Hlavní navigace

PC sestavy dle ExtraHardware – 5/2008

5. 5. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Základní PC pro práci, kancelář

Samozřejmě si nemyslíme, že máme patent na rozum anebo známe i tu poslední výhodnou komponentu. Koneckonců se s tímto typem článku, který má pomoci hlavně méně zkušeným uživatelům, na stránkách ExtraHardware setkáváte poprvé. Proto přivítáme všechny konkrétní tipy v diskuzi, nebojte se ani navrhnout změny na více místech. A nezapomeňte: modelové sestavy nejsou předpisem, ale pouze inspirací pro stavbu vašeho vlastního počítače na míru.

Pokud byste přece jen lpěli na cenovém limitu, několik do přesné ceny virtuálně sestavených sestav doporučili moderátoři a zkušenější uživatelé našeho fóra:

Optimální PC pro kancelář

Počítač pro kancelář není jen psací stroj pro sekretářky, na kterém stačí spustit Word 95. I do kanceláří už dorazily Windows XP, i účetní už klidně otevře kromě Excelu zároveň i několik oken Internet Exploreru současně a koneckonců kancelářské PC je prostě počítač pro běžnou práci. Měl by tedy umožnit i svižnou práci s 2D grafikou, paměťově náročné aplikace a jako nový bude zřejmě koupen s Windows Vista.

Ve velkých firmách se PC samozřejmě kupují jinak, ale my si představme roli administrátora firmičky (či firmiček) jen s několika počítači. Co přibude k požadavkům z prvního odstavce? Kromě toho, že by bylo fajn postavit vícero stejných systémů a usnadnit si tak údržbu, tak určitě spolehlivost. Žádné přetaktování tak nepadá v úvahu.

Dá se také počítat, že PC poběží mnoho hodin denně, takže by to nemusel být ani žroutem elektrické energie. Nízká spotřeba jde navíc většinou ruku v ruce s nižším zahříváním a existují určitě levnější způsoby jak si v zimě v práci udělat teplo. Nákup PC pro desítky či stovky lidí současně jsme už vyloučili, padá tedy tlak na co nejnižší cenu, jež by znamenala nižší morální životnost.

Přestože 3D akcelerace se vtírá do stále více aplikací, diskrétní grafickou kartu ještě potřebovat nebudeme. Naopak digitální výstup na monitor by se hodil, takže tohle by měla integrovaná grafika určitě splnit.

Naše rada má být univerzální, takže když bude počítač rovnou rozumně tichý a bude vhodný i do reprezentativnějšího prostředí, určitě to nebude na škoda. Zvlášť, když to není tak těžké. I mezi levnými skříněmi se dá najít nikoli lacině působící elegance a komponenty sice nebudeme vybírat super tiché, což by stavbu prodražilo, ale alespoň takové, které budou v běžném kancelářském prostředí nerušivé.

Základní deska zvládne chladič na nezahřívajícím se procesoru udržet na tichých otáčkách, zdroj není úplně tichý, ale určitě ne hlučný a disk s jednou plotnou snad nenáročného uživatele neurazí rovněž.

Jsem zastáncem teorie, že pro práci s textem je jednou z nejlepších voleb stále klasický 19“ LCD panel (5:4, 1280 × 1024 px). Pokud je vaše „kancelářské“ využití jiné, nahraďte model samozřejmě dle úvahy. Může být méně místa na stole, pak je vhodnější levnější 17“ LCD se stejným rozlišením, anebo třeba najde využití i širokoúhlá plocha. „Wide“ 19, 20 a dokonce i 22palcové modely (úhlopříčku volte asi dle vzdálenosti židle, toho, jak vidíte, a zda budete používat displej i pro grafiku) dnes nestojí nijak více.

Další periferie jsou také již na vás, rozhodně ale nemusíte investovat do herní myši anebo klávesnice s LCD displejem. Možná, že i klávesnice s notebookovým zdvihem jsou spíše na škodu. Mistryně světa Helena Matoušková píše na klávesnici Cherry, a když budou vaši zaměstnanci jen z poloviny tak rychlí, budete asi spokojeni. Vybraný model není drahý, má tradiční rozložení a zvýšenou odolnost. Novější model G83-6919 na náš trh zřejmě teprve přijde.

