Hlavní navigace

Packard Bell Dot VR46: asistent k neutahání

12. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled

Acer naštěstí notebooky s logem Packard Bell nijak neodbývá jako lacinou spotřebku a tento Dot VR46 to dokazuje podobným způsobem, jako před časem jeho větší kolega EasyNote TJ75, který vyhrál redakční test v kategorii 15" notebooků do 15 000 Kč.

Notebooky s úhlopříčkou 11,6" jsou výborným kompromisem mezi malými desetipalcovými stroji s ne příliš šikovným rozlišením 1024 x 600 a již většími stroji s úhlopříčkou od cca 14" výše, kterého už pomalu začínají limitovat jeho rozměry například při práci na cestách autobusem či letadlem (pokud nesedíte v první třídě s dostatkem místa kolem sebe). Rozlišení 1366 x 768 a poměr displeje 16:9 je na tuto úhlopříčku akorát. Na displeji se vám zobrazí dostatek nástrojů či tak velká část webové stránky, abyste po přečtení několika řádků nemuseli neustále rolovat.

 

 

Packard Bell Tečka VR46 se neubránil použití lesklých plastů. Přesněji lesklého plastu. Naštěstí jen na víku displeje, které lze snadno vyčistit.  To je navíc ozdobeno barevným vzorem, kresbou měsíce a slunce, připomínající zdobné prvky různých domorodých kmenů vyznávající VooDoo. Nástřik dekoru je proveden velmi kvalitně a pravděpodobně ani po delší době nezačne víko displeje hyzdit oprýskaná kresba.

Uvnitř notebooku je vše už tak, jak má být a použité plasty jsou matné a to jak na rámu kolem displeje, tak i na vrchní desce těla. Ze stejného matného plastu jsou vyrobeny i všechny klávesy. Spodní část pod klávesami je opatřena jemným plastickým vzorem a touchpad má polomatný povrch. Potvrzovací klávesy touchpadu jsou společně s panty displeje a malou lištou hostící indikační diody napájení, stavu baterie, práce Blutoothu a Wi-Fi jedinými lesklými prvky uvnitř stroje.

Na vrchní části rámu displeje najdeme klasicky umístěnou webkameru. Nalevo od ní zabudovaný mikrofon a v pravé časti nastříkanou číslici 46, která značí typ stroje v řadě Dot VR.

 

Mimo již zmíněné lišty v levém spodním rohu pod klávesnicí jsou ještě další tři diody pod levým pantem víka. Značí práci pevného disku a zámků klávesnice. Pod pravým pantem nalezneme hlavní vypínač se zabudovanou červenou diodou oznamující zapnutí stroje. Spodní část těla je vylisována z odolného plastu s hrubým povrchem. Přední část je osazena dvěma stereofonními reproduktory a v zadní je baterie, zasahující do vrchní části s klávesnicí. Baterie je šestičlánková, jištěná z obou stran zámkem s pružinou a aretací.

Kromě lesklého víka je celý notebook vyroben z kvalitních matných plastů. Jednotlivé díly dobře lícují, ani při krutu nevydávají žádné rušivé zvuky. Při uchopení rozevřeného notebooku za roh těla se gumový efekt nedostavuje a ani víko při otevírání a zavírání nezkouší váš hudební sluch.

Konfigurace, klávesnice, touchpad, porty

Hardwarová konfigurace dot čtyřicetšestky patří k tomu lepšímu z kategorie malých notebooků. Ani zde se Acer nesnaží ušetřit a svoji stylovku osadil dvoujádrovým CULV procesore Intel SU4200 s pracovní frekvencí 1,3 Ghz. Výkon procesoru podporují 4 GB operační paměti, kterou díky instalovanému 64-bitovému operačnímu systému využije bezezbytku. Potěší i objemný pevný disk s kapacitou 500 GB s 5400 otáčkami. Grafický čip je sdílený Intel GMA 4500MHD. Displej s úhlopříčkou 11,6" a rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů má lesklý povrch a LED podsvětlení.

Klávesnice má klávesy znaků a několik dalších v plné velikosti. Ostatní jsou buď v poloviční velikosti, nebo jako vrchní řada funkčních kláves celkově zmenšená. Rozložení kláves je dobré, dvojitá výška klávesy enter i přes malé rozměry těla potěší. Blok klávesnice je celkově měkčí, i při mírném tlaku dochází k prohnutí. Při běžném psaní je však chod kláves přesný s dostatečnou odezvou.

