Hlavní navigace

Hloupý OLED? Philips OLED754 má především ostrý obraz a dobrý zvuk za cenu pod 30 tisíc (recenze)

28. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: Philips
Spojení perfektních audiovizuálních vlastností do jednoho televizoru za cenu, která je už dostupná pro většinu zákazníků. To je loni představený a nyní o třetinu zlevněný televizor Philips OLED754. (Ostrý obraz a dobrý zvuk vám přeje nejen Miloš Skalka…)

Philips teď prodává model OLED754 v 55" za 28 tisíc a v 65" za 40 tisíc korun. Spolu s nabídkou od LG za podobný televizor jde o nejlevnější možnost, jak si dnes pořídit slušný OLED. Obrazovka obou televizorů je podobná, ne-li stejná (obě vyrábí LG). Liší se však zpracováním obrazu (Philips má procesor P5) a jiné jsou všechny ty více či méně důležité věci okolo samotného obrazu.

U LG musím obecně vyzdvihnout velmi dobré dálkové ovládání a jejich vlastní Smart TV WebOS. Philips na druhou stranu nabídne výborný třístranný Ambilight. Android TV tento model nemá, místo něj je zde Saphi.

Už provedením patří OLED754 mezi luxusní televizory. Konstrukce typu „tenký displej v horní části a rozšířené šasi s elektronikou a porty v dolní části“ osobně tolik rád nemám a doprostřed místnosti se nehodí, ale to platí pro všechny televizory této značky.

Philips OLED754 obr5 Philips OLED754

Televizor stojí proklatě nízko na dvou velmi pěkných nožičkách. Je to designový záměr, televizor je stabilní a neproklouzne pod ním ani myš. Zároveň je ale potřeba mít stolek zase o něco výše, jinak přes své nohy neuvidíte na titulky. Je to velmi pěkné, jen nezvyklé. Další možností je pověsit televizor na zeď pomocí systému VESA (připravená je rozteč 300 × 300 mm). Připojení napájecího kabelu do televizoru není zalomené, ale když máte Ambilight, stejně není vhodné televizor připlácnout těsně na zeď.

Konektorová výbava je tradičně rozdělena na část do boku a část směřuje dolů. Mezi porty najdete čtveřici HDMI s podporou rozlišení 4K do 60 Hz. Nejde tedy ještě o HDMI 2.1 a chybí i VRR pro náročnější hráče.

Obraz a zvuk

Obraz je při spojení technologií OLED a HDR (včetně Dolby Vision) nádherný a Ambilight jej opticky vhodně rozšiřuje. Vedle standardního režimu je vhodné se přepnout do filmového, který poskytne teplejší a přesnější barvy. Při měření sondou má standardní režim široký barevný gamut a přepnutí do filmového je hned poznat.

Připojení notebooku přes HDMI a následné měření ale zjistilo opět stejné barvy. Čili televizor zřejmě neumí filmový režim obrazu při přehrávání z počítače a ani z USB disku. Výborným doplňkem je senzor okolního osvětlení, díky kterému nebude televizor v noci zářit tolik jako ve dne.

Dokonalá Homogenita
Dokonalá Homogenita
Reálná tloušťka okraje
Reálná tloušťka okraje

Televizor má i pořádný zvuk. Stereo poskytuje dvojice 8W reproduktorů pro středy a výšku, doplňuje je pak ještě 24W basový subwoofer. Podporuje standard Dolby Atmos. Všechny tři měniče jsou umístěné vzadu.

Philips OLED754 obr16 Philips OLED754

Dálkový ovladač je dlouholetá slabina Philipsu. Není ani náznakem ergonomický a prostě se nepoužívá dobře. Najdete na něm tlačítka pro přímý přístup ke službám Netflix a Rakuten. Vstup do nastavení je pak trochu složitější a nejsnáze se do něj dostanete přes hlavní menu prostředí Saphi.

YouTube
YouTube
Všechny aplikace
Všechny aplikace

Saphi je Smart TV přímo od Philipsu. Ten jej dává spíše na levnější modely, jinak už má všude Android TV. Jeho absence u tohoto modelu je tak trochu zvláštní. Ani Saphi není proti Android TV nějak svižné, ale bez problémů můžete používat základní důležité aplikace: je zde YouTube, Netflix, Rakuten a Amazon Prime.

Philips OLED754 obr14 Philips OLED754 obr14

Nenašel jsem akorát HBO a nenainstalujete Kodi. Výše zmíněné bude řadě lidí zcela stačit a absence Androidu nemusí být ani pro náročné uživatele překážkou (na osazeném MediaTeku by stejně příliš svižný nebyl). Takoví totiž často mají nějakou vlastní krabičku typu Shield TV, se kterou je Android vždy lepší. Každopádně i se Saphi funguje castování z mobilu.

Hodnocení

OLED754 je televizor s výborným obrazem i zvukem za dobrou cenu. Sledování filmů i seriálů na něm byl požitek i u obsahu bez HDR. Displej ani při zobrazení černé barvy přitom nepůsobil jako zrcadlo.

Absence Androidu bude pro někoho nevýhodou, ale náročnějším uživatelům naopak chybět vůbec nemusí. Slabinou Philipsu je tradičně nepříliš ergonomické dálkové ovládání, což ale pocítíte i u drahých modelů. Jde sice o důležitou součást používání, ale přeci jen si nekupujete televizor podle ovladače.

Tenhle televizor se tak dá trochu označit za hloupý OLED, který poskytne výborný obraz a i bez soundbaru velmi dobrý zvuk, přičemž chytré funkce si do něj přidáte externě. Jak to ostatně řada uživatelů stejně vyžaduje. Televizor tak vlastně není ani zdaleka vyvážený, ale aktuálně má jedinou konkurenci, kterou jsme nezkoušeli, nicméně Philips má navíc Ambilight a OLED754 je dobrou koupí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.