HTPC – Home Theater PC (počítač do obýváku)

HTPC – Home Theater PC

Pod HTPC si každý může představit něco trochu jiného. Jedni v něm vidí jen a pouze náhradu svého DVD/VHS přehrávače, která tak rovněž vypadá. Jiní kromě toho vyžadují take funkcionalitu herní konzole, prostě skříňku, jež jim nahradí kromě přehrávače také Xbox 360, PS3 nebo Nintendo Wii. Je to prostě obývákový počítač stvořený pro zábavu.

I proto musíme udělat minimálně dvě varianty, jednu vhodnou i pro hry a jednu určenou pouze na video a hudbu. V druhém případě čekáme hutné využití MCE, dálkového ovládání a stylizaci mezi drahou AV techniku. Proto na skříni nelze šetřit. Thermaltake má svou pěknou HTPC skříň se 7“ LCD pro MCE za 11 000 Kč a svým vzhledem vám mezi receivery ostudu určitě neudělá. Dá se uvažovat také o CW03 od specialisty na HTPC – SilverStone – ale tato skříň je ještě dražší. Podobné skříně bez LCD displeje pořídíte již kolem 3 000 Kč.

Do Thermaltake DH101 osadíte dokonce základní desku formátu plné ATX, montáž disků je velmi snadná, systémové chlazení předním 12cm a dvěma zadními 6cm větráky stačí na ledacos, prostoru pro chlazení i grafickou kartu máte rovněž dostatek.

Se základní deskou vás asi překvapím. Vedla mě k ní úvaha o videu. Akcelerace HD grafickou kartou podle mě ještě není hlavně v případě HD ripů nic jistého, takže bude lepší, když v PC bude procesor, který si poradí i s 40Mb/s H.264. A takový AMD při rozumné hranici spotřeby nemá. Proto raději volím variantu deska s úsporným čipsetem bez grafiky, 45nm procesor Intel a grafická karta s HDMI včetně Digital audia.

Základní desky Gigabyte jsou i v základní sérii DS3 velmi dobře vybaveny. Konkrétně této desce nechybí gigabitová síťovka, osmikanálové audio a tři staré dobré rozšiřující sloty PCI. Kdo již má nebo si chce pořídit rovnou všechny karty pro rozhraní PCI Express, může je osadit do dalších tří slotů PCIe ×1. Dlouhýslot PCIe ×16 pak obsadí zamýšlená grafi cká karta Radeon HD 3650, která si s akcelerací HD videa bez problémů poradí.

Nové 45nm procesory od Intelu jsou pak velmi úsporné a hlavně výkonné s dostatečnou rezervou pro přetaktování pro případ nouze. V jejich podání navíc nemusí mírné přetaktování nutně znamenat výrazné zvedání spotřeby.

U zdroje nám jde především o tichý chod a dobrou účinnost i při nízké zátěži (PC bude mít v režimu nečinnosti s dobrým zdrojem kolem 60 W), modulární kabeláž nepotřebujeme, v DH101 je pro uložení kabelů místa dost. Můžete zkusit 330W Seasonic S12-II, nebo trošku dražší 400W Akasa Green80+.

Ve druhém případě zkusíme levně, tiše a vzhledně nahradit Xbox 360 a PlayStation 3. Jako úspornou, tichou a přitom výkonnou grafiku volím Radeon HD 3850 512 MB ve verzi Ultimate od Sapphire, za 400 Kč navíc máte HD 3870.

Vše je umístěno do velmi povedené skříně AeroCool AeroCube, která má prosklené všechny bočnice a dostatek prostoru pro dobrou cirkulaci vzduchu. Její čelo navíc obsahuje nadstandardní počet konektorů, které jistě využijete.

U chladiče je důležité, aby byl nízký. Thermaltake Ruby/Blue ORB by se asi vešel a vypadal by pěkně, Scythe Shuriken se však vleze s jistotou. O něco levněji můžete pořídit SilverStone NT07.

 

Tiché, levné a úsporné PC

U tvorby levných sestav jsem se inspiroval v seriálu o stavbě tichého PC od Jakuba Holečka.

Tichý, levný, úsporný

Tichý a moderní počítač, který by byl všestranně použitelný a přitom nestál jmění? Snad už to v dnešní době půjde. Základem tichého PC je určitě dobrá skříň, na té až tolik šetřit nemůžeme.

