Hlavní navigace

Parametry čipu Nvidia GM200. První grafika s tímto GPU prý přijde příští týden

3. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poslední den starého roku jsme zde měli (zatím nepotvrzenou) zvěst, že tzv. „velký Maxwell“ GM200 by se mohl od svého předchůdce GK110 lišit v přístupu k výpočtům s dvojitou přesností. Možná, že tato záležitost by se mohla vyjasnit dříve, než jsme čekali. Podle webu VideoCardz se totiž Nvidia chystá uvést první grafickou kartu založenou na tomto GPU už za několik dní na veletrhu CES 2015. Má jí být Quadro M6000 pro profesionální grafiky a zdá se, že už k němu máme i nástřel specifikací, poodhalující, co bude GM200 zač.

Nvidia obnovila svou řadu profesionálních grafik v létě, ovšem tehdy na nejvyšší příčce zůstalo staré Quadro K6000. Právě na tuto pozici má přijít nový model M6000, kde písmeno M znamená architekturu Maxwell. Nvidia bude pořádat keynote před CES už v neděli v osm večer (ale pacifického času, u nás již bude pondělí) a na ní by podle VideoCardz tato karta nebo čip GM200 mohly být uvedené.

Zdá se, že částečné parametry už dokonce pronikly ven skrze validaci programeu GPU-Z. V jeho datech se GM200 zřejmě objevilo pod kódem 17F0, který nesedí k žádnému známému GPU. Podle těchto údajů má čip 3072 stream procesorů – což by znamenalo 24 bloků SMM, o 50 % více, než kolik je v čipu GM204. GPU-Z hlásí údajně 256 texturovacích jednotek, to ale může být chyba, protože k architektuře Maxwell by seděl počet 192. Rasterizačních jednotek má být 96 a GPU má 384bitovou paměťovou sběrnici.

Uniklé parametry Quadra M6000 podle GPU-Z (Zdroj: VideoCardz)
Uniklé parametry Quadra M6000 podle GPU-Z (Zdroj: VideoCardz)

Paměť by měla být klasicky typu GDDR5 (takže žádné 3D paměti HBM, o kterých se spekuluje u AMD) Vzorek karty, z nějž údaje pocházejí, měl GPU taktované na 988 MHz a paměti zřejmě na 6,6 GHz efektivně. Bůh ale suď, zda jde o frekvence referenční. Kapacita grafické RAM má činit 12 GB, což zůstává nezměněno od předchozího modelu K6000.

 

Tyto parametry (počet shaderů, paměť) odpovídají údajům, co se na podzim objevily v databázi programu Sandra. V té době se sice čekalo, že patří nové generaci karty GeForce GTX Titan, je ale možné, že už tehdy šlo o stopu Quadra M6000. Ve hře jinak zůstává i možnost, že toto ještě nejsou plné specifikace čipu, neboť třeba GK110 bylo zpočátku uvedeno jen v ořezané verzi a plně aktivované karty s 2880 stream procesory přišly až časem.

nVidia Quadro K6000
nVidia Quadro K6000

Jak už bylo řečeno, karta by mohla být k vidění na CES, oficiální uvedení se ale prý určitě odehraje ještě tento měsíc. Její existenci už údajně dokládají i nějaké ty oficiální slajdy, které již začínají kolovat (VideoCardz ale žádný neukazuje). Jiná otázka už je, kdy se poté GM200 objeví i v nějaké herní grafice za lidštější cenu. To může ještě trvat i dost dlouhou dobu. Zejména, pokud bude Nvidia čekat na uvedení nových karet AMD, což by z taktických důvodů dávalo docela dost smysl.

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?