Hlavní navigace

Panasonic zahájí sériovou výrobu prvního počítače s memristory

31. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

ReRAM, tedy paměť využívající memristory, se dočká komerčního nasazení. Japonská společnost Panasonic oznámila, že v srpnu zahájí výrobu mikropočítačů řady MN101LR. Předpona „mikro“ je na místě: MN101LR je velmi jednoduché zařízení, něco jako SoC, jeho osmibitový procesor ale tiká na pouhých 10 MHz a použitelná velikost paměti je v řádu kilobajtů. Panasonic jej bude vyrábět 180nm postupem.

K mání bude 16 modelů, které nabídnou např. výstup na jednoduchý displej nebo 12bitový AD převodník. Využití najdou v přenosných zařízeních napájených z baterie, Panasonic konkrétně zmiňuje bezkontaktní čipové karty, lékařské přístroje (máte-li v rodině kardiaka, který čas od času musí nosit Holterův monitor, dokážete si tuto kategorii představit), bezpečnostní vybavení (hlásiče požáru) a jiné senzory a průmyslové vybavení.

 

Díky nižší spotřebě elektrické energie taková zařízení vydrží fungovat na baterii několikanásobně déle než předchozí modely (řada MN101E s pamětí typu Flash). Panasonic bude mikropočítačů MN101LR vyrábět milion kusů měsíčně, doufáme tedy, že se mu podaří rychle vychytat počáteční mouchy výroby memristorů a příští rok se dočkáme jejich širšího komerčního nasazení, jak nám loni sliboval Hynix.

Zdroj: Panasonic

Byl pro vás článek přínosný?