Nexus Caterpillar má osazeny dva tiché 120mm větráky (Nexus B&W, viz náš test ventilátorů), odhlučňovací hmotu na bočnicích i antivibrační gumy v místech kontaktu zdroje a skříně. Jako zdroj by mohl přijít vhod 330W Seasonic S12 s certifikací 80Plus a poměrně tichým větrákem. Ještě tišší Enermax Modu82+ 425 W by přišel na 2 000 Kč, navíc budeme šetřit i 330W výkon Seasonicu.

Do Caterpillaru se základní deska instaluje opačně, tedy paticí dolů. Teplo od procesoru bude tedy třeba směrovat věžovým chladičem přímo na zadní větrák, který ho vyfoukne ven. S procesorem, kterým použijeme, tento úkol zvládne potichu i levný Arctic Cooling Freezer Pro.

U optické mechaniky toho moc nevymyslíte, Samsung SH-203D rozhodně není tichá mechanika, Asus se alespoň o nějaké technologie pro tišší chod u mechanik snaží. Škoda, že stejně jako většina dalších výrobců má svou černou mechaniku počmáranou silně viditelnými černými logy.

K tichému počítači patří i tichá klávesnice. Tedy nejlépe nějaké s podobnými klávesami, jaké znáte z notebooku. U myši opravdu nevím, nějaké modely s méně výrazným stiskem a tichým rolování kolečka určitě existují. Tuším, že A4Tech by mohly mít vhodné modely.

Pokud byste se chtěli vrhnout i na nějaké to hraní, budete muset asi investovat do grafické karty. Požitek ze hry vám umožní a přitom hlučnost nezvýší třeba pasivní Radeon HD 3850 (Sapphire) či GeForce 9600 GT (Gigabyte), pro skromnější bude vhodný třeba Radeon HD 3650 s pasivním chlazením (Asus, PowerColor).

Monitory se na tiché nerozdělují, můžete si tedy vybrat jakýkoli. Pozici využívám pro doporučení povedeného 20“ TN panelu od Samsungu, který už je k mání výrazně pod 5 000 Kč vč. DPH.

Tiché PC (bez ohledu na náklady)

Chci ticho, výkon a na peníze nehledím

Máte-li dostatek finančních prostředků, je stavba tichého počítače, byť obsahujícího výkonné komponenty, daleko snažší. Skříň Lian Li PC-S80 patří mezi nejlepší pohlcovače hluku, výrobce na odhlučnění myslel i u vyfukování vzduchu ze skříně. V PC-S80 komponenty nejen snadno uchladíte, ale také je uchladíte tiše. No a v neposlední řadě za to zaplatíte.

     

Pasivně chlazený zdroj podle mě stále není to pravé, i když zdroje, jež jsou pasivně chlazené do určitého odběru (například Thermaltake DualPower 520W zapíná větrák od 380W zátěže), jsou již rozumnějším řešením, než jaká byla ta průkopnická. Volím ale raději Enermax Modu82+ 625W, který má dostatek síly i konektorů a hlavně je to momentálně jeden z nejtišších aktivně chlazených zdrojů.

Jako grafickou kartu volím aktuálně nejvýkonnější prodávanou jednočipovou kartu, GeForce 9800 GTX, kterou můžete i po přetaktování tiše chladit pomocí Accelera S1 s 12cm větrákem. Jako chladič procesoru bych mohl zvolit vícero modelů, líbí se mi komfortní instalace i vysoká účinnost chlazení procesoru u Noctua NH-U12P.

Můžete namítnout, že i po zregulování na zhruba 850 ot./min pomocí přiložené redukce je trochu slyšet. Skříň PC-S80 si však s tímto slabým aerodynamickým hlukem určitě poradí. To samé bude platit o druhé Noctua NF-P12 na Acceleru i o pevných discích.

Zřejmě nejrychlejší dostupný SSD disk v ČR by byl asi ještě rychlejší na jiné čipové sadě než Intel a zajímavé by asi bylo i RAID zapojení. Představa je taková, že tento 32GB a velmi drahý rychlík poslouží pro systém a 1TB WD Green Power pak pro data. SSD je zcela nehlučné řešení, u Green Poweru sice zapnutí AAM degraduje průměrný čas vystavení, ale to nám v tomto případě nevadí a pohyb hlaviček už nebude slyšet. Zvuk otáčení ploten zvládne skříň snad utlumit.

