů korun. To znamená, že celková úspora dopravního podniku bude 15 milionů korun ročně, což je například více než jeden nový elektrobus,“ říká Daniel Morys, generální ředitel DPO.

Platba kartou v ostravské MHD Platba kartou v ostravské MHD (zdroj: DPO)

Podle Moryse se počet odbavení kartou každý rok téměř zdvojnásobuje. Loni tuto možnost využilo 3,8 milionu cestujících. Jen v prosinci šlo o 471 000 cestujících, kteří nakoupili jízdné za 8,2 milionu korun.

Karetní automaty budou již letos, přijde i aplikace

Podnik již od loňska na jízdenkové automaty přidal varování, že „brzy tady nebudou“. Podle informací DPO je v Ostravě a okolí přes 100 automatů. Jejich nástupců vydávajících karty bude sotva třetina.

Ostrava se postupně zbaví automatů na výdej papírových jízdenek Ostrava se postupně zbaví automatů na výdej papírových jízdenek (foto: Jiří Moravec)

DPO loni na podzim vypsal veřejnou zakázku, ve které poptává 35 automatů, potřebný software a služby za 15 750 000 Kč. Dle oficiálního portálu se zatím zájemci nepřihlásili. Ze zadávací dokumentace vyplývá, že budování automatů bude probíhat ve čtyřech etapách až do roku 2020. Již letos v září by ale mělo fungovat prvních 18.

Automaty by měly mít 15" dotykový displej s uživatelským rozhraním v češtině, polštině, angličtině a němčině. Platit se v nich bude kartou nebo bankovkami. Nejnižší částka bude 100 Kč, což odpovídá pěti standardním jízdenkám s platností na 30 minut (45 minut o víkendech).

Kreditní jízdenka DPO Kreditní jízdenka (zdroj: DPO)

Ostrava chce na jaře představit i novou mobilní aplikaci pro Android a iOS s názvem MojeDPO, kde bude možné vyhledávat spojení, stahovat jízdní řády a také nakupovat jízdenky. Velmi pravděpodobně půjde o podobné řešení jako je pražská PID Lítačka. Jízdenky se budou platit kartou po vyplnění patřičného formuláře.

Byl pro vás článek přínosný?