Hlavní navigace

Paměti DDR4 zlevní ještě víc, než se čekalo, kvůli kauze Huawei. Dno bude až za rok?

7. 6. 2019

Sdílet

V letech 2016 a 2018 strmě rostly ceny pamětí DRAM (DDR3, DDR4), které zdražily na dvouapůlnásobek proti cenám v letech 2016 (a paradoxně i 2012). Od té doby se ale karta obrátila a nastal naopak setrvalý pád cen, který sice firmám a akcionářům vadí, ale pro nás je vysoce pozitivní. A vypadá to, že zlevňování bude pokračovat, navíc dokonce ve větší míře, než se čekalo. Přitopit pod kotlem totiž může obchodní válka USA s Čínou.

Podle aktuálního odhadu analytiků DRAMeXchange se aktuální dění podepíše na spotřebě paměťových čipů tak negativně, že se opět prohloubí převis nabídky nad poptávkou a ceny pamětí se tímto tlakem ještě více sníží. Zatímco původní odhad pro vývoj v nadcházejícím třetím kvartálu měl za to, že ceny pamětí klesnou o 10 %, teď firma prognózu upravila a předvídá 10 až 15% pokles. Ten se přitom kumuluje se zlevněními v předchozích obdobích.

Ještě významnější je ale to, že razantní zlevňování se nezastaví, ale má pokračovat déle. Původně si totiž analytici DRAMeXchange mysleli, že ke konci roku už by cyklus zlevňování mohl dorazit na dno a začít se zpomalovat (takže by poté ceny buď stagnovaly, nebo by mohlo eventuálně zase dojít k nějakým výkyvům opačným směrem). Pro Q4 2019 očekávali už snížení cen jen asi o 2–5 %. Ovšem nestabilita trhu toto překazila a nyní to vypadá, že bude pokračovat výrazné propadání cen, takže čtvrtý kvartál přidá zlevnění paměti o dalších 10 %. To se bude hodit k předvánočním stavbám PC, ale zejména při nákupech po konci roku.

Predikce cen DRAM podle DRAMeXchange cerven 2019 Predikce cen DRAM podle DRAMeXchange (červen 2019)

Zlevňování se může zastavit až někdy v roce 2020

Podle analýzy mají výrobci DRAM šanci na zastavení zlevňovacího trendu až v příštím roce (2020). Již dříve totiž částečně v omezili výrobu (aby ji přizpůsobili snížené poptávce), takže nárůst produkce v gigabajtech celkové kapacity bude omezený a celkově by se ceny měly dostat na dno. Je údajně docela možné, že minimálně někteří výrobci se mohou dostat do ztráty.

Ale DRAMeXchange zatím neuvádí, kdy přesně v roce 2020 by mohlo zlevňování kulminovat. Protože poptávka bývá v první polovině roku slabší a v druhé polovině vyšší, je asi šance, že by ceny DDR4 mohly klesat (byť třeba mírně) ještě v Q1 a Q2 2020. Pokud ovšem nepřijde nečekané oživení poptávky, boom výroby telefonů nebo podobný impulz.

128GB moduly DDR4 pro servery značky Crucial

Všechny cesty vedou do Huawei

Bezprostřední příčinou tohoto vývoje cen jsou základní ekonomické zákony poptávky a nabídky, které stanovují, že když je méně zájmu o dané zboží, než ho výrobci nabízejí (vyrábějí), musí výrobci o zákazníka soutěžit snižováním cen a ty jdou setrvale dolů. Důvodem onoho přezásobení, které k tomuto vede, je výpadek poptávky. Aktuální zhoršení situace (pro výrobce) je podle DRAMeXchange dílem vyostřené diplomaticko-obchodní krize mezi USA a Čínou, která se vystupňovala americkými (nátlakovými?) sankcemi na čínský koncern Huawei. Od blokování této společnosti se proto čeká, že se sníží poptávka po pamětech pro servery a telefony, což jsou oboje důležité segmenty pro DRAM a v obou je Huawei významným či vyloženě předním hráčem.

Kromě toho, že čipy přestane kupovat samotný Huawei, ale nastane sekundární efekt kvůli nejistotě a nestabilitě trhu, kterou tento spor vyvolává. IT firmy pravděpodobně omezí investice a nákupy ve strachu z propadu ekonomiky a nižších tržeb, které by to pro ně znamenalo. Tím pádem mohou trpět (a nákupy pamětí) omezovat i další firmy mimo Huawei, což je důvod pro ono zesílené zlevňování pamětí.

Ilustrace: vývoj ceny kitů paměti DDR4

Kingston DDR4 16GB (2x8GB) 2400MHz CL15
Crucial DDR4 16GB (2x8GB) 2400MHz CL17
Corsair Vengeance LPX Red DDR4 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16

Upgrade pamětí se vyplatí nechat na konec roku

Pro nás z toho plyne ponaučení, že pokud nemusíte paměť kupovat teď hned, vyplatí se ještě chvíli počkat (na konec roku, leden/únor 2020). Jen samozřejmě sledujte zprávy pro případ, že se objeví nějaká nečekaná událost, která by zlevňování zarazila.

Galerie: Čipy DRAM pro operační paměti a NAND Flash pro SSD

Byl pro vás článek přínosný?