Právě RAID 5 pole v základu docela tichých a hlavně rychlých disků, jako jsou třeba 750GB SpinPoint F1 od Samsungu je asi rozumnějším řešením. Možná do něj raději zapojíte nějaké disky Western Digital RE2 (RAID Edition) přes pořádný samostatný řadič, anebo se naopak spokojíte s jediným diskem. Rychlostně si to zřejmě s jedním špičkovým SSD nezadá, do „rychlé“ kapacity ale nacpete víc než jen Windows Vista a pár programů.

Regulaci větráků dokáže i při jejich hojném počtu obstarat základní deska, pro pohodlnější práci s nimi a regulaci až na 0 V můžete zvolit třeba Scythe Kaze Master. Deska samotná má vcelku účinné pasivní chlazení a čipová sada Intel X38 se nijak dramaticky nezahřívá.

Fotografie skříně Lian Li pocházejí ze serveru Dansdata (www.dansdata.com).

Herní počítače: levný a výhodný

Levný herní počítač

Nemám moc peněz, ale chci si zahrát. Tak přesně podle takovéhoto hesla se řídily veškeré úvahy nad součástmi této sestavy. Velmi slušný herní počítač vhodný i pro nové hry se nám nakonec podařilo poskládat za necelých 10 000 Kč.

Jestliže chcete získat dostatečný výkon i pro novější hry za opravdu málo peněz, bude vhodné sáhnout po procesoru i grafické kartě vhodné pro další přetaktování. U Pentia Dual-Core s vysokým násobičem si jistě poradíte, základní deska Gigabyte P31 je sice levná, ale přetaktování zvládá dobře. U Radeonu HD 3850 budete při honbě za co nejvyšším taktem sáhnout po modifikaci napětí (voltmod). Paměti Aeneon, které jsou výrazně levnější než parametrově podobné (ale již lépe prověřené A-Data Vitesta Extreme Edition).

U grafické karty uvažujte o příplatku 400 Kč na 512MB verzi. 256MB verze RV670 však nemá takové problémy jako G92 se stejně velkým framebufferem a rozlišení 1440 × 900 px, jež má jako nativní zvolený levný LCD panel, zvládne většinou bez výraznější ztráty rychlosti.

Navržená sestava bude i docela tichá, skříň vám sice pustí ven takřka všechny zvuku a její tenké plechy nejsou tím pravým antivibračním materiálem, nicméně kromě mírného šumění zdroje a jemného zvuku motorku větráku na chladiči procesoru, byste neměli slyšet už nic. Na spaní u počítače to není, ale za ty peníze… Jen nesmíte mít smůlu na vibrující kus pevného disku. V tom případě ještě počítejte s investicí do jeho odhlučnění.

Když si představím výkon sestavy poté, co Radeon HD 3850 přetaktujete až někam k taktům Radeonu HD 3870 a Pentium Dual-Core pořádně přes 3 GHz a dám si to dohromady se solidním vzhledem a nikterak vysokým hlukem, myslím, že tato sestava dobře reprezentuje exponenciální posun v poměru cena/výkon, jaký zaznamenáváme v posledních letech.

 

Výhodný herní počítač

Nejlevnější nemusí být vždy nejvýhodnější. Teď se pokusíme, sice stále s ohledem na finance, postavit herní počítač, který je lepším vkladem do budoucna. S vyšším rozpočtem se nám také snadno podaří, aby PC bylo tišší. I proto o trochu účinnější a levnější Akasu AK-965 vystřídal o něco tišší AC Freezer 7 Pro.

Zatímco volba na nový 45nm procesor Core 2 Duo E7200 vzhledem k jeho ceně a potenciálu pro další taktování, padla celkem snadno, u základní desky bylo rozhodování opravdu těžké. Abit IP35 Pro je jistě špičkou mezi základními deskami s čipovou sadou Intel P35. Stejně dobře by asi posloužil stejně drahý model se stejnou čipovou sadou od MSI či Gigabyte. Dilema je ale jinde.

Intel P35 sice podporuje Penryny, zvládá bez potíží 1600 MHz FSB (QDR), ale horší je to v případě, že byste chtěli rozšiřovat výkon grafické karty přikoupením druhé. Tato sestava počítá s odprodejem stávající a koupí nové. Kdybyste chtěli později dokoupit druhou GeForce 9600 GT do SLI, vyberte základní desku s nForce 750i SLI. Další možností je připlatit za desku s Intel X38 a místo GeForce 9600 GT vzít Radeon HD 3870.

