Hlavní navigace

Papírové USB umí proměnit vizitku, pohlednici nebo leták v malý flash disk

3. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Žijeme v digitálním věku, či také době křemíkové. Pokrok se zřejmě nedá zastavit a elektronické bude brzy vše, včetně tak konvenčního předmětu, jakým je potištěný papír. Firma intelliPower právě obohatila svět technologií, která umožňuje do papíru zabudovat malý flash disk. Možná tak máme na krku dobu, kdy si z něčí vizitky, z přílohy v časopise nebo z dopisu utrhnete kousek a „přečtete“ si jej v USB portu svého počítače.

Nápad firmy intelliPaper skutečně není ničím jiným, než papírovým flash diskem. V třívrstvém papíru (či spíše kartonu či čtvrtce) se skrývá malý čip NAND, který je napojen ke kontaktům, natištěným do správného tvaru na povrchu papíru. Před použitím ustřihnete (nebo utrhnete díky perforaci) patřičnou část, přehnete ji, aby „konektor“ získal dostatečnou tloušťku, a můžete vložit do PC.

Natištěné instrukce k složení flash disku intelliPaper
Natištěné instrukce k složení flash disku intelliPaper

Výsledný flash disk po použití asi většinou skončí v koši, není však vyloženě na jedno použití. Lze na něj zapisovat i z něj číst a fungovat by měl, dokud se zacházením mechanicky nepoškodí čip nebo kontakty. Kapacita by se měla pohybovat mezi 8 až 32 MB dat – tedy na relativně malé hodnotě. Počítá se zřejmě i s prodejem prázdných „papírů“, na které bude možno nahrávat data pomocí speciální čtečky (pro vložení do portu by jinak bylo nutno papír složit), která by měla být k médiu také šetrnější. Navíc má intelliPaper také komunikovat přes bezdrátovou technologii NFC, pro uživatele chytrých telefonů to bude tedy celé ještě snadnější.

   Po složení již jen vložíte do PC
Po složení již jen vložíte do PC
  

Firma věří, že její nápad čeká skvělá budoucnost. intelliPaper by měl umožnit relativně levnou distribuci digitálních dat bez použití internetu. Papírový flash disk by bylo možno vložit třeba do vizitky, pozvánky, pohlednice nebo katalogu. Mohl by sloužit i jako nosič například při stánkovém prodeji hudby (nebo pro přidání přílohy do papírového časopisu). Najít byste ho jednou mohli například v některém z reklamních letáků, které vám plní stránku.

Papírové USB umí proměnit vizitku, pohlednici nebo leták v malý flash diskPrůřez papíremČip paměti NANDČtečka pro nahrávání na prázdný intelliPaper

Podle výrobce má být intelliPaper velmi levný, i tak mám ale z představy světa, v kterém je v každém cáru papíru zabudována paměť, docela divný pocit. Přece jen, většinu práce, kterou intelliPaper slibuje, by odvedl i starý a neelektronický papír. I když je pravda, že vyrábět čipy na jedno použití není nic nového (vzpomeňme si na RFID čipy například v etiketách zboží). Podobnou roli jako zabudovaná paměť by ale dokázal zastat i natištěný kód s internetovým odkazem.

 

Ať se vám ale nápad líbí nebo ne, tato technologie si nejspíš své místo najde. Mluvit pro ní může už jen novost a neotřelost. Zabudovaný flash disk může coby zajímavá technologie působit atraktivně na zákazníka, podobně jako například animovaná obálka časopisu vyrobená z elektronického papíru. I hloupost bez většího užitku totiž dokáže zaujmout – a to je často to, co byznys nejvíc potřebuje…

Zdroj: Gizmag

Byl pro vás článek přínosný?