Hlavní navigace

Paradox: Microsoft si u Evropské komise stěžuje na Google kvůli monopolnímu chování

31. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Evropská komise začala loni prošetřovat možné monopolní chování Googlu. Na stranu Evropy se nyní přidal i Microsoft, který tvrdí, že v takových podmínkách nemůže firmě z Mountain View konkurovat.

Microsoft říká, že Google zde má 95% podíl ve vyhledávačích, což ostře kontrastuje s Amerikou, kde Bing společně s partnerským Yahoo drží přibližně čtvrtinový podíl. I když by mohli investovat miliardy do vývoje a reklamy, nedokážou nyní tyto prostředky zúročit, protože je Google omezuje. A s takovou výchozí pozicí nemůže Bing konkurovat.

Je celkem 6 bodů, které Microsoftu vadí.

  • Google omezuje přístup konkurenčním vyhledávačům k YouTube, ty proto mají horší výsledky.
  • Znevýhodněna je platforma Windows Phone, na které není možné přinést stejné funkce pro YouTube (prohlížení kategorií, hodnocení, oblíbené…) jako na Androidu nebo iOS (protože Apple nekonkuruje ve vyhledávání). WP7 nemá k dispozici potřebná metadata a mobilní klient je vlastně jen prohlížečem/přehrávačem videa bez dalších funkcí.
  • Google chce mít exkluzivní přístup k indexování knih s prošlými autorskými právy. Federální soud v New Yorku ale tyto plány zatím pozastavil.
  • Google omezuje své partnery reklamní agentury tím, že jim znepřístrupní některá data. Navíc smluvně zakazuje využívat takových informací pro přenos kampaní na konkurenční reklamní systém (např. přechod z Google AdWords na Microsoft AdCenter). Konkurence je nucena pracovat s nedostatečnými údaji, což snižuje relevanci a také zisky.
  • Vyhledávací pole na většině evropských stránkách využívají Googlu. Firma přímo zakazuje konkurenční pole, což Microsoft schytal třeba při zavádějí služeb Windows Live, které živí pole Bingu.
  • A naposledy, Google prý zvyšuje ceny pro konkurenci, která pak nemůže dosáhnout na přední místa v jejich reklamě.

Největším paradoxem je, že si u Evropské komise stěžuje kvůli monopolnímu chování právě Microsoft, který byl v minulosti kvůli stejným praktikám rekordně trestán. Na blogu to ostatně přiznává i Brad Smith, Senior Vice President společnosti.

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?