Ten má v základu o něco lepší výkon, GeForce 9600 GT se však méně zahřívá a jde daleko lépe přetaktovat. Referenční chladič Nvidia, který na levných GeForce 9600 GT je, se chová kromě startu PC velmi kultivovaně.

4 GB RAM by mohly být při současných cenách výhodnou investicí do budoucna, stejně tak velmi moderní 640GB pevný disk si vystačí s pouhými dvěmi plotnami. Vysoká hustota zápisu jej předurčuje k dobrým výkonům, od nižšího počtu ploten si můžete slibovat nižší hlučnost i zahřívání.

Centurion 534 je solidní a vkusně designovanou skříní blížící se cenou už k 1 000 Kč. U zdroje se pak můžete rozhodovat, zda si nepřiplatíte 300 Kč za verzi s modulární kabeláží (Modu82+). V každém případě mají tyto nové Enermaxy dostatečnou výkonnostní prezervu pro přetaktování i další rozšiřování sestavy.

Sestavu pak můžete 20“ LCD panelem, GeForce 9600 GT jeho nativní rozlišení při ne úplně nejvyšším nastavení detailů zvládne akcelerovat obstojně. Herní myš a klávesnice od A4Tech jsou oblíbeným herním základem. Zařízení lepších parametrů jsou většinou už cenově dost vzdáleny.

Herní počítače: drahý a extrémní s ESA

Drahý herní počítač

Ani nejdražší herní sestavu jsme virtuálně neskládali úplně bez rozmyslu. Skříň Cooler Master 830 Evo sice stojí skoro 6 000 Kč, svou robustností, kvalitou provedení, možností snadné montáže a variabilitou vnitřního uspořádání předčí však i mnoho dražších skříní.

Jen větráky přímo od Cooler Masteru se nemohou pochlubit nejlepším poměrem výkon/hlučnost, proto je můžete nahradit třeba kvalitními S-Flex od Scythe. U zdroje stále nevidím důvod pro investici do 1kW potvor, věřím, že 625W Enermax Modu82+ by v případě potřeby zvládl ještě i druhou GeForce 9800 GX2.

Jedná se o počítač na hry, takže namísto čtyřjádrového procesoru nám půjde o co nejvyšší takt procesoru dvoujádrového. Dvoujádrový 45nm E8400 s násobičem 9× pod chladičem Noctua NH-U12P k běhu na 4 GHz snad donutíte. 8 GB RAM při dnešních cenách netvoří ani žádné velké procento ceny sestavy, tak proč je nepořídit.

Jako možný monitor bych klidně k takové sestavě vybral populární  Lenovo L220x. Umožní High Definition hraní při solidních nákladech, díky malým pixelům na něm budou hry vypadat ještě o něco lépe než na běžném 24“ LCD se stejným rozlišením a v neposlední řadě je snadnější při hře sledovat menší plochu (pokud nesedáváte od monitoru opravdu daleko).

 

Extrémní herní PC s ESA

Toto není doporučená sestava webem ExtraHardware, ale opravdu pouhá inspirace a využití zkušeností a fotografií ze stavby, kterou jsme prováděli.

Nvidia před nedávnem uvedla svůj nový standard pro stavbu počítačů pro nadšence pod názvem ESA (Enthusiast System Architecture) a my jsme tento systém, umožňující podrobné sledování teplot, průtoku a stavu vody v chlazení či regulaci otáček vyzkoušeli v praxi. Základem se stala základní deska XFX nForce 790i Ultra SLI, stejně tak i další komponenty dodané firmou Cooler Master toto rozhraní podporují.

Sestavu jsme v době stavby doplnili levnou DVD±RW mechanikou a pevným diskem 1TB Caviar GP, jak bychom si to ideálně přáli, vidíte v tabulce. Samozřejmě můžete mít většinu tohoto výkonu o hodně levněji, stačí u procesoru či pamětí mířit vždy kousek pod vrchol. Sestava má ale za úkol zaujmout a ukazovat nejnovější technologie spjaté s firmou Nvidia.

