Hlavní navigace

PCI Express 5.0 přináší nové napájecí kabely pro grafiky. 12pin à la Nvidia dává až 600 W

3. 11. 2021

Sdílet

Zdroj: Asus
Grafické karty budou v budoucnu zřejmě víc a víc žrát. V rámci PCI Expressu 5.0 proto přijde nový typ napájecích kabelů, s nimiž bude jediný konektor zvládat až 600 W. Už se objevuje na prvních zdrojích a zdá se, že je kompatibilní s konektorem u karet Nvidia Founders Edition.

Loni Nvidia na grafikách GeForce RTX 3000 zavedla vlastní proprietární napájecí konektor s 12 piny, který pak používaly její vlastní karty Founders Edition jako náhradu dvou osmipinů. Vypadá to, že časem se tento styl napájení stane i standardem. Asus totiž odhalil, že takovýto 12pinový konektor by měl zavést standard PCI Express 5.0, a s konektorem Nvidie by to mělo být kompatibilní. Jeden tento kabel zvládne až 600 W příkonu.

To, že PCI Express 5.0 (ať už přímo tento standard, nebo jen grafické karty s rozhraním PCIe 5.0) přinesou změnu ve stylu používaného externího napájení, zatím neoznámilo ani konzorcium PCI-SIG, ani Nvidia nebo AMD. Ale prozradil to Asus, který před nedávnem představil vlastní zdroje ROG Thor 1000W Platinum II, 1200W Platinum II a 1600W Titanium. Jejich vysoké výkony mají být připravené na grafické karty nové generace, což vypadá jako trošku hrozivé potvrzení zpráv o tom, jak mají TDP herních grafik v následujících letech explozivně růst.

Asus přímo ve svých tiskových materiálech zmínil, že PCI Express 5.0 zavede nový napájecí konektor, který „bude spojovat 12 vodičů do jediného kabelu“. A říká to proto, že zdroje Thor mají být asi prvními, u kterých bude podpora tohoto konektoru a „PCI Expressu 5.0“ oficiálně avizovaná. Dotyčný kabel má být v balení přímo z výroby. Protože firma pravděpodobně vychází z informací, které má ze standardizačního procesu či pod NDA od výrobců GPU, asi informaci o novém typu napájení můžeme věřit.

Asus přímo neukázal obrázky tohoto „PCIe 5.0 kabelu“, ale nyní je zveřejnil web eTeknix, který připravuje recenzi zdroje. Podle jeho snímků se nicméně zdá, že je u něj použitý stejný konektor MOLEX MicroFit, jaký použila Nvidia u svého vlastního 12pinu. A jelikož i Asus ve svých marketingových materiálech použil jako ilustraci tohoto nového standardu bok Founders Edition karty GeForce generace RTX 3000 s konektorem Nvidie, vyplývá z toho, že podle všeho bude standardizovaný konektor PCI Express 5.0 stejný. Nebo alespoň s tím od Nvidie kompatibilní.

Až 600 W jedním konektorem

Konektor tedy bude fyzicky relativně malý (piny budou více nahuštěné), ale bude oficiálně umožňovat přenést mnohem víc elektřiny, než co garantují dnešní osmipinové kabely (150 W). Samotný konektor má dle specifikací Molexu údajně umožňovat až 9 A na jeden pár 12V+zem, což by dovolovalo přenášet 648 W jedním kabelem (při napětí 12 V). podle Asusu ale oficiální specifikace v rámci standardu PCI Express 5.0 bude nižší, zřejmě se za napájecí kapacitu jednoho kabelu bude považovat rovných 600 W.

12pinový konektor a kabel mají údajně zvládnout 600 W 12pinový konektor a kabel mají údajně zvládnout 600 W (Zdroj: Asus)

Tento kabel tak papírově dokáže zastoupit čtyři dnešní osmipinové konektory. Doufejme, že nepřijde doba, kdy karty budou potřebovat dva – nebo aspoň že to nebude tak brzo. I když… jestli je pravda drb, že v generaci GeForce RTX 4000 má standardně existovat 450–550 W GPU, tak karty s továrním přetaktováním i tento takřka kvůli nim zavedený kabel asi mohou hned přerůst a potřebovat zase dva.

Kabel od Asusu sloužící pro obsluhu 12pinu podle fotek eTeknixu není nijak zvláštní (dost možná je i dělaný ještě podle loňského návrhu Nvidie) a zdroj na něj ještě není připraven úplně nativně. Místo aby se modulární kabel připojoval na separátní port, využívá dva omipinové porty určené pro standardní osmipinový kabel (z každého si ale bere jen šest vodičů).

12 nebo 16 pinů?

Mimochodem, možná si vzpomínáte, že když byla o tomto novém napájecím kabelu řeč poprvé (v této zprávě o GeForce RTX 3090 Ti), mluvilo se o 16pinu, zatímco zde máme 12pin. Asi je to proto, že standard PCI Express 5.0 zdá se počítá ještě s volitelnými pomocnými piny pro datovou komunikaci, které by byly přidané na spodku konektoru. Můžete to vidět na snímcích webu igor'sLAB. Tehdejší drb tedy asi nemluvil o tom, že by 16pin měl osm párů vodičů 12V+zem.

Tato datová část má čtyři piny a asi by složila na nějakou zpětnou vazbu mezi zařízením a zdrojem (možná by se pomocí ní mohlo probíhat nastavení napájení, například při použití 48V napětí). Jde o nepovinnou část, takže u herních grafik v PC se asi tato část nepoužije a budeme mít jen 12 pinů napájení. Oba typy možná budou částečně kompatibilní, ale bez propojení datové části nebudou třeba u serverových akcelerátorů některé věci fungovat.

Poprvé oficiálně u GeForce RTX 3090 Ti?

Jako první by se tento konektor (ve 12pinové verzi) podle nedávných drbů mohl objevit na zmíněné GeForce RTX 3090 Ti – minimálně u verzí Founders Edition, ale tentokrát by ho už možná mohli používat i nereferenční karty, aby se vyhnuly nutnosti mít několik osmipinů. Referenční TDP totiž dle úniků může být až 450 W. Jak už ale bylo řečeno, toto napájení asi může být kompatibilní i s předchozími kartami GeForce RTX 3000 v provedení Founders Edition.

DT24

Ač se totiž toto napájení označuje jako PCI Express 5.0, půjde ho použít i na kartách, které podporují třeba jen konektivitu PCIe 3.0 nebo 4.0. A obráceně, karta již běžící na rozhraní PCI Express 5.0 asi nemusí nutně používat toto nové napájení (pro certifikaci by teoreticky mohlo být povinné, ale karty PCIe 5.0 by logicky měly fungovat i s konektory dle starých zvyklostí.

Galerie: Nový napájecí konektor pro grafické karty PCI Express 5.0

Zdroje: VideoCardz (1, 2), Asus (1, 2), igor'sLAB, eTeknix (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?