Hlavní navigace

PDF XChange Viewer: editujte PDF zdarma

13. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hlavní výhoda formátu PDF plyne již z názvu, z onoho slovíčka „portable“, tedy přenosný. PDF dokumenty otevřete a zobrazíte všude stejně bez ohledu na to, kde byly vytvořeny. Prohlížet „pé-dé-efka“ zvládne celá řada volně dostupných aplikací a prohlížeče jsou většinou jednoduché a účelové, takže uživatel dosáhne na potřebné informace intuitivně a s maximální lehkostí. I proto se tento formát stal jakýmsi nepsaným standardem pro výměnu dokumentů na internetové síti.


Prohlížení ano, ale jak je to s editací?

S tvorbou a editací je to už horší. Aplikace, které by umožňovaly tvořit vlastní PDF dokumenty nejsou zdaleka tak dostupné jako „pouhé“ prohlížeče. Spíš se setkáme s exporty z jiných aplikací, např. pomocí virtuální PDF tiskárny.

Pro modifikaci PDF dokumentů však není třeba sahat k placeným programům ani vymýšlet složitá řešení „přes ruku“. PDF XChange Viewer nabízí velice přehledné a příjemné rozhraní, s jehož pomocí docílíte požadovaných změn s několika kliknutími.

Verze Pro nabízí i digitální podpisy

Program je k dispozici ve dvou provedeních – ve verzi zdarma a ve verzi Pro. I když verze Pro odemyká několik zajímavých funkcí – např. digitální podpisy, rozšiřování dokumentu o nové stránky, komplexní práci s poznámkami nebo import z jiných formátů – pro naše účely bohatě vystačíme s verzí volně dostupnou.

Stáhnout si ji můžete zde, přičemž je na vás volba formátu instalačního balíčku. Pokud ponecháte volbu na ZIP Installer, stačí archiv rozbalit a spustit instalační soubor. Při instalaci si můžete zvolit, zda chcete s PDF XChange asociovat všechny PDF soubory ve vašem PC. Tedy zda chcete dokumenty ve formátu PDF automaticky otevírat v programu PDF XChange.

Příjemná je rovněž volba české lokalizace.

Poznámky, značky a zvýraznění snadno a rychle

Veškeré potřebné nástroje najdete přehledně umístěny v lištách, které můžete libovolně rušit, přidávat a přesouvat. Nechybí standardní výbava pro prohlížení, na kterou jste zvyklí např. z programu Adobe Acroabat Reader. Dokument můžete libovolně otáčet, přibližovat a oddalovat, vybírat text nebo snímat části stránek. Už v základní liště se však nachází dvě pro prohlížeč nezvyklé funkce, a těmi jsou Uložit a Vpřed / Vzad neboli vrácení provedené akce.

Základní funkcí PDF XChange je přidávání vlastního textu do požadovaného PDF dokumentu. To můžete provést hned několika způsoby. Může to být ve formě volného textu, kdy píšete do zvoleného místa text potřebné délky, ve formě ohraničeného textového pole, nebo v tzv. textové bublině, která se šipkou odkazuje na nějaký prvek v dokumentu.

Další zajímavou možností je vložení poznámky, která se v dokumentu zobrazí jako odkaz a vyskočí ve zvláštním okně, když na odkaz najedete myší.

Text taky můžete libovolně barevně zvýraznit, podtrhnout a přeškrtnout. Můžete vkládat symboly, čáry a šipky nebo kreslit volnou rukou (funkce tužka). Užitečná je funkce Razítko, s níž snadno umístíte do dokumentu viditelný vodoznak.

Pro zvolenou oblast můžete nastavit i odkaz na jinou stránku v dokumentu, na jiný dokument, jiný soubor nebo na internetovou stránku. Když pak na dané místo někdo klikne, přenese se na odkazovaný objekt.

Poněkud zvláštně mohou působit funkce Vzdálenost, Obvod a Plocha, které vám změří dané údaje pro vybranou oblast nebo úsečku. Tato funkcionalita by mohla posloužit snad jako odhadovací nástroj při zběžném prohlížení např. stavařských výkresů.

Ještě nutno dodat, že u všech zmíněných nástrojů můžete upravovat různé atributy, jako průhlednost, barvu, styl apod.

Užitečné zaheslování

V agendě Vlastnosti dokumentu nastavíte obecná i doplňující metadata o dokumentu. Tedy např. autora, informace o autorských právech nebo klíčová slova. Velice zajímavá je možnost nastavení přístupových práv k dokumentu. K dispozici máte jednak zaheslování samotného otevření dokumentu, druhak zaheslování určitých konkrétních aktivit, jako je tisk nebo jednotlivé změny. Můžete např. povolit editaci jen v polích formuláře, aby tak uživatel nemohl dokument zcela měnit a měl přitom možnost zadat potřebné informace.

Pokud uvažujete o nahrazení vašeho současného PDF prohlížeče, PDF XChange může být právě tím vhodným adeptem. Při standardním „prohlížecím režimu“ se nabízí vypnutí nepotřebných lišt pro editování, aby bylo na nástrojovém panelu pěkně „čisto“, a když se naskytne potřeba do dokumentu zasáhnout nebo si něco poznamenat, provedete potřebnou změnu několika kliknutími myši.

Byl pro vás článek přínosný?