 

 

Malý touchpad je citlivý a ovládání kurzoru je přesné. Povrch v matném provedení umožňuje dobrý pohyb i zpoceným prstům. Problém je však v jeho velikosti. Nezřídka místo pohybu kurzoru docílíte rolování obrazovky, protože prst nasadíte v sektoru posuvu stránky.

Když jsem na počátku Packard chválil v disciplíně zpracování a použití kvalitních plastů, trochu jsem se unáhlil. Povrch touchpadu a pravý okraj vrchní desky hraničící s touchpadem se časem oleští u většiny strojů. Ale většinou to je to záležitostí minimálně půl roku až roku. VR46 tyto známky vykazuje po cca měsíčním používání. Doufám tedy, že se případný uživatel za několik měsíců neproleští až do útrob stroje.

 

Ostatních ovládacích prvků je na Packardu poskrovnu. Na přední hraně umístěný mechanický vypínač Wi-Fi a hlavní vypínač. Ničemu to však nevadí. Většina nejběžnějších funkcí, jako ovládání jasu displeje, hlasitosti, vypínání a zapínání Bluetooth, touchpadu a dalších, je zpřístupněno přes funkční klávesu Fn.

Z levého boku můžeme pro připojení využít VGA konektor, konektor pro napájecí adaptér, HDMI výstup a jedno USB. Zprava pak ethernet, další dva USB porty 2.0 a dva audio konektory pro stereofonní 3,5 mm jacky sluchátek či externích reproduktorů nebo mikrofonu. Nalezneme zde i zámek Kensington a slot čtečky paměťových karet.

Displej, multimedia, výkon

Jak jsem již zmínil výše, má displej Packardu dnes nejpoužívanější poměr stran a použitelné rozlišení 1366 x 768 bodů. Obraz displeje je ostrý a kontrastní, barevné vyvážení je v pořádku. Sytost tmavých odstínů je velmi dobrá. To je alespoň jedno z mála pozitiv lesklých displejů. Nectnost v podobě odlesků je již notoricky známý problém a to hlavně u malých notebooků na cesty. Naštěstí se zde jako u 15" modelu EasyNote TJ75 neopakuje nectnost displeje v podobě tendencí k přepálení světlých ploch. Podsvětlení displeje stačí na dobrou viditelnost i při práci venku. Na přímém slunci je viditelnost na hraně a podsvícení postačí tak na prohlížení textů na kontrastním pozadí. Na druhou stranu je to velmi dobrý výkon na lesklý displej.

Při cestování může rušit malá pevnost pantů víka displeje. Na běžných českých okreskách tuhost pantů neudrží váhu víka při otřesech a displej se pomalu sklápí ke kolenům.

 

 

Webkamera s rozlišením 1,3 Mpx podávala standardní  výkony, ale po zvukové stránce Packard překvapil. Dva reproduktory i v tak malém těle dokážou vyloudit v rámci možností vcelku vyrovnaný, plný zvuk. Zvuk je čitelný bez známek zkreslení a to ani při vyšších hlasitostech. Ano, podle článku o akustice a její problematice u notebooků, je to nepoužitelný zvuk, ale vzhledem k velikost a i konkurenčním strojům se Dot VR46 drží dobře.

Bezdrátové sítě fungovaly spolehlivě, spárování Bluetooth i nalezení a připojení  k Wi-Fi síti proběhlo rychle.

Úsporný dvoujádrový Intel  neměl problém s žádnou relativně běžnou aplikací. Operační paměť 4 GB dávala dost prostoru pro svižný chod i více spuštěných procesů. Zpracování fotografií v Adobe Lightroom i Photoshop bylo příjemnou, vcelku svižnou záležitostí i při současně otevřených cca 30 záložkách v Google Chrome prohlížeči převážně s fotografiemi a nezřídka i flash prezentacemi. Svižností rozumějte porovnání s adekvátním výkonem takto malého zařízení. Zpracování fotografií z dnešních běžných DSLR zrcadlovek se snímači v průměru kolem 15 Mpx není utrpením. Samozřejmě, že pokud budete chtít hromadnou akcí ve Photoshopu prohnat několik RAW souborů z 50 Mpx digitální stěny profesionálního středoformátu, Dot VR46 se promění v pomalé funící topení.

