Hlavní navigace

Philips uvádí 31,5" 4K monitor s kompletním USB-C dokem pro notebooky, tentokrát s IPS

10. 4. 2019

Sdílet

Philips má u svých monitorů zdá se zvláštní slabost pro připojení přes USB-C a s ním spojené využití monitoru jako dokovací stanice k notebooku. Měl to u 31,5palcového 4K modelu Brilliance 328P9VUBREB, o kterém jsme psali na podzim. To byl monitor typu VA, ale pokud vám to vadí, nyní Philips vydal podobně vybavenou dvaatřicítku s rozlišením 4K s panelem typu IPS. A opět celkem zajímavou.

 

4K se vším potřebným pro dokování notebooků

Tato novinka se jmenuje Philips Brilliance 329P9H, u nás v Evropě bude označen také jako 329P9H/00 (mělo by jít o totéž). Tento monitor poslouží i k desktopu, je však vybaven speciálně pro připojení k notebookům. Přes USB-C je zároveň umí napájet až do příkonu 65 W, což by mělo stačit na většinu mainstreamových modelů.

Monitor má ale zároveň rozbočovač USB 3.0 pro další periférie, a co už je méně časté, gigabitový Ethernet, takže přes něj zadokovaný laptop doma/v kanceláři rovnou můžete připojovat do sítě. Integrována je i 2MP webkamera (opět málo časté) a reproduktory s výkonem 2×3 W. Kamera podporuje přihlášení přes Windows Hello. Kromě USB-C jsou ovšem přichystané i konvenční obrazové vstupy. 329P9H má ještě dvě HDMI 2.0a, DP 1.2 a pozor, také výstup DP 1.2 pro zřetězení (připojení dalšího monitoru), což by se opět mohlo hodit při dokování notebooků, které typicky nemají dva víc video výstupů.

Philips Brilliance 329P9H 14 Philips Brilliance 329P9H

IPS s kontrastem 1300:1, tovární kalibrace

Začali jsme oněmi sekundárními funkcemi, ale ani samotná obrazovka by neměla být vůbec k zahození. Panel typu IPS s rozlišením 3840 × 2160 bodů podporuje na vstupu 10bitové barvy a má částečně rozšířený gamut. Má pokrývat 108 % barevného prostoru sRGB, 90 % NTSC a 87 % prostoru AdobeRGB. A je z továrny nakalibrovaný, údajně by měl splňovat přesnost DeltaE

Kromě toho má na panely IPS nadprůměrný kontrast, statický poměr je 1300:1. Jas má dosahovat až 350 cd/m², přičemž monitor má zabudovaný senzor přítomnosti uživatele, takže se nastavený jas redukuje, pokud upustíte pracoviště či PC kutloch. Obnovovací frekvence je nicméně jen klasických 60 Hz bez podpory FreeSync/Adaptive-Sync. Odezva je ve specifikacích 5 ms (pro přechod šedá-šedá).

Philips Brilliance 329P9H 02 Philips Brilliance 329P9H má 18cm rozsah polohování výšky (a také pivot)

Monitor má také polohovatelný stojan, což k profesionálnějšímu zaměření přísluší. Jde nastavit výšku v rozsahu až 18 cm, náklon a natočení. A nebyl vynechán ani pivot, takže lze 31,5" obrazovku postavit vertikálně. A přichystané jsou i otvory pro VESA montáž.

Philips tento monitor už začal prodávat. Podle lokálního zastoupení je oficiální cena 899 euro a pro nás pak 23 039 Kč s DPH. Respektive by se už měl začít prodávat (alespoň v Evropě), ale u nás ho vyhledávače cen ještě nevidí. Nicméně v distribuci by se u nás objevit měl.

Byl pro vás článek přínosný?