Hlavní navigace

Pět kanálů z jedné krabičky

10. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asus se opět představil jako všetranný výrobce a tvrdí, že jako první mají v nabídce počítačový reproduktorový panel s pětikanálovým zvukem. Nápad je to poměrně starý a v obývákové AV elektronice jej nabízí několik výrobců buď samostatně nebo integrovaný v televizoru.

V jednom takovém panelu se nachází několik směrových reproduktorů natočených pod určitým úhlem směrem ke stěnám tak, že pomocí odrazů a určitého zpoždění slyšíte opravdový zvuk ze zadu. Vytvořený prostor není tak reálný, jako pomocí speciálních satelitů v běžných systémech, ale zase to není takové šidítko, jako Virtual Dolby Surround nebo podobné funkce vytvářející iluzi prostoru dvěma reproduktory. I když Asus tvrdí, že podobný koncept nabízí v počítačovém světě jako první, mám pocit, že podobný panel má v nabídce i jiný výrobce.

Asus Cine5 – třetí repro výrobce, ale první s multikanálovým zvukem, zdroj: Asus

Panel Cine5 je široký 373 mm, do hloubky 100 mm a na výšku buď 80 nebo 100 mm v závislosti na použitém gumovém nebo kovovém stojanu. Maximální okamžitý výkon je 28 W, ten optimální provozní pak 15 W. Přesný počet reproduktorů uvnitř není znám. K počítači se nepřipojuje pomocí USB jako předchozí řada uBoom, ale třemi 3,5mm jacky. Cine5 obsahuje také sluchátkový výstup a podsvícené tlačítko nahoře slouží jako vypínač i ovladač hlasitosti. Kromě přehrávání multikanálového zvuku dokáže navíc vytvořit virtuální z dvoukanálového zdroje.

Komu je Asus Cine5 určený? Výrobce tvrdí, že do pokojů studentů a vlastně všude tam, kde není možné instalovat více satelitů. Snad i výsledná cena bude vypočtena s ohledem na kapesné studentů, zatím ji však Asus nezveřejnil.

Zdroj: Asus

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku