Hlavní navigace

Outlook 2013: konec hledání e-mailů v nabídce Start a práce s DOC

27. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co si budeme namlouvat, běžní domácí uživatelé málokdy sáhnou po dedikovaném poštovním klientu. Na e-mail většinovému publiku stačí propracované webové rozhraní služeb. Popravdě, také mnohým pokročilejším a náročnějším jedincům dnes stačí prohlížeč a v něm Gmail či Outlook.com. Z důvodu relativně nízkého zájmu se v tomto roce rozhodla Mozilla, že ukončí nákladný vývoj svého tradičního a obecně dobře přijímaného Thunderbirdu. Jiná situace panuje na poli placených aplikacích. Po těch poptávka ještě pár let bude.

Tip: Microsoft vydal 60denní zkušební verzi Office 2013 ke stažení. Přesvědčí vás?

Především firemní zákazníci by Microsoftu kancelářskou sadu Office bez aplikace Outlook omlátili o hlavu. Již hotový, avšak maloobchodně nedostupný balík Office 2013 proto přispěchá s novou verzí poštovního klienta. Ten v moderní podobě přežívá zhruba patnáct let, čili má dlouhou tradici. Krom jiného právě z toho důvodu obsahuje z uplynulých let spoustu funkcí a technologií, které již nejen v Redmondu považují za zastaralé. Můžete s nimi nesouhlasit, ale s občasným pročistěním aplikace na úkor kompatibility již nic nenaděláte.

 

Microsoft se letos odhodlal k poměrně razantní čistce. Outlook 2013 proto na trh přijde bez některých důležitých funkcí. Než se odhodláte k přechodu na nejnovější vydání poštovního klienta, měli byste se o změnách informovat. U většiny odstavených technologií člověk pokývá hlavou a uzná, že je důležité tlačit kupředu novinky a nezabředávat zbytečně do minulosti. Což ovšem neznamená, že vám krok vstříc budoucnosti neztíží život a nepřidělá práci navíc. Podívejme se tedy, co ztratíme.

Ve Windows XP s novým Outlookem nepochodíte

Outlook pro rok 2013 se stejně jako zbytek aplikací v Office odmítá spustit v zastaralých Windows XP. Kupodivu se Microsoft rozhodl ignorovat rovněž o šest let mladší Windows Vista. Jejich tržní podíl není nejvyšší, přesto se tento systém ještě v některých firmách najde. Jeho rozšířená podpora navíc skončí mnohem později než tomu bude v případě Ikspéček. Rokem, kdy podpora končí, se stane 2014 pro Windows XP a 2017 pro Windows Vista. Každopádně se nachystejte na to, že budete potřebovat minimálně Windows 7, lépe však Windows 8. (Případně Windows Server 2008 R2 nebo novější.)

Tip: Známe ceny Office 2013 a Office 365 Home Premium. Je lepší předplatné?

Kdybyste se dostali k nějakému stroji s Windows RT, očekávejte, že Outlook naleznete v ceně systému. Majitelé Windows 8 si naproti tomu musí aplikace Office jako obvykle dokoupit. Tentokrát však nemusíte sahat po samostatných licencích, Microsoft nabízí předplatné. V rámci předplatného máte přístup ke cloudovým službám a desktopovým aplikacím. Navíc dostanete vždy nejnovější verze aplikací. Poslední vydání Windows i Office naznačují, že se schyluje k mnohem častějšímu oživování produktů.

Poštovní klient Outlook 2013 ještě  není bežně dostupný, neobsahuje ani českou lokalizaci
Poštovní klient Outlook 2013 ještě není bežně dostupný, neobsahuje ani českou lokalizaci

Pryč se starými formáty

V kancelářích se kvůli velkému tlaku usadily prakticky výhradně uzavřené formáty od Microsoftu. Jeho DOC či XLS dodnes patří k nejpoužívanějším formátům pro dokumenty a tabulky. Počínaje Office 2007 se firma snaží prosadit novější a otevřenější DOCX, XLSX a další. Protože tyto nové formáty s námi budou již šestým rokem, nastává čas, abychom upustili od používání těch starších. Poštovní klient Outlook 2013 již nepodporuje importování a exportování do a z formátů DOC a XLS.

Ty vládly v kancelářských balících Office 97 až 2003. I po všech těch letech na ně řada uživatelů a organizací spoléhá. Z hlediska kompatibility se proto jedná o velkou ránu. Microsoft chce staré formáty definitivně pohřbít, snaží se o to mj. i Google, což je v podstatě dobře, jinak bychom u nich mohli zůstat donekonečna. Rovněž skončila podpora souborů správce kontaktů Act!, na seznam vyřazených se dostaly i archivy starého pošťáka Outlook Express. Ty ale mnozí neoželí tak jako DOC a XLS. Microsoft v Outlooku 2013 nadále podporuje formáty PST nebo CSV.

