Hlavní navigace

Paint.NET 4.2 podporuje formát HEIC a přináší řadu optimalizací

17. 7. 2019

Sdílet

Po delší době vyšla nová hlavní verze bezplatného grafického editoru Paint.NET. Nástroj nově podporuje formát HEIC, nabízí ale také mnoho dalších vylepšení.

Oblíbený bitmapový editor se posunul o další číslo a nové funkce kupředu. V minulém týdnu vyšel Paint.NET 4.2 a jako hlavní novinku vývojář prezentuje podporu pro čtení i ukládání do formátu HEIC. Musíte ale mít aspoň Windows 10 ve verzi 1809 a také si ze Storu nainstalovat kodekový balíček. Od loňského léta je placený, stojí ale jen dolar, respektive 29 Kč. Zřejmě by měl fungovat i tento balík, který by podle popisu měl být stejný, je zdarma (a také od Microsoftu). Zřejmě proto, že je určený pro výrobce počítačů, kteří by cenu licence měli zaplatit za vás. Aspoň teoreticky. Aktuálně můžete kvalitu při ukládání do HEIC nastavit na maximálně 90 %, neboť více by způsobilo pád. Problém prý Microsoft aktuálně řeší. Tip: Paint.NET 4.1.5 zrychluje vykreslování až o 50 % Ukládáte-li do PNG, můžete nově nastavit prokládání. Nové klávesové zkratky vám umožní pohodlně pracovat s vrstvami. Alt+PgUp či Alt+PgDown vás přepnou na nejbližší vyšší nebo nižší vrstvu, Ctrl+Alt+PgUp a Ctrl+Alt+PgDown pak na úpln

Tolik k výraznějším novinkám. Nová verze programu samozřejmě nabízí řadu menších oprav a vylepšení, celý seznam najdete na oficiálním webu. Chcete-li si Paint.NET 4.2 stáhnout, zamiřte rovněž na www.getpaint.net, případně do Microsoft Storu, kde se nachází placená verze. Její koupí podpoříte vývoj.

Byl pro vás článek přínosný?