Hlavní navigace

Pět nejlepších gadgetů z letošního CESu

13. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letošní CES neukázal pouze tablety, smartphony, nudné počítačové komponenty a zaměnitelné notebooky. Vybrali jsme pět odvážných gadgetů, hraček, které si nejspíš nekoupíte, ale měli byste o nich vědět.

Samsung Sliding PC 7: napůl tablet, napůl netbook

Váží kilogram, vypadá jako tablet, ale jednoduchým chvatem z něj uděláte netbook. Sliding PC 7 Series od Samsungu používá 10,1" dotykový displej s nezvykle vysokým rozlišením 1366 × 768 px a podobně jako nový MacBook Air nepoužívá žádnou mechanickou komponentu. Pevný disk nahradí 32/64GB SSD a optickou mechaniku by do těchto rozměrů nevložil ani Chuck Norris.

Samsung běží na novém Atomu Oak Trail Z670 (1,66 GHz) s 2GB operační pamětí. Na těle najdete po jednom konektoru USB a HDMI. Nechybí 4in1 čtečka paměťovek nebo 1,3Mpx webkamera. Windows 7 HP prý nabootuje za 15 vteřin a výrobce uvádí 9hodinovou výdrž. Základní verze bude stát 699 USD a na trhu se objeví nejdříve v březnu. Také se nemůžete dočkat? Zdroj: Engadget

Sony 3-D Headman: návrat HMD (head-mounted display)

Ke sledování 3D obrazu potřebujete brýle a televizi. Nebo jen televizi (autostereoskopický model). Anebo jen ty brýle, jak dokazuje Sony. HMD systémy se nestihly výrazně prosadit, protože nebyly cenově dostupné, ani příliš ergonomické.

Sony HMDDo 3D světa rovnou po hlavě, zdroj: Sony Insider

Prototyp Sony je opět jen takový výstřelem do světa sci-fi, dostal dvě malé OLED obrazovky s rozlišením 1280 × 720 px. Barvy jsou prý vynikající. Na jedničku je i futuristický design. V brýlích jsou integrovány také reproduktory s 5.1 zvukem. Už tedy chybí pouze přehrávač, velká flashová paměť, internet a akumulátor, abyste měli kompletní kino, které se vejde na obličej. Samozřejmě bude třeba redukovat hmotnost, ale protože se zatím jedná o prototyp, za pár let se ještě může technologie zlepšit. Prozatím Sony takové brýle prodávat nebude.

Japonci byli na CESu velmi aktivní. 3D vzali útokem, nechyběly ani přenosné přehrávače, kamery, foťáky nebo notebooky, zkrátka kompletní stereoskopický ekosystém.

Mitsubishi: 92 palců v laseru

Full HD, 3D nebo zabudované internetové služby, to už nás nemůže oslnit. Obří úhlopříčky ale zaujmou vždy. Mitsubishi připravil hned dva prototypy. Jako jeden z mála se věnuje laserové technologii pro DLP televizory. Jsou to vlastně projektory se zpětnou projekcí, díky laseru si ale může dovolit malou hloubku (ve srovnání se starými CRT/DLP). Model s úhlopříčkou 75 palců je hluboký 38 cm, pro novinku hodnotu zatím neznáme.

Mitsubishi 3D92 laserových důvodů, technologie LaserVue v akci, zdroj: Engadget

Ještě větší byl ovšem OLED televizor s úhlopříčkou 155 palců (394 cm). V takových případech se ale jedná více o prezentaci možností než finálního výrobku. V oblasti plazmových modelů vede konkurenční Panasonic se svou 152" Věrkou. A mezi LCD jsou lídrem rovněž Japonci, tentokrát Sharp a jeho 108 " Aquos.

Polaroid GL20: sluneční brýle s foťákem

Polaroid do toho praštil s Lady Gagou a uvedl trojici produktů, které nesou její jméno a hlavně styl. GL20 jsou sluneční brýle s foťákem a dvěma malými průhlednými displeji. Zatím není jasné, kdy a za kolik se objeví na trhu, ale jako špionská hračka musí zaujmout. Takové brýle si říkají o využití pro augmented reality. Jenže obraz displeje uvidí jen vaše okolí (vám by to bylo stejně k ničemu). Ale přes USB budete moci fotky stáhnout do počítače.

Polaroid GL20Polaroid GL20, zdroj: Cnet

Polaroid ukázal také mobilní tiskárnu na fotky (USB, Bluetooth) a digitální foťák s integrovanou tiskárnou, jako jsme byli zvyklí v analogové minulosti.

LG: chladí, pere, vysává, čistí, telefonuje a internetuje

Wi-Fi a dotykový displej si zaslouží i lednička nebo pračka. LG představil chytrou bílou techniku, která se dokáže hlásit přes bezdrátovou síť mobilu nebo notebooku. Ovládacím a diagnostickým softwarem bude možné programovat funkce, hlídat teplotu, množství potravin nebo jestli někdo nenechal otevřená dvířka. Po kontrolou budete mít i spotřebu zařízení nebo místo, kde se právě nachází robotický vysavač. Chybí tomu už jen tiskárna jídla a funkce nočního zamykání lednice. Víte, jak to myslím.

LG Home ApplianceLG v celém baráku, zdroj: LG

Byl pro vás článek přínosný?