Hlavní navigace

Philips bude ultraširoký

18. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když se v poslední době začaly nasazovat širokoúhlejší formáty (16:9) do PC monitorů, mnoho diskutujících si povzdechlo, kam až to rozšiřování povede. Odpoveď na tuto otázku má Philips se svým konceptem Cinema 21:9.

První představený model má úhlopříčku 56" a poměr stran 21:9, což si lze představit zhruba jako 2 vedle sebe postavené monitory s poměrem 5:4. Proč takový formát? Inu, kdo sleduje filmy na DVD nebo Blu-ray, všiml si, že i na televizi s poměrem 16:9 vidí nahoře a dole černé pruhy. Natáčení filmů se provádí v poměru od 2,35-2,40:1 a právě takový obsah přesně vyplní plochu nových televizí Philips.

Philips má obsahovat i pokročilou technologii přepočtu obrazu z 16:9, jak uvádí na svém webu. Osobně jsem k tomuto skeptický, nemám rád jakékoli deformace obrazu, ale třeba nás Philips překvapí. Jako televizi do domácnosti na sledování zpráv apod. si to samozřejmě nikdo nepořídí, fanoušky filmů minimálně zaujme. Jak už je u lepších modelů výrobce zvykem, obsahuje zadní podsvícení Ambilight, které lampami za obrazovkou přizpůsobuje barvu aktuálním dění na obrazovce a tím zvyšuje kontrast a vůbec ergonomii při sledování.

Moc detailů zatím neznáme, přesné specifikace Philips vypustí až v únoru, do prodeje by se mohly dostat na jaře letošního roku.

Zdroj: Nordic Hardware

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku