Hlavní navigace

Panda Cloud Antivirus: unikátní architektura, jež nebrzdí počítač

2. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V posledních letech máte možná v hlavě vštípeno, že pandě se neodmlouvá. Právě to nám do hlavy nalévala virální kampaň egyptského výrobce sýrů. Pokud se pohybujete po internetu, je pravděpodobné, že jste na ni před nějakými třemi roky narazili. Televizní reklamy se staly internetovou senzací a zdánlivě nevinné černobílé stvoření, jež trýznilo všechny jedince, kteří se odvážili pokukovat po sýrech jiné značky, si poznamenaní lidé pamatují především v komediální poloze.

 

Jde to i jinak

Panda se ale rovněž stala symbolem bezpečnostního produktu, který bude bránit váš počítač před běžnými viry a jinými breberkami. V popularitě nemůže soutěžit s konkurencí, nebylo by proto žádným překvapením, kdybyste o tomto malém řešení nikdy slyšeli. Nijak se tím nesnižuje zajímavost pojetí, jež využívá v posledních letech oblíbeného a silného marketingového pojmu. Cloud. Autoři přitom slibují, že se nejedná o prázdná slova. Stahování virových definic je podle nich minulostí.

Čeština mezi překlady chybí, sáhnout ale můžete po slovenštině
Čeština mezi překlady chybí, sáhnout ale můžete po slovenštině

Nový model využívá cloudu k tomu, aby spojil všechny počítače. Tedy aspoň ty, které obsahují Panda Cloud Antivirus. Zatímco za starých časů by tým odborníků posbíral informace a pak teprve vyslal k uživatelům příslušnou aktualizaci definic, zapojení komunity, kde pojítkem je cloud, dlouhé prodlevy zkracuje. Zjednodušeně řečeno, jakmile se někde objeví nová hrozba, vědí o ní takřka okamžitě všichni uživatelé připojení ke cloudu. Panda se nespoléhá na to, že někdo vyrobí definice a pak je rozešle po síti. Adaptuje se, učí se a těží z toho všichni, kdo ji používají.

Definice v mracích

Tento specifický způsob fungování reálně zlepšuje ochranu tím, že urychluje šíření informací o dosud neznámých breberkách. Podobné kroky ve jménu pružnosti podnikají také jiní výrobci, příkladem budiž Avast s proudovými aktualizacemi. Panda Cloud Antivirus se ujímá konceptu, který slibuje zřejmě nejrychlejší způsob distribuce údajů o nových objevech, jaký lze vymyslet. Ten se navíc zlepšuje s tím, jak přibývají uživatelé. Vyšší počty počítačů zvyšují pravděpodobnost, že se antivirový software setká se s dosud neznámým záškodníkem.

Klient je záměrně jednoduchý
Klient je záměrně jednoduchý

Rychleji antiviry na nové hrozby zřejmě reagovat nebudou. O ochraně počítače poměrně neznámou značkou si můžete myslet své, ale autorům se čerstvá myšlenka vyplácí. Loni v létě získal jejich produkt od AV-Comparatives.org certifikaci Advanced+. Jedná se o nejvyšší úroveň. Testovány byly schopnosti heuristických mechanismů. V prosinci Panda Cloud Antivirus získal jiné ocenění, a sice VB100. Pochvalu si odnesl mj. za nulový počet falešných poplachů. Srovnání antivirů proběhlo ve Windows 8.

Počítač nezabrzdí

Průměrná reakce na nové hrozby může v případě klasických antivirů činit řádově dny až týdny. Panda Cloud Antivirus se ale chlubí tím, že nový druh malwaru dovede identifikovat za šest minut. Díky použitému modelu jsou proti hrozbě v krátké době imunní všechny počítače.

Vůbec největší zásluhy si ale Panda pravidelně odnáší za šetrné chování k počítači. Výrazné parazitování na výkonu počítače bylo a je celkem běžným faktorem u mnoha přerostlých bezpečnostních řešení – před lety byl za zpomalování pohlavkován např. Avast. Architektura cloudového antiviru ale zbytečnému zatěžování brání. Není to tak, že by byly testované soubory odesílány do cloudu, kde by byly prohledány. Takové řešení by nebylo technicky proveditelné a Panda přirozeně pracuje i po vypnutí internetového připojení.

Nějaká data si stáhne na disk do mezipaměti. Kdykoli je pak potřeba, sáhne aplikace po cloudové knihovny, která je z principu schopna poskytnout skoro neomezené informace o malwaru. Umístění této databáze na servery ulehčuje vašemu počítači. Antivirus třídí soubory do několika skupin podle rizikovosti. Soubory uložené na disku nic nedělají, musíte je nejdřív spustit. Ty proto program postupně kontroluje na pozadí. Větší důraz například klade na soubory stažené z internetu.

Průběh testu moc informací neprozrazuje
Průběh testu moc informací neprozrazuje

Žebříček priorit

Největší prioritu dostávají standardně soubory, které právě spouštíte. I díky prioritizaci úloh Panda šetří systémové prostředky ve chvílích, kdy je potřebujete k jiným věcem. Věřte nebo ne, ono to celé funguje. Řešení lze doporučit rovněž majitelům starších sestav, které nemají výkonu na rozdávání. Tento antivirus patří do kategorie „nainstaluj a zapomeň“. Neděláte si starosti s aktualizováním, pouze jednou za čas obdržíte novou verzi samotné aplikace.

Myšlenku prostého antiviru, jehož těžiště leží v cloudu, symbolizuje maximálně jednoduché uživatelské prostředí. Klient slouží k tomu, aby vám zprostředkoval skenování souborů, tedy výměnu dat mezi počítačem a vzdálenou databází. Kromě příležitostného testování pevných disků ale nebudete mít důvod šedé okénko aplikace vyvolávat. Více možností vám stejně neposkytne, s výjimkou indikace stavu.

Běží ve vašem počítači nebezpečné procesy?
Běží ve vašem počítači nebezpečné procesy?

Byl pro vás článek přínosný?