Hlavní navigace

Když pečení grafiky v troubě nevyjde… Zasahovat museli hasiči

26. 4. 2019

Sdílet

V Rožnově pod Radhoštěm se tento týden odehrál kuriózní případ. V paneláku se někdo pokoušel opravit grafickou kartu v troubě. Jenže ji tam nechal moc dlouho nebo při vysoké teplotě. Dým byl nakonec takový, že museli zasahovat místní hasiči, dle jejich zprávy ale stačilo jen vyvětrat.

Po příjezdu na místo události a vyslechnutí podaných informací od majitele bylo zjištěno že došlo k zahoření grafické karty, která byla vložena do zapnuté trouby, poté co se majitel pokoušel o opravu dle zhlédnuté internetové diskuze, oprava se nezdařila,“ píšou hasiči na svém webu a dokládají to fotkou.

rožnov hasiči grafická karta Když se pečení grafiky nepodaří (foto: HS Rožnova pod Radhoštěm)

Grafiku už z fotky nepoznáme, ale kutil na to šel dobře. Odmontoval chladič a kartu na pekáč umístil kondenzátory nahoru, aby mu při pečení neupadly. Zbytek ale zbabral. Na Cnews jsme se pečení grafik věnovali již před devíti lety, Mirek Jahoda tehdy ukázal vlastní návod, jak opravit karty Radeonem HD 4850 a GeForce 9600 GT, které se již chovaly nestabilně.

Postupy se průběžně zdokonalovaly. Obecně ale platí, že se má trouba předehřát na teplotu okolo 200 °C a karta se pak peče pět až deset minut. Podobným způsobem lze opravit i základní desku nebo další elektroniku. Ta se může časem kazit, neboť v ní degradují pájené spoje. Pečením se dosáhne opětovného spojení, ale je to velká alchymie, kterou nelze opakovat donekonečna a kterou nemůže provést každý, kdo umí číst.

Byl pro vás článek přínosný?