Hlavní navigace

PCIe Resizable BAR pro starší grafiky Nvidia Ampere je tu, vychází první aktualizace pro karty

29. 3. 2021

Sdílet

Zdroj: Redakce
Patche, které grafikám Nvidia GeForce RTX 3000 přidají podporu PCIe Resizable BAR, což je obdoba Smart Access Memory u AMD, se konečně začínají objevovat.

Když AMD vydalo grafiky Radeon RX 6000, měly výhodu ve funkci Smart Access Memory, která dokáže přidat pár procent výkonu. Nvidia pak začala pracovat na vlastní implementaci PCIe Resizable BAR, kterou jako první měly grafiky GeForce RTX 3060, jež už jsou na trhu. Pro předchozí modely GeForce RTX 3000 (od RTX 3090 pro RTX 3060 Ti) ale nebylo možné zapnout funkci jen pomocí ovladačů. Tato GPU také funkci mají dostat, ale je pro to třeba naflashovat do karty nový BIOS.

A tyto aktualizace teď zdá se začaly vycházet, takže GeForce RTX 3060 už nebude jediný model Ampere, který ze SAM/Resizable BAR bude profitovat. Nevýhoda je samozřejmě, že by to teď chtělo všechny modely znovu testovat i s tímto zlepšovákem, ale výkon navíc pro existující vlastníky, který nestojí žádné peníze navíc, je rozhodně příjemná věc.

První aktualizace pro RTX 3060 Ti až RTX 3090 se objevily v Číně

Prvními výrobci, kteří aktualizace vydali, jsou Galax/Galaxy (tyto karty se u nás moc neprodávají, snad by se to ale mohlo týkat i podznačky KFA2) a pak Gainward, jehož karty už u nás běžně k dostání jsou. Aby to ale nebylo hned dokonalé, tak tyto BIOSy zdá se zatím byly publikované v Číně a ke stažení jsou jen u karet, které se prodávají v Číně a nikoliv na západním trhu, takže reálně ještě slavit nemůžeme. Je možné, že jde o nějakou beta verzi (a čínský trh je pokusným králíkem), ale publikování by mělo znamenat, že se relativně brzo dostane i na karty prodávané u nás.

Patch zprovozňující PCIe Resizable BAR na GeForcce RTX 3090 Patch zprovozňující PCIe Resizable BAR na GeForcce RTX 3090 (Zdroj: VideoCardz)

Zajímavé je, že tyto aktualizace zdá se nebudou mít formu nových BIOSů pro všechny karty, což by znamenalo aktualizovat každý jednotlivý model, kterých už je poměrně dost. Aktualizace od Gainwardu a Galaxy zdá se totiž nejsou klasické obrazy BIOSu karty k naflashování, ale jde o generický nástroj (pro Windows mimochodem), který patchuje existující BIOS. Zřejmě by měl fungovat tak, že si firmware z karty stáhne, provede úpravu jen potřebné části, a pak nahraje upravený obraz zpět.

Patch zprovozňující PCIe Resizable BAR Patch zprovozňující PCIe Resizable BAR (Zdroj: VideoCardz)

Toto by mohlo umožnit, aby nástroj fungoval plošně na všechny grafiky Ampere – respektive tedy všechny karty s určitým GPU, protože pro RTX 3090, RTX 3080, RTX 3070 a RTX 3060 Ti je pro každou ke stažení zvláštní soubor. Díky této koncepci by se snad nemělo stát, že se na některé karty výrobci vykašlou. Uživatelé Redditu zatím úspěšně vyzkoušeli, že nástroj od Galaxy funguje na nečínské modely této značky, ale zda je patch opravdu generický, nebo funguje jen na karty jednoho výrobce, není jasné.

Patche zprovozňující PCIe Resizable BAR jsou zdá se zvlášť pro jednotlivé modely GeForce RTX 3000 Patche zprovozňující PCIe Resizable BAR jsou zdá se zvlášť pro jednotlivé modely GeForce RTX 3000 (Zdroj: VideoCardz)

Aktualizování BIOSu je citlivá operace, takže doporučujeme zatím s těmito nástroji z Číny neexperimentovat a počkat, až bude aktualizace dostupná oficiálně přímo od výrobce vaší karta. Snad to už nebude dlouho trvat. Pokud víte co děláte a chcete si to „lajznout“ jako experiment, najdete odkazy a návod (plus nějaké komentáře prvních pionýrů) zde na Redditu.

GeForce RTX 3090 s PCIe Resizable BAR GeForce RTX 3090 s PCIe Resizable BAR aktivním po té, co uživatel aplikoval patch (Zdroj: VideoCardz)

Pro Founders Edition zatím nic

Původně Nvidia uváděla, že do konce tohoto měsíce (března) by měly být vydané BIOSy také pro modely Founders Edition, tedy karty, které vyrábí a prodává přímo Nvidia s vlastním návrhem chladiče a PCB. Není jasné, zda v u nich nenastane nějaké zdržení, protože zatím se přímo od Nvidie aktualizace neobjevily. Ovšem pár dní ještě zbývá a je možné, že přijdou co nevidět, když už začaly BIOSy být publikované dalšími výrobci.

Galerie: Technologie AMD Smart Access Memory

Zdroje: Reddit, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?