Hlavní navigace

Philips má 40" 4K monitor pro fandy velkých úhlopříček. Není ani moc drahý

30. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podzim nám přinesl 5K monitory (od DelluApplu) s extrémně jemným rastrem – tedy na poměry stolních monitorů. Pokud byste ale spolu s růstem počtu pixelů rádi viděli i fyzicky větší obrazovku, nejsou tyto novinky tak docela pro vás, neboť se drží už vcelku obvyklé úhlopříčky 27". Naopak by vás ale mohl zaujmout monitor, který chystá Philips. Jedná se o 4K obrazovku, takže o vysoké rozlišení ochuzeni nebudete, avšak se 40" panelem, velikostí už spadajícím spíše do říše televizí.

Monitor pojmenovaný Philips BDM4065UC také asi ve skutečnosti bude tak trochu převlečenou televizí, principiálně ale nic nebrání tomu, aby na televizním panelu vznikl standardní počítačový monitor. Obrazovka má rozlišení 3840 × 2160 bodů, ale díky fyzické velikosti – úhlopříčně by to mělo dělat přes jeden metr – jsou jednotlivé pixely pořád celkem velké: mělo by to vycházet na nějakých 110 bodů na palec (totéž, co máte u 20" FullHD monitoru). S monitorem by se tedy mělo dát pohodlně pracovat i bez nějakých úprav DPI operačního systému.

Použitý panel je podle webu TFTCentral vyroben technologií z rodiny VA, čemuž odpovídá kontrast lepší, než typicky dosahují panely IPS – Philips udává 5000:1. Jas má činit 300 cd/m2, přičemž u podsvícení je garantována uniformita (nikde by se LCD nemělo dostat mimo rozsah 96–105 % základní hodnoty jasu). Monitor by měl mít také tovární kalibraci (dE

Philips BDM4065UC

Obnovovací frekvenci monitor zvládá standardních 60 snímků za sekundu. Philips udává odezvu šedá-šedá v hodnotách 3,0–8,5 ms podle zvoleného nastavení overdrive, ovšem tyto hodnoty budou asi jako obvykle spíše přibližné. Plnou obnovovací frekvenci lze použít při připojení přes DisplayPort, pokud použijete připojení přes HDMI, běží monitor jen na 30 Hz. Kromě dvou HDMI a dvou DisplayPortů (jeden je mini) je možný i vstup z analogového zdroje a monitor má dokonce i RS232. Bohužel nevíme, zda panel používá technologii MST, nebo už umí SST (a tedy se před grafickou kartou tváří jako jediný velký monitor).

Monitor nemá stojan s většími možnostmi ergonomického nastavení, čímž opět připomíná televizi. Integrovány jsou ale reproduktory s výkonem 7 W a také čtyřportový rozbočovač USB 3.0. Měl by též fungovat režim Picture By Picture, umožňující zobrazit vedle sebe naráz čtyři nezávislé vstupy videa.

 

DT24

Pozitivní je, že za tento přeci jen fyzicky velký monitor nebude Philips chtít nějaké nekřesťanské peníze. Údajně má (na britském trhu) stát 600 GBP, v Norsku jej lze zase předobjednat za 6990 NOK – odhadem přepočteno 21 000 CZK. Tato cena není špatná, zhruba totiž odpovídá sumě 800 USD, kolem které se pohybují „levné“ 4K osmadvacítky. Ty jsou přitom založené na technologii TN. Pokud vám tedy jde o vysoké rozlišení, ale nepotřebujete nebo nechcete ho mít spojené s jemným rastrem, bude tento Philips možná dobrým kandidátem na pořízení – pokud pro vás tedy 40" pracovní plocha už není příliš. Do prodeje by se údajně měl dostat v prosinci (decembri) letoška, nebo začátkem příštího roku.

Zdroje: TFTCentral, Tom‘s Hardware

Byl pro vás článek přínosný?