Hlavní navigace

Philips Fidelio T1: kvalitní ANC špunty s dlouhou výdrží (recenze)

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Philips se teprve nedávno vrátil k výrobě audiotechniky. Už si ale troufá i mezi špičková sluchátka. Jakožto příznivce náhlavních sluchátek jsem chtěl na vlastní uši otestovat, jak se špuntová sluchátka za ta léta změnila.

Obsah balení:

Dovolte mi začít recenzi obsahem balení, z kterého by si mohli brát vzor další výrobci. Mimo samotná sluchátka a ochranného/nabíjecího pouzdra se v balení nachází i půlmetrový napájecí kabel a široká paleta náhradních náušníků různých velikostí, konkrétně 6 gumových a 3 z paměťové pěny. Díky takovému množství náhradních náušníků si přijdou na své lidé se všemi typy a velikostmi uší.

Obsah balení Philips Fidelio T1 (zdroj: Cnews)
Obsah balení Philips Fidelio T1 (zdroj: Cnews)
Sada náhradních náušníků (zdroj: Cnews)
Sada náhradních náušníků (zdroj: Cnews)

Parametry:

Frekvenční rozsah: 7 – 40 000 Hz
Impedance: 16 ohmů
Citlivost: 103 dB
Připojení: Bluetooth 5.2 (podpora kodeků LDAC, AAC, SBC)
Profily Bluetooth: A2DP, AVRCP a HFP
Kapacita baterie:
  • sluchátka: 60 mAh
  • pouzdro: 650 mAh
Nabíjení: sluchátka 2 hodiny
Výdrž:
  • ANC zapnuto: 9 h (+ 25 z pouzdra)
  • ANC vypnuto: 13 h (+ 35 z pouzdra)
ANC: hybridní, ANC Pro +, adaptivní ANC, režimu Awareness, redukce větrného hluku
Zvýšená odolnost: IPX4 (odolnost proti stříkající vodě)
Funkce: Hi-Res Audio, Fast Pair, automatické pozastavení hudby, automatické vypnutí, vícebodové připojení, podpora gest a rychlého přepínání skladeb
Hlasový asistent: Google Assistant a Apple Siri
Rozměry pouzdra: 85 × 32,5 × 51,6 mm

Vzhled:

Oblé tělo sluchátek je vyrobeno z broušeného hliníku s kruhovitým výstupem na přední straně s dotykovým ovládáním a podporou gest. Pod vystouplým kruhem je umístěna dioda signalizující propojení sluchátek s telefonem. Zbytek sluchátek je vyrobený z pevného plastu s jemným potahem příjemným na dotek.

Detail na sluchátka a pouzdro (zdroj: Cnews)
Detail na sluchátka a pouzdro (zdroj: Cnews)
Detail na sluchátka Philips Fidelio T1 (zdroj: Cnews)
Detail na sluchátka Philips Fidelio T1 (zdroj: Cnews)

Stejně jako sluchátka i nabíjecí pouzdro je vyrobeno z broušeného hliníku s umělou kůží na vrchní straně. Na omak působí luxusním dojmem. Vadou na kráse a možnou nevýhodou mohou být větší rozměry pouzdra a hmotnost, konkrétně 85 × 32,5 × 51,6 mm a 96 g bez sluchátek (potažmo 112 g se sluchátky). Trochu větší rozměry jsou ale ve prospěch větší baterie a zákonitě i vyšší výdrže baterie, ale o ní až později.

Přední strana nabíjecího pouzdra (zdroj: Cnews)
Přední strana nabíjecího pouzdra (zdroj: Cnews)
Zadní strana nabíjecího pouzdra (zdroj: Cnews)
Zadní strana nabíjecího pouzdra (zdroj: Cnews)

Kvalita hudby:

V čem sluchátka vynikají, je kvalita hudby. Díky svým rozměrům se v každém sluchátku nachází hned dva měniče, konkrétně 10mm dynamický woofer pro zvýraznění basové složky a tlakový pro středy a výšky. I přesto, že fyzikální zákony nelze oklamat a takto malé měniče nemohou zákonitě podat stejné hudební výsledky jako daleko větší měniče v náhlavních sluchátkách, je výsledný zvuk velmi nadprůměrný až excelentní.

Bohaté basy doprovází čisté středy a výšky a je prakticky jedno, jaký je váš oblíbený hudební žánr, výsledný zvuk je vždy mohutný, plný a čistý ve všech hudebních složkách. Pokud by vám základní zvuk nestačil, stačí přejít do aplikace a poupravit si jednotlivé složky frekvenčního spektra přednastavenými hudebními efekty.

Prostor pro uschování sluchátek (zdroj: Cnews)
Prostor pro uschování sluchátek (zdroj: Cnews)
Sluchátka v nabíjecím pouzdře (zdroj: Cnews)
Sluchátka v nabíjecím pouzdře (zdroj: Cnews)

Maximální hlasitost je dostačující i pro poslech hudby v hlasitějším prostředí. Při vysokých úrovních hlasitosti sice dochází k mírnému zkreslení hudby, daleko větší překážkou bude pro vaše uši spíše samotná hlasitost, která je v maximálních hodnotách (pro zdravého člověka) až bolestivá.

