Hlavní navigace

Packard Bell EasyNote TJ75: černý kůň nezklamal

3. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před dvěma lety ji koupila společnost Acer a značku PB používá pro své stylové, dostupné počítače.

[firstpagebreak title=Úvod, vzhled, kvalita zpracování a použité materiály, hardwarová konfigurace]

Plusy a mínusy

+ Střízlivý design

+ Výkonný dvoujádrový Intel Core i3 procesor

+ Velmi dobré zpracování

- Dotekové ovládání na lesklé liště

- Pouze běžná výdrž baterie

Vhled

Vzhled tohoto notebooku je vskutku příjemný. Dokážu si jej představit jak v rukách ženy, tak i muže. Nebo alespoň v tomto černém provedení, které jsme dostali do testu. Ani Packard Bell se neubránil módě lesklých povrchů a tak víko displeje i vnitřní rám chytají odlesky od všeho možného stejně dobře, jako otisky prstů, až se vám ani nechcete věřit, že jich tolik máte. V hlubokém lesku je z vrchní strany víka vzorek, připomínající kevlarový povrch. Naštěstí deska s klávesnicí a touchpadem je vyvedena v matném povrchu příjemném na dotek. To zvlášť potěší u zmíněného touchpadu, který je mírně zapuštěný se zkosenými okraji. Ovládání kurzoru s ním nečiní ani ty nejmenší potíže.

 

 

Výjimkou, která potvrzuje pravidlo, je pruh lesklého plastu nad klávesnicí, která je domovem stavových diod, ale naneštěstí i dotykového ovládání některých funkcí. Tento způsob řešení zdá se mi poněkud nešťastným (pokud bych měl použít slova klasika). Dalším lesklým místem je potvrzovací klávesa touchpadu notebooku. Je řešena jako ozdobná lišta v zrcadlovém provedení a s logem Packard Bell na zadní (spodní) straně zrcadlové plochy. To jsou to však jediná lesklá místa na spodní části těla notebooku. Stříbrný rám kolem vrchní desky i středová část s klouby displeje mají matný povrch. Spodní část těla je standardní tlakový odlitek z černého, matného plastu.

 

Kvalita zpracování a použité materiály

Přes to, že se Packard Bell nesnaží nijak zvlášť zamaskovat použití plastů, nemáte od pohledu ani z manipulace s notebookem nepříjemný pocit levného výrobku. Zpracování je v dané cenové kategorii na velmi dobré úrovni. Klouby displeje nevrzají, stejně tak jako tělo nevydává žádné pazvuky při krutu. Jediným ruchem je šustivý zvuk uchycení kláves při poklepu na tělo notebooku.  Již zmíněný lesklý pruh nad klávesnicí má však jeden ne-estetický efekt. Konkrétní druh plastu má jednu nepříjemnou vlastnost. Provozem notebooku a kontaktem s uživatelem funguje jako výborný elektrostatický magnet. Po krátké chvíli provozu se na tomto kusu vrchní desky nad klávesnicí začne hromadit prach a jemná vlákna, která se do té doby pohybovala v blízkosti notebooku.

 

Hardwarová konfigurace

Jak příjemně a moderně působí EasyNote z vnějšku, tak podobně potěší i jeho hardwarová konfigurace. Srdcem stroje je nový Intel Core i3 330M s pracovní frekvencí 2,16 GHz. Grafický čip je integrovaný Intel GMA HD. Operační paměť je osazena 4 GB RAM a dále rozšiřitelná až na 8 GB, datové úložiště zastupuje hned 500 GB pevný disk Western Digital, který po čas testu podával slušný výkon. LCD displej s LED podsvícením a rozlišením 1366 × 768 bodů. Optickou mechaniku zastupuje DVD SuperMulti.

[pagebreak title=Klávesnice, touchpad, ostatní ovládací prvky a porty]

Klávesnice

Klávesnice je designově vyvedená velkoplošnými tlačítky. Vypadá to výborně, ale píše to hůře. Ale ne, jen tím, že mezi jednotlivými klávesami jsou pouze malé mezery a ani náběžné hrany či další tvarování tlačítek se zde nekoná, je zpočátku obtížnější se prsty po klávesnici orientovat. Není to zásadní problém, ale chvíli cviku vám to zabere. Naštěstí kurzorová čtveřice je fyzicky oddělena a pomáhá tak při nalézání numerických kláves. Chod kláves je velmi dobrý a ani blok klávesnice jako celek netrpí prohýbáním. Klasicky při poklepu jemně chrastí mechanika tlačítek klávesnice. Nicméně při běžném provozu to notebooku zřejmě klepat nebudete.

