Hlavní navigace

Ovladače GeForce 191.xx ničí hardware

4. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejnovější ovladače GeForce pro stejnojmenné grafické akcelerátory Nvidie verze 191.07 mohou být nebezpečné pro váš systém. Problém postihuje kombinaci jakékoliv GeForce se základní deskou vybavenou PCI Express můstkem NF200, tudíž některé nForce a některé desky s northbridge Intel X58; možná také nForce 790i SLI. Problém se neprojevuje na všech systémech, někteří uživatelé hlásí s novými drivery bezproblémových chod. Zatím také není známo, jestli se závada projevuje na základních deskách jiných výrobců, než EVGA. Právě z jejího diskuzního fóra informace o problému pocházejí.

Počítač, který je chybou postižen, může první den po instalaci nových ovladačů běžet bez problémů. Zprvu se problémy projevují jen velmi subtilně – grafická karta najednou nezvládá přetaktování, občas kolabuje. Postupně se ale projevy zhoršují, až grafická karta není schopna běžet ani na továrních frekvencích; po dvou až třech dnech už může dojít k nenávratnému poškození jak grafické karty, tak základní desky. Slovy uživatele iride4u z diskuzního fóra EVGA:

„Podle technika EVGA může pomoci nainstalovat ovladače verze 195.39, ale pokud už došlo k poškození hardware, nepomůže to. Už se mi s těmito drivery [191.07] odporoučely dvě grafické karty a jedna základní deska.“

Jak zjistil uživatel Mikotan, chyba v ovladačích způsobuje špičky v signálovacím napětí PCI Express linek. Nestandardní napětí pak postupně ničí grafickou kartu i čipset. Momentálně tedy nelze než doporučit, abyste se ovladačům GeForce 191.07 obloukem vyhli a raději počkali na verzi další.

Aktualizace: komentář společnosti Nvidia k problému a další nové informace najdete v této aktualitě

Zdroj: fórum EVGA 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku