Hlavní navigace

Pákistánská provincie postaví farmy na kryptoměny

Zdroj: Pexels.com
Kryptoměny jsou momentálně žhavým tématem téměř po celém světě. Důkazem může být i jedna z pákistánských provincií Chajbar Pachtunchvá, jež se rozhodla pro unikátní stavbu těžebních farem na kryptoměny. Pákistán se tak snaží dostat obchodování a těžbu kryptoměn mimo šedou zónu a zároveň stanovit pro investory určitá pravidla. Jak hodlá země postupovat?
Komerční sdělení
12. 4. 2021

Sdílet

Nejznámější kryptoměnou je bezesporu bitcoin. Nicméně právě ten jako platidlo Pákistán v roce 2018 na svém trhu zcela zakázal. I proto je tak stavba těžebních farem náhlou změnou ve smýšlení provinční vlády i celého Pákistánu.

Jelikož se kryptoměny za poslední měsíce těší velké popularitě i v širší veřejnosti, je nyní země nucena o zabudování těchto virtuálních měn do finančního sektoru skutečně uvažovat. Pro vládu je však důležité nejprve stanovit určitá pravidla, dle kterých bude možné celý sektor řídit.

Přestože byl i pouhý nákup bitcoinů a jejich držení v Pákistánu doposud ilegální, bezpočet tamních obchodníků tato nařízení přesto nedodržovala a obchodování s kryptoměnami probíhalo v oblasti tzv. šedé zóny. Anonymní prostředí alternativních měn přinášelo do země značnou dávku kriminality, na což nyní vláda reaguje tímto krokem.

Těžení bitcoinů i přes různé zákazy probíhá po celou dobu existence kryptoměn, o čemž svědčí i velké počty stáhnutí burzovních aplikací, které právě pro obchodování s těmito měnami slouží. Provincie Chajbar Pachtunchvá tak pravděpodobně stojí na počátku adaptace kryptoměn celým státem.

Pákistánská vláda plánuje nejprve definovat jasné standardy jak pro samotnou těžbu, tak pro následné transakce s kryptoměnami spojené. Tím si chce zajistit jistý dohled nad celým trhem, aby zamezila případné ilegální činnosti. I přes fakt, že se vláda snaží o částečnou kontrolu, si na tamním trhu za plánovanou adaptaci kryptoměn zasloužila pochvalu.

Takto rozsáhlý projekt si žádá také značný přísun energie. Těžební farmy by měly získávat energii z vodních elektráren, které jsou právě v této zemi poměrně často budovány.

bitcoin Mnoho investorů letos očekává strmý růst ceny bitcoinu. (Zdroj: Pixabay.com)

Nový uchovatel hodnoty?

Investiční zlato a investiční stříbro sice stále zabírají část portfolia celé řady investorů, nicméně právě kryptoměny jsou momentálně žhavým aktivem, k jehož nákupu se uchyluje čím dál více lidí. Bitcoin v březnu 2021 překročil hranici 61 tisíc dolarů a o výhodách či nevýhodách této alternativní měny se v poslední době vřele diskutuje.

Pro mnoho lidí představuje nástup bitcoinu naprosto nevyhnutelnou budoucnost, jelikož oproti klasické fiat měně má potenciál opravdu držet svou hodnotu. Omezené množství navíc zákonitě zvyšuje jeho cenu a neustálý tisk tradičních peněz mnohé v tomto názoru utvrzuje.

Přestože do kryptoměn začínají investovat velké fondy a korporace, lidé nemající vhled do této oblasti, tomuto názoru prozatím dostatečně nevěří. V poslední době se však k bitcoinu začíná vyjadřovat velké množství celebrit, a tak lze očekávat, že alespoň menší část veřejnosti ovlivněna bude.

Na stránce Hardyn.cz je k dispozici velké množství naučných článků, které pomohou v orientaci i naprostým začátečníkům v této oblasti. Kryptoměny dozajista nabízejí také pohádkové zhodnocení oproti tradičním investičním nástrojům. Aby však člověk dokázal podobným investicím porozumět, je nejprve nutné tuto problematiku náležitě prostudovat.