 

 

Touchpad

Touchpad jsem již nakousnul výše. A opět ho pochválím, Jeho matný povrch je výborný a citlivost bezproblémová. Pravá část slouží k posuvu stránek v prohlížeči a navíc touchpad reaguje na gesta. Potvrzovací dvojklávesa, je zárověň designerským prvkem, na kterém je logo Packard Bell.

 

Ostatní ovládací prvky a porty

Další ovládací prvky na notebooku EasyNote jsou již zmíněná doteková tlačítka na nešťastné liště nad klávesnicí. Nalezneme zde programovatelné tlačítko, spouštění zálohovací aplikace Packard Bell MyBackup, vypínač Wi-Fi, vypínač touchpadu a tři ovladače pro vypnutí, zeslabení a zesílení zvuku. V levé části je umístěna indikaci práce pevného disku, CapsLocku, spuštění numerické klávesnice a spuštění Bluetooth. Posledním, ale zároveň prvním ovládacím prvkem je hlavní vypínač, který je umístěn ve středové části zprava v kloubu víka displeje.

 

Konektivitu zajišťuje sada obvyklých portů, jakými jsou Ethernetový RJ-45, D-Subči HDMI pro externí monitor, 2 × 2 USB 2.0, konektory pro mikrofonní a sluchátkový stereo jack a čtečka paměťových karet.

[pagebreak title=Displej, multimedia (webkamera, zvuk), bezdrátová rozhraní (Wi-Fi + Bluetooth)]

Displej

Lesklé překrytí displeje zvyšuje kontrast, ale dnes již bohužel klasicky u velkých reflexních ploch je potřeba nalézt vhodnou polohu. Nicméně LED podsvícení je natolik silné, že i silnější okolní světlo dokáže vykompenzovat. Bohužel se však projevuje vlastnost, kterou již naťuknul kolega Čarek ve velkém srovnávacím testu v extraPC 4/2010. Při maximálním jasu je vykreslení světlých částí obrazu již přepálené. Další drobností, která mě poslední dobou na LCD displejích několika posledních testovaných notebooků zaráží, je shodný namodralý nádech. Už jsem začínal přemýšlet o tom, zda mám své oči v pořádku. Nakonec jsem přinesl notebook ke grafikům, k jejich kvalitním displejům a o svůj zrak jsem se přestal bát. Tuto vlastnost připisuji na vrub zřejmě právě LED podsvícení. Kombinace levnějšího zobrazovače a barevné teploty LED diod si pravděpodobně ne zcela dobře sedne a je potřeba barevnou rovnováhu upravit. Už v minulých testech jsem psal, že to není nijak dramatická odchylka, pro běžnou práci s notebookem to pravděpodobně většinou nebude na překážku, ale věřím, že nebudu sám, kdo si barevné podání bude chtít upravit.

 

 

Multimédia (webkamera, zvuk)

Přesto, že EasyNote TJ75 není vysloveně multimediální notebook, popral se s touto rolí velmi dobře. Parametry webkamery jsou dostatečné, její automatika pracuje dobře. Mikrofon je citlivý a záznam zvuku je srozumitelný i z větší vzdálenosti. Co je u této kategorie příjemným překvapením, je zvuk reproduktorů. Nenalezli jsme žádné označení zvukového systému, ale jen prostým upravením, potlačením vyšších pásem, vyvážilo pochopitelný nízký objem na basech. Zvukový projev pak není zbytečně ucinkaný a lze jej poslouchat i delší dobu bez toho, aby nás obtěžoval, a při sledování filmu na notebooku během prvních pár minut mozek vyhodnotí zvukový doprovod jako vcelku přijatelný, přirozený (samozřejmě je toto vyjádření vztaženo k zařízení, které testujeme).

 

Bezdrátová rozhraní (Wi-Fi + Bluetooth)

K bezdrátovým sítím není moc co psát. Nenaleznete zde žádnou specialitu, ale ani žádné nepříjemné překvapení. Připojení Wi-Fi i Bluetooth funguje jak má, bez zádrhelu.