 

Výdrž baterie je na dobré úrovni. Výrobce uvádí výdrž až 8 hodin, ale to v případě osazením šestičlánkovou baterii s kapacitou 58 Wh. V námi testovaném stroji je baterie také šestičlánková, ale s nižší kapacitou 4400 mAh. A právě proto a vzhledem k běžnému provozu je průměrný čas kolem 5 až 6 hodin velmi slušný. Při práci jsem často poslouchal hudbu z přehrávače foobar2000, podstvětlení nastavené zhruba na polovinu, ale v těchto posledních několika slunečních dnech jsem byl donucen jít až na maximální výkon.

Závěr, cena

Měsíční soužití s tímto strojem mi potvrdilo, že jeho velikost pro každodenní tahání s přemísťováním pomocí MHD a meziměstskými spoji  a zároveň jen nepatrné omezení při práci s náročnějšími aplikacemi, které lze obvykle na cestách využívat, je ideální. Lepší variantou by mohl být displej s úhlopříčkou 13,3", ale pouze v tom případě, že bude mít vyšší rozlišení, jinak by zvětšení plochy mělo přínos snad jen pro uživatele se slabším zrakem. Jiný praktický význam by nepřineslo.

Tenké tělo bez vyčuhující baterie oceníte kdykoliv. V batohu, brašně či aktovce. Při psaní je sice zvýšená zadní část díky větší baterii příjemná, ale ergonomie klávesnice umožňuje pohodlné psaní i u šestičlánkové, nízké baterii.

 

 

Packard Bell je sympatický, příjemný stroj, který bych rád doporučil všem zájemcům o přenosný stroj se slušným výkonem a použitelnou výdrží. Co je trochu brzdou v rozhodnutí pro tuto Tečku je její cena. Ano, jedná se o stylový stroj, nicméně cena kolem 15 000 Kč s DPH je na u nás méně zavedenou značku už poměrně dost.

 

 

Kompletní fotogalerie

Kompletní fotogalerie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

 

 

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže 

 

Packard Bell Dot VR46 11,6"

Cena

cca 15 000 Kč s DPH

Zapůjčil

Packard Bell CZ, www.packardbell.com

 

Specifikace

Procesor

Intel Pentium Dual Core SU4300 1,3 GHz

Operační paměť (vestavěná)

4 GB (DDRIII 1066 MHz)

Operační paměť (rozšiřitelná do)

4 GB

Pevný disk (velikost)

500 GB (max. 640 GB)

Pevný disk (rychlost)

5 400 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

n/a

Optická mechanika (rychlost)

n/a

Velikost displeje (palců)

11,6

Rozlišení displeje

1366 × 768

Grafická karta

Intel GMA 4500MHD

Grafická paměť

n/a

Wi-Fi

a/b/g/n-draft

Bluetooth

2,1+EDR

Mobilní komunikace

n/a

Operační systém

Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit

Porty (s výjimkou USB)

HDMI, VGA, RJ-45, ethernet, audio

Počet USB portů

3 × USB 2.0

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet SD, SDHC, MMC, MS, MS Pro, xD

Rozměry

285 × 204 × 25 mm

Hmotnost

1,35 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

n/a

3DMark03 (body)

1515, CPU 568

3DMark05 (body)

1028, CPU 5226

3DMark06 (body)

586, CPU 1185

PCMark05 (body)

n/a, CPU 3129, Mem 3222, GPU 1136, HDD 5381

PCMark Vantage

2700; Mem 1667; TV & Mov 1975; Gaming 1553; Music 3280; Productivity 2222; HDD 3440

HDTune (MB/s; ms)

44,3 MB/s, 27,4 s

SiSoft Sandra 2010

CPU 29 GOPS; Mem 9,18 GB/s

CrystalDisk Mark 3

Seq 67,94 / 67,26 MB/s; 512k 24,30 / 25,28 MB/s; 4k 0,296 / 0,676 MB/s

Devil May Cry 4

11,53 / 9,53 / 12,40 / 10,86

Cinebench R11.5

CPU - pts; OpenGL - fps

x264 BenchMark HD v3.0

n/a / n/a fps

Divx Converter

48:06 min.

Windows 7 Experience Index

3,2 CPU: 4,0; RAM: 4,8; GPU: 3,2; Game GPU: 3,2; HDD: 5,8

Výdrž web* (čas)

6:12 hod.

Výdrž kancelář** (čas)

6:36 hod.

Výdrž multimédia*** (čas)

5:13 hod.

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní

Byl pro vás článek přínosný?