Aplikace:

Skrze mobilní aplikaci Philips Headphones (dostupnou pro Android i iOS) dochází k dalšímu nastavení sluchátek. V první řadě vidíte aktuální stav nabití obou sluchátek a nabíjecího pouzdra. V aplikaci probíhá i nastavení zvukových profilů a ambientního režimu.

Sluchátka disponují třemi režimy – aktivním potlačením hluku, transparentním režimem a režimem adaptivním. Při aktivaci aktivního potlačení hluku systém 4 mikrofonů detekuje okolní hluk, který v opačné frekvenci posílá zpět do sluchátek a tím tak okolní hluk eliminuje. Při aktivaci transparentního režimu se sluchátka snaží dostat do vašeho ucha přehrávanou hudbu a zároveň zvuky z okolí.

Úvodní stránka aplikace (zdroj: Cnews)
Úvodní stránka aplikace (zdroj: Cnews)
Nastavení zvukových efektů (zdroj: Cnews)
Nastavení zvukových efektů (zdroj: Cnews)

Poslední adaptivní režim představuje jakousi kombinaci dvou výše zmíněných režimů, kdy upravuje potlačení hluku a propustnost v závislosti na aktuální situaci. Jedná se o takovou zlatou střední cestu mezi dvěma předchozími režimy.

V nastavení aplikace si pak můžete aktivovat hlasového asistenta, aktivaci/deaktivaci gest nebo například automatické pozastavení hudby nebo vypnutí po vyjmutí sluchátek z ucha.

Nastavení aplikace a sluchátek Nastavení aplikace a sluchátek (zdroj: Cnews)

Ovládání:

Po prvotním spárování stačí vždy sluchátka vyjmout z pouzdra a nasadit do uší. Dojde k automatickému zapnutí a spárování s telefonem, a to i v případě, kdy používáte pouze jedno. Samotné ovládání a přepínání skladeb probíhá pomocí gest, která bohužel nejsou úplně intuitivní a zpočátku budete tápat, než se alespoň základní gesta pro ovládání naučíte.

Příručka s ovládacími gesty Příručka s ovládacími gesty (zdroj: Cnews)

Všechna gesta (až na aktivaci hlasového asistenta) se provádějí na pravém sluchátku, a to včetně aktivace a přepínání mezi aktivním ANC, transparentním a adaptivním režimem. Bohužel přehršel gest vás v konečném důsledků může mást a nejednou se mi stalo, že jsem při pozastavování hudby omylem přepnul skladbu nebo aktivoval jiný režim. V balení se naštěstí nachází přehledný návod pro naučení všech gest.

Výdrž:

Větší tělo sluchátek a samotného pouzdra se podepsalo na velmi dobré výdrži, za kterou musím sluchátka pochválit. S aktivním ANC se dokážete dostat na 9 hodin přehrávání hudby + dalších 25 hodin díky baterii uvnitř pouzdra. Pokud ANC vypnete, nemáte problém dostat se až k 13 hodinám přehrávání hudby + dalších 35 hodin skrze nabíjecí pouzdro. To jsou hodnoty, za které se sluchátka nemusejí stydět a osobně se mi za celou dobu testování nepodařilo vyždímat baterii na nulu.

ANC zapnuto: ANC vypnuto:
9 + 25 hodin 13 + 35 hodin

Samotné nabíjení sluchátek trvá přibližně 2 hodiny, přičemž 15 minut vám postačí na přibližně hodinu poslechu navíc. Nabíjení pouzdra probíhá buď pomocí USB-C konektoru na zadní straně, případně bezdrátově položením na kompatibilní nabíjecí podložku.

Bezdrátové dobíjení sluchátek (zdroj: Cnews)
Bezdrátové dobíjení sluchátek (zdroj: Cnews)
Drátové dobíjení sluchátek pomocí USB-C (zdroj: Cnews)
Drátové dobíjení sluchátek pomocí USB-C (zdroj: Cnews)

Hodnocení:

Sluchátka Philips Fidelio T1 jednoznačně míří na náročnější publikum, a to jak zpracováním, tak kvalitou reprodukované hudby. Nevýhodou mohou pro někoho znamenat malinko větší rozměry sluchátek a nabíjecího pouzdra. Tento neduh je však vykoupen množstvím funkcí, povedeným ANC, True Wireless technologií, vysokou výdrží a prvotřídním zvukovým podáním.

Rozhodujícím faktorem tak může být cena, za kterou Fidelio T1 pořídíte. Aktuálně je můžete sehnat za cenu okolo 5500 Kč v černé nebo bílé (spíše do stříbrna) variantě, což na špuntová sluchátka rozhodně není málo. Za podobnou cenu seženete i například AirPods Pro nebo Sony WF-1000XM4 s menším tělem a podobnou výbavou. Konečné rozhodnutí, kterým sluchátkům dáte přednost, je tedy čistě na vás. Koupí Philips Fidelio T1 ale rozhodně chybu neuděláte.

Líbilo se mi:

Nelíbilo se mi:

+ kvalitní zpracování a 9 párů náhradních náušníků - malinko větší rozměry a hmotnost sluchátek (nemusí sednout každému)
+ vysoká kvalita hudebního projevu - zbytečně složité ovládání gesty
+ vysoká výdrž baterie - prvotní problémy s aplikací (pomohla až aktualizace)
+ funkční režimy ANC

 

Byl pro vás článek přínosný?