Hlavní navigace

Ovladače pro Radeony HD 2000–4000 budou vydávány čtvrletně

24. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Velkou diskusi vyvolala před třemi dny tehdy ještě neověřená zpráva, že AMD ukončí podporu Radeonů generací HD 2000 až HD 4000 (tedy všeho, co ještě nepodporuje DX11). Server Phoronix, který s informací přišel, sliboval brzké oficiální oznámení od AMD. To na sebe nenechalo dlouho čekat.

Počínaje květnovou verzí (12.5) oblíbeného balíku ovladačů Catalyst mají Radeony HD 2000 až HD 4000 statut „legacy“, což ale neznamená náhlé ukončení veškeré podpory. Stejně jako u tří generací podporujících DirectX 9, které stihl stejný osud před třemi lety, nebudou kompatibilní ovladače vycházet každý měsíc, ale jednou za čtvrt roku. Podle oficiálního prohlášení AMD se tyto ovladače budou zaměřovat na „řešení specifických problémů s aplikacemi a kritické opravy“.

Jak dlouho ale taková podpora vydrží? Anandtech (kde si také můžete přečíst celý text prohlášení) připomíná, jak to bylo s Radeony 9500–X1950, které přešly na čtvrtletní režim updatů v Catalystech 9.3 (tedy v březnu 2009). Poslední verze ovladačů určená pro tyto karty je Catalyst 10.2, podpora tak byla zcela zaříznuta po necelém roce.

A jak to bude s podporou v chystaných Windows 8? Nově vydávané Catalysty pro tento systém budou kompatibilní pouze s kartami s podporou WDDM 1.2 (tedy Radeony HD 5000 a vyšší). Přímo v instalaci Windows ale budou integrovány ovladače pro starší karty a mělo by být možné použít i novější vydání „legacy driverů“, byť nebudou přímo určeny pro Windows 8.

Zdroj: Anandtech

Byl pro vás článek přínosný?