Hlavní navigace

Phanteks Enthoo Evolv ITX: Mini-ITX skříň s výtečným zpracováním za 2000 Kč

2. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to zhruba půl roku, co Phanteks uvedl do prodeje skříň Enthoo Evolv, která se ukázala ve výborném světle především svým kvalitním zpracováním. V testu na webu TechPowerUp získala téměř absolutní hodnocení 9,8 bodu z 10. Jedinou výtkou většího modelu byla absence druhé rychloupínací (drop-and-lock) pozice pro SSD disk, nemožnost uzamknutí skříně a relativně vyšší váha 9 kg. K tomu přidejte pětiletou záruční lhůtu a máte opravdu špičkovou skříň, která se nyní prodává od 3200 Kč.

Phanteks Enthoo Evolv ITX

Phanteks Enthoo Evolv ITXU Phanteksu si zřejmě řekli: „Jo, tohle je super. A co kdybychom ji ještě zmenšili?“ Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat a Phanteks hrdě oznámil uvedení Enthoo Evolv ITX na trh. Kvalitní zpracování skříně zůstalo, ale hliník byl nahrazen ocelí pokrytou kovovým práškem. Nejedná se o galvanické pokovování, ale o metodu využívající suchý prášek a vysoké teploty. I/O panel se posunul z pravé bočnice na čelní panel a zůstaly na něm dva konektory USB 3.0 společně s audio porty. Okno na levé bočnici dokonce narostlo na své velikosti a vnitřek skříně nyní působí opravdu jako výkladní skříň pro osazené komponenty.

Phanteks Enthoo Evolv ITX

Ač se to zdá neuvěřitelné, přestože se rozměry skříně, co se délky (395 mm) a výšky (375 mm) zmenšily (400 a 450 mm), je nyní možné osadit vyšší chladič procesoru, jenž nyní může mít až 200 mm a dokonce i grafickou kartu s délkou 330 mm, což je o něco málo více než u standardního modelu. Šířka skříně zůstala nezměněna na 230 mm.

Phanteks Enthoo Evolv ITX
Phanteks Enthoo Evolv ITX vs Enthoo Evolv

Zmenšení skříně se však podepsalo na počtu pozic pro datová úložiště a mechaniky. Verze Enthoo Evolv ITX zcela postrádá pozici pro mechaniku a nabídne „pouze“ dvě 3,5" a jednu 2,5" pozici. Jak již název skříně napovídá, Enthoo Evolv ITX podporuje pouze základní desky formátu Mini-ITX, které se instalují vertikálně nad napájecí zdroj formátu ATX s délkou do 212 mm.

Phanteks Enthoo Evolv ITX

Spodní část skříně pod zdrojem je vybavena prachovým filtrem, obdobně jako její čelo, ve kterém se nachází 200mm ventilátor PH-F200SP. Ten pracuje na 800 ot./min. při 25 dBA, což již je dle mého názoru hranice, která je ještě přípustná pro ventilátor v čelním panelu. V tomto případě by to až tak vadit nemuselo, jelikož je ventilátor ukrytý za panelem a vzduch nasává otvory v jeho bočních okrajích, takže je jeho zvukový projev trochu utlumen. Průtok vzduchu ventilátoru PH-F200SP dosahuje solidních 187 m3/h a jeho životnost nadstandardních 100 000 hodin MTBF.

Phanteks Enthoo Evolv ITX

Dále Enthoo Evolv ITX nabídne jednu 120/140mm pozici pro ventilátor na zadním panelu, dvě 120/140mm pozice v čelním panelu, respektive jednu pro 200mm ventilátor, a oficiálně dvě 120/140mm pozice v horním panelu. Avšak z obrázku se zdá, že na výsuvný rošt ukrytý pod horním panelem bude možné osadit tři ventilátory, avšak žádné zdroje o tom nehovoří.

 

Phanteks Enthoo Evolv ITX by měl být dostupny v nejbližších dnech za $79,99, tedy necelých 2000 Kč. Web Overclockers poté nabízí verzi s prosklenou bočnicí za £54,95 (2080 Kč), zatímco model s plnými bočnicemi vyjde na £49,99 (1900 Kč).

Ps. Malá hádanka do pléna. Schválně jestli uhodnete, k čemu je poměrně mohutné oplechování ve spodní části skříně.

Zdroje: Phanteks, Vortez, TechPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?