[pagebreak title=Výkon, baterie a výdrž, celkové zhodnocení]

Výkon, baterie a výdrž

Nejnižší řada Core i3 procesorů Intel jsou skutečně příjemným počinem a přesto, že jsou primárně určeny pro úsporný provoz, výkon tohoto nízkého modelu nás v redakci příjemně překvapil. Packardu se podařilo dobře sladit procesor, operační paměť s rychlým diskem a využít sdílenou Intel GMA HD grafiku. Pocitově neshledávám při běžných kancelářských činnostech zaváhání. Při připojení externího disku s hudebními soubory a spuštěném Logitech SqueezeBox serveru, který streemoval přes Wi-Fi hudbu do Logitech SqueezeBox Radio jsem při práci v aplikace Adobe Lightroom při úpravách a následném exportu fotografií nezaznamenal zadrhnutí či extrémní zpomalení práce.Výdrž notebooku je v dané kategorii standardem. Není to vysloveně mobilní řešení na cesty, spíše model pro práci doma i v práci, popřípadě škole. Pro tento účel je výdrž kolem 3 hodin dostatečná pro občasné zapnutí přístroje na cestě, například na shlédnutí filmu při cestě vlakem.

 

Celkové zhodnocení

Packard Bell je příjemný, sympatický notebook, který v redakci překvapil svojí rolí černého koně, na kterého nikdo nesázel. EasyNote TJ75 se zúčastnil velkého dubnového testu notebooků do 15 000 Kč v časopisu ExtraPC. I přes zvučnou konkurenci zavedených značek se Packard Bell ukázal jako překvapující favorit a test notebooků vyhrál. EasyNote v kategorií nejprodávanějších úhlopříček představuje velmi příjemnou volbu moderní konfigurace a výbavy, designu i výkonu za velmi příjemnou cenu.

Jako příjemnou třešničkou na dortu je instalace softwarového balíku aplikací. Dnes běžně na noteboocích naleznete zkušební verze antivirových programů nebo například Microsoft Office. Co však již běžné není je instalace plných základních verzí programů Adobe Photoshop Elements, Nero 8 a PowerDVD 9, zvláště v těchto cenových hladinách. Aplikační balík pak dovršuje zálohovací systém Packad Bell MyBackup s jednoduchým průvodcem. To z modelu EasyNote NJ75 činí plnohodnotný stroj s nutností pouze minimální doinstalace dalších aplikací (například Open Office, v případě, že nebudete chtít využívat produkty MS Office) a dále tak navyšuje jeho hodnotu.

[pagebreak title=Kompletní fotogalerie]

Kompletní fotogalerie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[pagebreak title=Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže]

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Packard Bell EasyNote TJ75-GN-320CZ 15,6"

Cena

cca 15 374 Kč s DPH

Zapůjčil

Packar Bell CZ, www.packardbell.com

 

Specifikace

Procesor

Intel Core i3 330M: 2,16 GHz

Operační paměť (vestavěná)

4 GB (DDRIII 1066 MHz)

Operační paměť (rozšiřitelná do)

8 GB

Pevný disk (velikost)

500 GB

Pevný disk (rychlost)

5 400 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

DVD Super Multi DL

Optická mechanika (rychlost)

-

Velikost displeje (palců)

15,6

Rozlišení displeje

1366 × 768

Grafická karta

Intel GMA HD

Grafická paměť

-

Wi-Fi

b/g/n

Bluetooth

Ano

Mobilní komunikace

-

Operační systém

Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit

Porty (s výjimkou USB)

D-Sub, HDMI, ethernet, audio

Počet USB portů

4 × USB 2.0

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet SD, MMC, MS Pro, xD

Rozměry

372 × 250 × 38 mm

Hmotnost

2,70 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

-

3DMark03 (body)

-

3DMark06 (body)

1 732

PCMark Vantage (body)

4 744

PCMark05 (body)

4 945

HDTune (MB/s; ms)

51,2

CrystalDiskMark 2.2  (MB/s)

Sq.Read: 56,18; Sq.Write: 62,08

Windows Experience Index

4,6

Výdrž web* (čas)

-

Výdrž kancelář** (čas)

3:13 hod.

Výdrž multimédia*** (čas)

3:07 hod.

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní

Byl pro vás článek přínosný?