Hlavní navigace

Panelové prostředí ve Windows 10 nebude. Nápad lidi nenadchl

23. 4. 2019

Sdílet

Revoluce v koncepci uživatelského prostředí Windows se konat nebude. Panelové prostředí nebylo přijato dobře, byly by s ním ovšem i jiné problémy. Funkci proto Microsoft nakonec zrušil.

Těšili jste se na panelové prostředí ve Windows? Raději si nechte zajít chuť. Původně se o nápadu mluvilo už v roce 2017, přičemž na konci listopadu téhož roku si někteří jednu z prvních iterací vyzkoušeli. Po pauze a pár vylepšeních se do testovacích okruhů panely vrátily, aby v červenci opět zmizely. Domnívali jsme se, že se po čase znovu objeví. Jenže jarní Desítky jsou téměř hotové a panelové prostředí jsme si v rámci tohoto testovacího cyklu neužili.

Kam se podělo? Podle zdrojů Mary Jo Foley byla vyvíjená funkce zrušena, tudíž nemůžeme očekávat její návrat. Důvod ovšem nepřekvapí. Jakkoli by někteří panelové prostředí ocenili, aby mohli v jednom okně pracovat s více různými aplikacemi, podle interních zdrojů citovaných Foley lidé konceptu během testování nerozuměli a celkově ho nepřijali s nadšením.

Navíc bylo nutné ze strany aplikací jako Office investovat mnoho prostředků do vývoje, aby s novým prostředím spolupracovaly. Posledním hřebíčkem do rakve se stala migrace Edge na Chromium, jež loni započala. Prohlížeč byl s panelovým prostředím pevně spojený, tudíž by se opět muselo investovat do vývoje. Jenže by došlo ke výraznému zdržení příchodu „Chredge“, uvádí zdroje Foley. Nebo by zkrátka prohlížeč nebyl součástí panelů, což by bylo podivné a nekonzistentní.

Zrušení vývoje panelového prostředí nepřímo potvrdil i Rich Turner z Microsoftu, jenž se na vedoucí pozici podílí na vývoji konzole a příkazového řádku. Současně uvedl, že pro jeho tým jsou panely stále prioritou. Hranice prostředí konzole zřejmě nepřekročí, uvedený tým si navíc musí poradit bez funkce dostupné v základní výbavě Windows. Komu případně zrušení vývoje panelového prostředí vadí, může si např. koupit Groupy od Stardocs.

Byl pro vás článek přínosný?