Hlavní navigace

PDFVue: online prohlížeč a editor PDF zdarma

5. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co všechno potřebujeme od prohlížeče dokumentů PDF? Zobrazení obsahu těchto souborů, nějaké ovládací prvky pro přechod mezi stránkami v dokumentu, možnost zoomování náhledu na stránku a případně nějakou funkci, kterou bude možné vykopírovat text z dokumentu do schránky. Pracujete-li s internetem, pak ještě oceníte integraci PDF čtečky do webového prohlížeče.

A to je myslím vše. Adobe Reader a jeho různé alternativy (třeba Foxit PDF Reader) nabízejí samozřejmě vyplňování formulářů, tisk a bůhví co ještě. Kolik z nás to využije? Toť otázka. Myslím však, že prohlížení obsahu v jednoduchých PDF bez multimediálního obsahu vkládaného třeba přes Adobe Acrobat 9, je tím nejdůležitějším.

Zdarma dostupný Adobe Reader  neumožňuje upravovat hotové PDF (až na drobnosti), navíc každý start prohlížeče kvůli jeho zobrazení na webu trvá docela dlouho. Zahraničními servery teď putují zprávy o webové aplikaci PDFVue, která slouží k pohodlnému zobrazení PDF bez nutnosti instalace jakéhokoli doplňkového programu do počítače. Vystačíte si jen s webovým prohlížečem.

PDFVue tak využijete v nouzi i na počítačích, kde PDF prohlížeč chybí a kde z různých důvodů nemůžete nic instalovat. Zajímavou funkcí, kterou PDFVue slibuje také zcela zadarmo, je úprava PDF. Co myslíte, je v tom háček?

PDFVue jako prohlížeč PDF

Přejděte na adresu www.pdfvue.com. V nástrojové liště této online aplikace klepněte na tlačítko se symbolem žluté složky. To vám umožní nahrát soubor PDF z vašeho počítače. Pokud si chcete prohlédnout soubor PDF, který je již vystaven někde na internetu a nechcete jej nejprve stahovat a pak zase odesílat, klepněte na tlačítko se symbolem zeměkoule. Na vyzvání pak zadejte adresu URL tohoto dokumentu.

S prohlížečem můžete pracovat podobně jako s klasickým prohlížečem PDF v počítači. Najdete zde sadu ovládacích prvků pro přechod mezi stránkami, vedle je umístěn panel pro nastavení zoomování. Poslední sada tlačítek přepíná prohlížeč PDFVue do režimu, kdy můžete označovat text na stránce a kopírovat jej do schránky, nebo do režimu, pro ruční posouvání stránky.

Další ovládací prvky jsou modré šipky pro přechod mezi stránkami. Zobrazit a skrýt je můžete přepínačem na začátku spodní šedé lišty. Po najetí myší nad některou ze šipek se zobrazí náhledy stránek v PDF dokumentu:

Přepínač na konci horní lišty slouží k zobrazení nebo skrytí doplňkového panelu pro editaci dokumentu.

PDFVue jako editor PDF

Přepínačem na konci horní nástrojové lišty si zapněte panel s nástroji pro úpravu dokumentu PDF. Úpravy jsou rozděleny do dvou záložek. První, Markup, obsahuje funkce pro psaní textu, vkládání poznámek, kreslení čar, kruhů a obdélníků, pro vytváření odkazů a pro vložení obrázků.

S nástroji pro úpravu PDF se pracuje docela jednoduše. Klepněte na tlačítko nástroje a pak do dokumentu na místo, kam chcete prvek vložit. Vytvořené objekty můžete přesouvat, tažením za jejich okraje je samozřejmě možné měnit i jejich velikost.

Trošku ale zamrzí, že PDFVue v současné betaverzi nedovede upravovat stávající text - musíte se spokojit jen s přádáváním nového. Ano to je ten výše zmíněný háček.

Všimněte si, že u každého z vložených objektů je k dispozici plovoucí panel s několika tlačítky sloužícími pro přesun objektu, pro jeho úpravu nebo třeba pro nahrání obrázku do vytvořeného kontejneru. K dispozici je i kontextová nabídka dokumentu, kde je možné otáčet stránky a dokument rychle ukládat.

Na záložce Forms najdete sadu dalších nástrojů, pomocí kterých do dokumentu doplníte formulářová políčka.

Pod výběrem prvků si před jejich vložením do dokumentu nezapomeňte nastavit základní vlastnosti, jako je barva výplně, rámečku a textu. K dispozici je i výběr typu a velikosti písma.

Poslední boxík v pravém panelu nástrojů zobrazuje seznam vložených objektů. U větších úprav jej můžete použít ke snadnému označení potřebného prvku v dokumentu.

Uložení dokumentu PDF

Pokud PDFVue využijete k úpravám dokumentů PDF, pak samozřejmě máte možnost tyto změny uložit a stáhnout si do počítače upravenou verzi souboru. Klepněte na tlačítko s disketou pro uložení a na tlačítko se zelenou šipkou směřující dolů, čímž si zobrazíte klasický dialog pro stažení souboru z webu.

PDFVue spíše než k úpravě textů a pokročilé editaci PDF využijete k poznámkování. Abyste se vyhnuli posílání změněných PDF e-mailem, stačí je do PDFVue nahrát a nasdílet. Speciální zabezpečení zde žádné není, ale PDFVue vám po stisku tlačítka Share nabídne dialog s URL adresou, pod kterou bude váš dokument dostupný.

PDFVue je zajímavý nástroj, který využijí zejména Ti uživatelé, kteří tráví většinu času ve webovém prohlížeči a dávají přednost aplikacím, které běží z/na internetu. Prostor pro vylepšení se samozřejmě najde vždy a u všeho, ale jakožto betaverze je PDFVue pěkný.

Byl pro vás článek přínosný?