Předvolby pošťáka
Předvolby pošťáka

Žurnál se odebírá do důchodu

Jiné funkce budou nahrazeny novějšími, technicky vzato tak nebudeme mít důvod, proč by se nám po nich mělo stýskat. Sekce s aktivitami vašich kontaktů byla předělána a povýšena. V Outlooku 2013 místo ní můžete využít tzv. Social Connector. Chybět nám ale bude žurnál. Přehledy akcí, seřazené podle data, již nelze vytvářet. Pokud jste včera dopoledne četli nějakou zprávu, ale nepamatujete si, který ze záplaty e-mailů vás tak zaujal, mohli jste nahlédnout do žurnálu. Bohužel se s ním musíme rozloučit.

Tip: Outlook 2013: nastavujeme příjem pošty z běžných e-mailových služeb

Restrikce se dočkalo dokonce i hledání. Opět, pokud jste byli zvyklí, že jste si např. pomocí nabídky Start dohledali konkrétní událost z kalendáře, případně e-maily, budete zklamáni. Integrace s běžným prostředím Windows v tomto ohledu dostala na frak. Pro vyhledávání můžete nadále využít políčko v rámci aplikace. V tomto chování lze vysledovat spojitost s Windows 8. Dlaždicový operační systém již klasickou nabídku Start neobsahuje. Očekává se, že budete využívat integrované hledání v aplikacích.

Kalendář patří ke klasickým funkcím
Kalendář patří ke klasickým funkcím

V dotekovém prostředí ke hledání využíváme Šém, v desktopu si musíme vystačit zase s tím, co vývojáři do svých programů implementují. Marně byste v pošťákovi Outlook 2013 hledali nezávislé nastavení VPN či vytáčeného připojení. Existuje však jisté řešení pro (doufejme) nízké procento postižených uživatelů. Tyto předvolby lze nastavit v celém systému, pomocí Ovládacích panelů. Nový produkt vám nedovolí ani veřejně publikovat kalendáře na adrese Office.com.

Odstavení sdílených kalendářů nicméně bude mít vliv také na starší verze Outlooku. Neponechá nás ale úplně bez náhrady. Do služby se hlásí produkty Exchange a Outlook.com. Podrobnosti o tom, kdy dojde ke zrušení původní služby, se teprve dozvíme.

Hrana zvoní offline režimu

Dostáváme se na konec seznamu nejzásadnějších funkcí, které jsou v Outlooku 2013 odebrány, narušeny nebo nahrazeny. Microsoft se dušuje, že všechny úpravy prosazuje s citem a doplatí na ně jen nízké procento uživatelů. Doufejme, že má pravdu. Minimálně ukončení podpory formátu DOC lze považovat za odvážné. Ještě jedna věc stojí za vypíchnutí. Ztratil se nám klasický režim pro práci bez připojení u účtů napojených na Microsoft Exchange. Neznamená to však, že musíte pošťáka používat výhradně v modernějším online režimu.

Budete používat seznam úloh?
Budete používat seznam úloh?

Pakliže pracujete často bez připojení, můžete s Outlookem 2013 nadále operovat. Uživatelé budou při upgradu převedeni na nový režim pro práci v prostředí bez připojení. Nebudete tudíž muset do nastavení aplikace zasahovat. Horší to budou mít nováčci. Návod pro ně Microsoft naštěstí poskytuje. Obecně se ale Redmondští stále více spoléhají na to, že je počítač připojen k internetu prakticky za všech okolností. Při „klasickém offline režimu“ se na pevný disk ukládá více zpráv.

Jeho použití se proto nedoporučuje v případě velkých e-mailových schránek. Microsoft specificky zmiňuje hranici 25 GB za zlomovou. V ukládání pošty na vzdáleném serveru vidí rovněž bezpečnostní zlepšení. Zprávy uložené lokálně je prý snazší ukrást. S offline režimem souvisí nemožnost ukládat zprávy do souboru PST, používat se začíná pouze OST.

Pro někoho možná budou změny v Outlooku natolik zásadní, že raději ještě chvíli setrvá u starší verze Office. Jak na pročištění poštovního klienta pohlížíte vy?

Pokud váš adresář zeje prázdnotou, můžete jej propojit se sociálními sítěmi
Pokud váš adresář zeje prázdnotou, můžete jej propojit se sociálními sítěmi

Byl pro vás článek přínosný?