Možná to tak nevypadá, ale Cosmos je opravdový big tower s čistou vahou okolo 16 kg a s rozměry navýšenými ještě o lyžiny. Big tower samozřejmě skýtá dostatek prostoru pro čerpadlo i radiátor vodního chlazení, Cooler Master nedávno představil svou novou verzi Aquagate s přívlastkem Max. Ta si má poradit až s 600 W tepla. Radiátor je opatřen dvěma 12cm větráky Cooler Master s PWM regulací, oba se dají zapojit do hlavní části vodníka a následně regulovat přes ESA. Na plné otáčky (přes 2200 rpm) dělají parádní průvan a ten samozřejmě zase parádní hluk při průchod žebry radiátoru. Oba jsou zeleně podsvícené.

Do třetice všeho dobrého a to v případě zdroje Cooler Master Real Power ESA 1000W určitě platí. Špičkový odběr na tomto zdroji může být až 1200 W, dlouhodobý pak oněch 1000 W, chlazení zajišťuje 12 cm větrák. Jedná se o dlouhý (full form) ATX 2.2 zdroj s pevnou kabeláží. Real Powery 1000 W bez ESA se sice dělají i s modulární kabeláží (a 135mm větrákem) a Thermaltake vrazil modulární kabeláž dokonce i na 1500W zdroj, my jsme si však museli s touto chobotničkou nějak poradit. Kabely jsou samozřejmě dostatečně dlouhé a hlavně obsahují hned dva 8-pin PCI Express 2.0 napájecí konektory pro grafiku, takže ani Quad-SLI dvou GeForce 9800 GX2 není problém.

Základní deska od XFX je tím nejlepším, co Nvidia zatím navrhla: referenční board se špičkovým nForce 790i Ultra SLI, podpora 3-way SLI, PCI Express 2.0 přímo přes severní můstek, podpora JEDEC DDR3-2000.

Čerpadlo vodníka je vcelku tiché, to samé se dá říct o 12cm větrácích osazených ve skříni, mají PWM regulaci a můžete je regulovat jak deskou, tak přes ESA rozhraní Cosmosu. Záleží jen na vás, kam je zapojíte. Disk je sám o sobě tichý a nevibruje, zdrojem hluku i po ztišení zůstává grafika. Ta neumožňuje posoudit hlučnost zdroje, ten je přece jen tišší a zůstává přehlušen. Po zavření silných hliníkových bočnic Cosmosu je ale i hluk z GX2 snesitelný (odhlučnění je mnohem lepší než u Centuriona, ve kterém jsem GX2 měl předtím), hlučnosti počítače, u něhož by se dalo spát, však jen tak snadno nedosáhnete.

 

PC pro střih videa či 2D grafiku a sazbu (DTP), sexy minipočítač

PC pro střih videa a DTP

Zatímco pro 3D grafiky bychom dle používaného programu doporučili si buď nechat sestavit pracovní stanici na míru anebo ji alespoň doplnit profesionální grafickou kartou, která opravdu umožní akceleraci renderingu, u práce s 2D grafikou (Desktop Publishing, programy jako InDesign, Quark, Photoshop apod.) je třeba v podstatě jen silného počítače s pořádným množstvím paměti. Rychlejší práce s diskem také není na škodu.

U skříně pak myslete jen na to, aby se tam vešlo dostatek disků a aby všechny byly dobře chlazeny. Do Akasy Zen se jich vejde dost a fouká na ně 12cm větrák. Můžete ale vybrat i nějakou dražší skříň, která nabídne snažší instalaci přikoupených pevných disků, lepší perforaci přes 12cm větrákem a tím ještě účinnější chlazení a robustnější vnitřní šasi, což se pozitivně odrazí na pohlcení vibrací.

Protože jsme se rozhodli spojit návrh sestavy pro DTP s počítačem vhodným pro střih videa (společné nároky na výkon byste určitě našli), vybrali jsme do počítače také čtyřjádrový procesor. Přestože převod do H.264 zřejmě bude velmi brzy akcelerován grafikou kartou, zatím platí, že čím více jader, tím lepší výkon.

 

Když video, tak plné HD a to splňuje jak monitor, tak druhá optická mechanika. Chcete-li počítač pro 2D grafiku, tuto položku si škrtněte. Monitor s poměrně věrným zobrazením barev a vysokým rozlišením oceníte určitě také, ale zase naopak určitě můžete uvažovat o koupi dvou panelů nebo třeba 30“ S-IPS panelu.

