Hlavní navigace

Ověřeno je už přes 500 TV a STB. Tyhle všechny si budou rozumět s českým DVB-T2

27. 11. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

České radiokomunikace se v létě pustily do testování televizních přijímačů pro novou generaci vysílání. Modely, které si poradí s českým nastavením DVB-T2, pak dostanou zvláštní nálepku. Zatím probíhá pilotní provoz, ale od února 2021 bude DVB-T2 jedinou pozemní sítí, současné DVB-T skončí. Televizory jsou dlouhodobou investicí, takže byste dnes při nákupu měli sledovat kompatibilitu, abyste v budoucnu nemuseli složitě připojovat set-top box.

Tímhle logem budou označeny produkty kompatibilní s českým DVB-T2
Tímhle logem budou označeny produkty kompatibilní s českým DVB-T2

Radiokomunikace budou na dvbt2overeno.cz všechna ověřená zařízení vypisovat. Doposud tam byl trochu nepřehledný dokument v PDF. Nově je možné přímo na stránce daný model zařízení vyhledat. Pro další zpracování lze stáhnout i strojově čitelný soubor CSV.

 

Z jeho analýzy vyplývá, že v databázi ověřených produktů je již 13 různých značek elektroniky. Jsou mezi nimi televizory Gogen, HiSense, Hyundai, JVC, LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sencor, Sharp a Sony. K tomu pak set-top boxy od Zirconu a Almy.

Celkově je ověřeno 505 produktů. Radiokomunikace pochopitelně netestovaly všechny. Přijímače a firmwary jsou u různých modelů shodné, televizory se mohou lišit jen úhlopříčkou a lepší výbavou. Proto stačí ověřit jeden model. Platí to i napříč značkami. Gogen, Hyundai a JVC sdílejí přijímače a firmware. Totéž platí pro STB výrobců Zircon a Alma. Test tak ve skutečnosti probíhal na 29 různých zařízeních a 23 různých firmwarech.

Snad se Radiokomunikace dostanou i k dalším menším značkám. Podporu DVB-T2 slibují ještě například ECG, Finlux, Funai, Hitachi, Changhong, Orava, Strong, TCL, Telefunken nebo Thomson. Ze set-top boxů pak Amiko, BenSat, Evolveo, Ferguson, Golden Opticum, Synaps, Telesystem a VU+.

Byl pro vás článek přínosný?