Hlavní navigace

Petice za uvolnění kódů Dark Engine

17. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Looking Glass Studios, tým šikovných herních vývojářů, byl před deseti patnácti lety v největší formě. Na svědomí mají první díly stealth akcí Thief, nebo třeba legendární sérii System Shock. Všechno hry, které si získaly srdce spousty nadšenců i kritiků (na Metacritics všechny okolo 90 %).

Lidé z fanouškovského fóra firmy oslovili bývalého zaměstnance LGS, který má v rukou zdrojové kódy Dark Enginu, jenž poháněl právě System Shock 2 a první dva Thiefy. Jenže sám by je vydat nemohl, zašel proto za studiem Eidos, které vlastní práva zkrachovalého LGS (na oba Thiefy; SS2 drží Electronic Arts). Od letošního února se bohužel k ničemu neměli a mluví se o tom, že by chtěli na starých hrách ještě něco vyrýžovat.

Dnes už je engine zastaralý, bez komerčního potenciálu, i když v to Edios zřejmě nevěří. Navíc konkurenční iD software už dávno uvolnil zdrojové kódy svých enginů id Tech 1, 2 a 3, na jejichž základech byly postaveny první hry Doom, Quake apod. A třeba iD Tech 3 (Quake III Arena, Call of Duty, RTCW…) je vyšší úrovni než Dark Engine.

Fanoušci se ale nevzdávají, a skrz petici chtějí Eidos přesvědčit, aby zdrojové kódy uvolnili. Kód by amatérským vývojářům pomohl staré hry vylepšit, vytvořit nové mody nebo jen hry portovat na jiné platformy. Pokud s nostalgií na tyto hry vzpomínáte či jen s jejími fanoušky soucítíte, podpořte je podpisem (už jich je přes 1400). Díky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku