Hlavní navigace

Paměti DDR5 budou prý o 60 % dražší než DDR4. Jak dlouho než spadnou na stejnou úroveň?

23. 10. 2021

Sdílet

Zdroj: MyDrivers
O kolik budou paměti DDR5 dražší než zavedené paměťové moduly DDR4? Teď ze začátku bude zdá se příplatek hodně velký, víc než 50 %.

Pokud se počítači zaobíráte delší dobu, možná si ještě pamatujete přechod z pamětí DDR3 na DDR4. Obvykle platilo, že při příchodu nové technologie stály moduly se stejnou kapacitou o dost víc, než u té starší zavedené. Bude tomu tak i teď, ale skok v ceně bude u DDR5 zdá se výrazně větší, než bývalo dříve, soudě podle informací, které teď sdělila firma MSI, která by coby výrobce desek a PC měla mít dobrou představu.

MSI má k příchodu DDR5 (nyní spojeným s uvedením platformy Intel Z690 a procesorů Alder Lake, které tyto paměti podporují jako první) speciální blogpost. Ten popisuje stručně novinky DDR5 jako je interní rozdělení na 32bitové kanály nebo ECC na úrovni paměťových čipů (věnovali jsme se jim v tomto článku). Vedle toho se ale věnuje i otázce cen, kde je možná řada z vás plánující pořízení Alder Lake dost napnutá, protože se moduly logicky ještě neprodávají a ceny tak zatím netušíme.

O 50–60 % vyšší cena při vydání

Komentář od MSI uvádí, že firma očekává u pamětí DDR5 ceny pohybující se na úrovních o 50 % až 60 % vyšších než u pamětí DDR4. Budou tedy spojené s poměrně vysokým příplatkem za novou technologii. Dlužno dodat že paměti DDR5 budou začínat na dosti vysokých efektivních frekvencích (DDR5-4800) přinášejících hodně vysokou propustnost, takže je otázka, s jakou rychlostní kategorií modulů DDR4 je MSI porovnává. Je možné, že příplatek bude dost odlišný podle toho, pokud budete srovnávat nejlevnější sehnatelné moduly s určitou kapacitou, nebo třeba konkrétní nadšeneckou řadu modulů určenou pro OC a vysoký výkon.

Tip: Test výkonu pamětí DDR5-6400 na Alder Lake: excelentní propustnost, ale latence vypadá zle

Jak bylo zmíněno, příplatek bude u DDR5 zřejmě tentokrát vyšší. MSI uvádí, že při předchozích přezbrojováních bývala nová RAM dražší jen asi o 30–40 %, takže příchod DDR5 by se co do „vysokohorské přirážky“ dost vymykal. Jako možný důvod se uvádí, že na modulech DDR5 jsou navíc přítomné napájecí obvody (PMIC a další součástky), což reálně navyšuje jejich výrobní náklady. Promlouvat ale mohou i jiné faktory, jako integrované ECC na úrovni čipů, která může zvyšovat jejich plochu (cenu). Nebo faktory spojené s krizovou situací panující nyní v počítačovém průmyslu, které například i logisticky prodražují rozjezd nových produktů. Levným cenám současné klima moc nesvědčí.

Ona přítomnost napájecích obvodů na modulech by snad zase mohla lehce zlevnit základní desku, protože nebude muset být přítomná fáze VRM pro sloty DIMM. Nicméně ta byla na deskách jen jedna, kdežto nyní se budou muset PMIC nacházet na každém modulu, takže je otázka, zda se dostaví úspory. Desky připravené na práci s pamětí DDR5 ale i tak mohou celkově stát víc kvůli potřebě kvalitnějších PCB s více vrstvami, takže úspora napájecí fáze se nemusí ani projevit.

Paměťové moduly DDR5 firmy Netac 12 Paměťový modul DDR5 firmy Netac, uprostřed jsou vidět napájecí komponenty (Zdroj: MyDrivers)

Srovnání cen někdy na přelomu 2023/2024?

Ona o 50–60 % vyšší cena je rozdíl, který MSI přibližně očekává v době premiéry těchto pamětí a příchodu procesorů Alder Lake. Později by se postupně snad rozdíly měly zmenšovat. Podle zkušeností a odhadu MSI trvá přibližně dva roky od začátku celého přechodu, než se ceny staré (DDR4) a nové (DDR5) paměti dostanou na zhruba stejnou nebo plus minus podobnou úroveň.

MSI údajně očekává, že trend bude u DDR5 podobný, takže by toto historicky pozorované dvouleté zavírání nůžek mohlo nastat i teď. Doba, kdy už s DDR5 nebudete připlácet (nebo opačně vzato, už s DDR4 neušetříte), by tak mohla nastat někdy koncem roku 2023.

Musíme ale dodat, že ne vždycky je toto dosaženo jen pádem cen nové paměti. Někdy se stávalo i to, že časem stará paměť, když už přestala být majoritní technologií, začala zase relativně zdražovat z předchozích minim tím, jak se objem její výroby začal utlumovat.

Galerie: Detaily technologie operačních pamětí DDR5

Zdroj: MSI

Byl pro vás článek přínosný?