Hlavní navigace

Pět důvodů proč NEmít Linux v notebooku

22. 7. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Důvod první: potřebujete specifický software

Nejčastěji zmiňovaný důvod bude tím prvním. Víte, ono záleží hodně na tom, proč svůj notebook vlastně máte. Pokud máte jen stroj na prohlížení internetu a obyčejnou kancelářsky-multimediální práci, asi žádný specifický software nepotřebujete. Ale pokud jste grafik zvyklý na balík Adobe CSx, jste namydlení a bez Windows (nebo Mac OS X, ale to je už jiná písnička) si nevyděláte ani na suchý chléb. Stejně tak projektant závislý na AutoCadu nebo aplikaci pro provádění statických výpočtů budov si v Linuxu příliš své práce neužije. A v podobném duchu bychom mohli pokračovat dlouhé hodiny.

Důvod druhý: máte podivný hardware

Co si budeme nalhávat: výrobci notebooků jsou mazaní jako lišky a ve snaze o maximální úsporu výrobních nákladů jsou schopni do střev svých přenosných strojů vměstnat takové hardwarové zrůdnosti, až rozum zůstává stát. Mnoho z těchto komponent je často problém úspěšně rozchodit i v podporovaných Windows, v Linuxu pak nad nimi strávíte mnoho bezesných nocí a přivodíte si nanejvýš nehezký tik v oku.

A nemusí jít nutně o zbastlený nestandardní hardware, dobré zážitky slibují také multimediální notebooky vybavené vlastním televizním tunerem a spoustou softwarových tlačítek a přídavných displejů.

Důvod třetí: nemáte na to buňky

Není se za co stydět, každý nemůže znát všechno. Pokud jste se usilovným čtením počítačových časopisů dostali na úroveň mírně pokročilého uživatele nebo k této metě stále usilovně míříte, zadržte. Zapřísahám vás, zapomeňte na Linux, navíc na notebooku.

A kdybyste přeci jenom chtěli ten Linux vyzkoušet, virtuální počítač vám v tomto bude tím nejlepším přítelem. Stáhněte si výborný a zcela zdarma dostupný VirtualBox a nějakou linuxovou distribuci nainstalujte do něj.

Důvod čtvrtý: máte dělo na hry

Ač si osobně o hraní her na noteboocích myslím své, chápu vás: všechny své peníze vydřené na letní brigádě investujete do notebooku s posledním modelem dedikované grafické karty a těšíte se na pořádnou řežbu ve svých oblíbených herních peckách. S tím by v Linuxu byl problém - a to i přesto, že některé z her lze s trochou štěstí a pořádnou porcí znalostí rozchodit také v systému s usměvavým tučňáčkem ve znaku. A vývoj nativních her pro Linux přímo herními producenty? Ale běžte, ti teprve začínají brát na milost Macy se systémem Mac OS X a moc se jim do toho nechce.

Důvod pátý: nechcete být za podivína

Je to tak, Linux má kolem sebe stále auru něčeho vyjímečného, pro naprosté laiky až magického. A pokud se před nimi prokážete notebookem s nainstalovaným Linuxem, pověst místního podivína vás nemine. Vidím to sám na svém okolí: přestože všemožné operační systémy jsou mým koníčkem a střídám je snad častěji než ponožky, vždy se v redakci najde některý z kolegů, který se podiví nad některou z Linuxových distribucí nainstalovanou právě v mém notebooku. No prosím, a to by měli být zvyklí. A teď si představte sebe, jak namísto profláknutých Windows XP zapnete notebook s logem Ubuntu na startovací obrazovce...

Byl pro vás článek přínosný?