Hlavní navigace

Patentový troll: když si IT trpaslík vyskakuje na velikány

12. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Termín „patentový troll“ má několik definic, ale na téměř všechny případy sedí, že taková firma nebo osoba žije hlavně z licenčních poplatků. Sama přitom nemusí nic vyrábět, stačí, když si nechá zaregistrovat nápad (v mnoha případech úplnou banalitu) na patentovém úřadě. Ten totiž nemusí zjišťovat, jestli je nápad původní, ale pouze jestli zatím není v jejich dokumentech. Patentový troll tak nepotřebuje velké hlavy v laboratořích, ale především dobré právníky.

V současnosti je otevřeno několik podobných případů, ve vzduchu létají miliony dolarů a velké firmy jsou bezmocné. Buď se mimosoudně dohodnou, nebo okusí kolečko žalob, odvolání a případně proher.

Bezdrátový přenos e-mailu

NTP Incorporated v červenci žalovala Apple, Google, HTC, LG, Microsoft a Motorolu kvůli údajnému porušení osmi patentů týkajících se bezdrátového přenosu e-mailu. Všichni jmenovaní totiž pracují na bezdrátových zařízeních nebo softwaru, který takové přenosy umožňuje.

RIM NTPRIM se už z problémů vylízal (ale za obrovskou cenu), co ostatní? zdroj: RIM

Přitom už vedl stejný spor s kanadskou společností Research in Motion (RIM, výrobce BlackBerry). Už v roce 2000 poslal NTP žádost o licencování velkým výrobcům telefonů, ale nakonec se soustředil pouze na RIM. Proces se táhl dlouho, RIM hrozilo zastavení prodeje produktů. Když už soudci došla trpělivost (a nechtěl takto trestat RIM, protože by to ovlivnilo spoustu uživatelů), nařídil oběma stranám, aby se dohodly mimosoudně. Nakonec (3. 3. 2006) RIM souhlasil se zaplacením 612,5 milionu amerických dolarů NTP, od té doby se už nemusí bát.

Nokia už dříve licenci koupila, NTP by však po téměř pěti letech potřebovala další zelené papíry. A vybrala si na to dost velké ryby. Po úspěchu s RIMem se ani není čemu divit.

Filtrování spamu

Texaská firmička InNova (už jejich web vypadá „podezřele“) žaluje 36 společností, které zase porušují jejich patent týkající se filtrování spamu v e-mailových schránkách. Mezi nimi opět velcí hráči – Google, Yahoo, Apple, Dell, AOL, IBM, HP, RIM, Symantec a další. Patent si nechali zaregistrovat už před 15 lety. Nebýt jejich nápadu, údajně by dnešní e-mail s 80 % spamu vypadal úplně jinak.

InNova spamAntispam filtry i tak nejsou příliš dokonalé

Žádná ze společností se k žalobě oficiálně nevyjádřila. Oproti NTP jsou šance InNova dost malé. Jejich patent totiž nepopisuje přesné kroky, jak spamu zabránit.

Rychlejší odezvy LCD

V červenci byla podána ještě jedna významnější žaloba. K texaskému soudu se dostal případ společnosti Positive Technologies, která žaluje Apple, Sony, HP, Acer, Dell, Asus, Lenono, MSI a další výrobce porušující tři jejich patenty. Ty se týkají řadičů a měničů napětí v LCD monitorech. Bez nich by prý nebyly monitory tam, kde jsou dnes. Jejich technologie měly přispět k mnohem rychlejším dobám odezvy, které vlastně dlouho bránily nahrazení CRT monitorů.

LG, Samsung, Toshiba, Sharp, Hitachi, Mitsubishi, Panasonic, Philips, Pioneer, Benq a NEC licence na návrh řadiče platily, žalované firmy nikoli. Všimněte si, že se žaloba týká spíš počítačových firem, než výrobců spotřební elektroniky, kteří licence platí.

Z hardwarového světa je známá ještě stará kauza Rambus vs. Nvidia, o které vás podrobně informujeme na ExtraHardware.

Kolotoč bez konce

To byly pouze větší případy, které se odehrály minulý měsíc. Ale ať už je červenec, úterý nebo ramadán, patentoví trollové stále číhají. Nejčastější tématem sporů jsou softwarové patenty, které jsou v USA nebo Japonsku povoleny. Evropská unie má k tomuto dost vágní výklad a v některých případech lze registrovat i typicky softwarový patent. Ne vždy je totiž jeho předmětem celý program, ale jen útržek, myšlenka, nikoliv konkrétní implementace. I proto je tolik odpůrců těch patentů, kteří tvrdí, že jen brzdí technický pokrok.

Zdroj: PR News Wire, Wikipedia (NTP), TheNextWeb, TechEye

Byl pro vás článek přínosný?