Grafická karta má dva DualLink DVI-I konektory (i akcelerace přehrávání HD videa), takže se o nic nemusíte bát. Až na pevné disky se bude navíc jednat o docela tichý počítač. Pro jejich ztišení byste museli sáhnout po lepší skříni.

Sexy minipočítač se srdcem AMD

Toto není doporučená sestava webem ExtraHardware, ale opravdu pouhá inspirace a využití zkušeností a fotografií ze stavby, kterou jsme prováděli.

Zdají se vám všechna ta Home Theater PC, či počítače do obýváku, chcete-li, jako přes kopírák? Prostě nudná. Taky nechcete placatou skříň jako u prvních PC XT nebo něco, co vypadá jako DVD přehrávač? Chcete i výkon pro hry?

Normální PC jsou moc velká, barebone zase nedostačné pro výkonnější komponenty, Xbox 360 je málo univerzální a běžné HTPC skříně se svým pojetím „na ležačku“ nemusí hodit/líbit každému. Když jsem na letošním CeBITu zahlédl Sugo SG03 a zaměstnanec SilverStone mi s nadšením skříňku otevřel a já vevnitř viděl full form factor napájecí zdroj a dvě karty GeForce 7950 GX2 (Quad-SLI), okamžitě jsem se zamiloval. A kdo z kolegů a přátel Sugo SG03 už viděl, chtěl jej taky.

Jediným limitem Suga je nutnost použití Micro ATX, ale právě s čipovými sadami AMD 690/780, novými grafikami akcelerujícími HD video až do 1080p a úspornými procesory se otevřel prostor ke stavbě vzhledného výpočetního centra pro váš obývák.

Chladič SilverStone Nitrogon NT06 Lite je určen právě pro takové skříně, jako je Sugo: i přes mohutný pasiv se mezi zdroj a desku přesně vejde a kvalitní zdroj se svým 12cm větrákem postará o odvod tepla z jeho plochy. O menší průvan ve skříni se může buď starat výrobcem osazený větrák FN121. Já bych volil tišší Scythe S-Flex na 800 ot./min (na 600 ot./min neslyšný i navzdory celoperforovanému čelu Suga). Ten je navíc celý černý bez nápisů či samolepek a za perforací zůstává pěkně skryt.

V době, kdy jsme počítač stavěli, tak jsme měli k dispozici silně naddimenzovaný zdroj SilverStone Decathlon DA-750, kterým nám chtěl výrobce ukázat, že do maličkého Suga dáte full form factor ATX zdroj. Výhodou použití zdroje SilverStone je možnost zaměnit kabeláž za kratší (Short Cable Set PP03). Méně pak porušujete proudění vzduchu a s krátkými kabely se v malé skříni celkově lépe manipuluje. Cena nejlevnějšího zdroje, pro který Short Cable Set můžete použít (600W SilverStone Strider), však převyšuje 3 500 Kč a tento zdroj je mírně řečeno pořád ještě dost přehnaný. Navíc při nízkém odběru malého počítače nebude ani moc efektivní. Klidně si tedy představte na místě zdroje Enermax Modu82+ 425 W, s jehož kabely si snad i v malém Sugu poradíte a bude to levnější o 2 000 Kč.

Základní deska Gigabyte GA-MA69VM-S2 obsahuje slušně výkonnou a málo se zahřívající čipovou sadu AMD 690V. Její verzi se silnější integrovanou grafikou a digitálním výstupem (690G) jsme v tomto případě nepotřebovali. Chceme přece jen univerzální počítač, a tak bude veškerý obrazový výstup zajišťovat diskrétní grafika. Luxusně vypadající celohliníkové Sugo koneckonců není pro šetřílky. Pasivní chladič Radeonu HD 3850 od Sapphire (Ultimate) sice není malý a hlavně je orientován do prostoru nad slotem, ale volný slot při použití základní desky Gigabyte by měl umožnit, že se tam přesně vejde.

Ceny v článku jsou včetně DPH a byly zjištěny od:

  • www.100mega.cz

  • www.alfacomp.cz

  • www.alza.cz

  • www.cybex.cz

  • www.czechcomputer.cz

  • www.jyxo.cz

  • www.mironet.cz

  • www.softcom.cz

  • www.tntrade.cz

  • www.tsbohemia.cz

 

Byl pro vás článek přínosný?