Hlavní navigace

Philips OLED+935 má novou funkci proti vypalování obrazovky a nejlepší verzi Ambilightu

4. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: Philips
Společnost TP Vision představila své novinky mezi televizory a audiotechnikou. Místo velké akce na veletrhu IFA se tisková konference konala online. Nový televizor nejvyšší řady Philipsu se jmenuje OLED+935 a přináší umělou inteligenci, unikátní funkci proti vypalování obrazu, zvuk pro náročné i Filmmaker Mode.

Vůbec poprvé není u Philipsu pouze velikost 48" (u OLEDu), ale také Filmmaker Mode. Hollywoodští režiséři totiž nemají rádi, když jejich díla televizory przní, pardon, upravují k lepšímu. Kdo si chce vychutnat film jak jej zamýšlel režisér, může aktivovat tento mód. Samozřejmá je i podpora HDR, ale HDMI 2.1 stále chybí.

TP Vision bude televizor prodávat v úhlopříčkách 48, 55 a 65", přičemž 48" je zároveň nejmenším OLEDem značky. Takto malé OLED obrazovky jsou nový trend, již dříve své mini-OLED představily LG i Sony. Cena za 48" činí 58 tisíc korun, za 55" 66 tisíc a za největších 65" dáte po přepočtu 92 tisíc.

Poprvé v 48"

Označení „+“ v názvu modelu znamená lepší zvuk, respektive integrovaný soundbar v konfiguraci 3.1.2 od značky Bower & Wilkins. Soundbar obsahuje dvojici měničů Dolby Atmos Elevation a samostatného výškového měnič nazvaného Tweeter-on-Top. Vysoké frekvence by tak neměly být ovlivněné těmi basovými. Podobné řešení měl již loňský top model OLED+984.

Philips OLED935 obr6 Soundbar od Bower & Wilkins

O obraz se u novinky stará kromě čtvrté generace čipu P5 také druhý samostatný čip pro umělou inteligenci, který pomocí strojového učení analyzuje obraz s interní databází milionů klipů. To by mělo mít za následek další vylepšování obrazu nejen z hlediska upscalingu. Televizor zkrátka pozná, kdy zobrazuje lidské tváře či přírodní scenérie.

Philips OLED935 obr9 AI

Nová verze čipu Inteligent Dual Engine pak zajímavým způsobem omezuje či zabraňuje vypalování obrazu u OLEDu. Detekuje totiž statický obraz, typicky loga televizních stanic či informační proužky zpravodajských kanálů. Čip monitoruje obraz v 32 400 zónách, a kde zaznamená statický objekt, postupně snižuje jas. Nemělo by to mít vliv na celkovou kvalitu obrazu, zato dopad na životnost panelu má být velký. Běžnou funkcí proti vypalování je jinak mikroposun obrazu, což ale na loga a proužky příliš nefunguje.

Nové dálkové ovládání má ze spodní strany kožený povrch a i z horní je přepracované. Výrazná přednastavená tlačítka umožní přímé zapnutí Netflixu, Rakutenu, ale i hlasového asistenta Googlu či nastavení Ambilightu. Právě Ambilight je čtyřstranný, což je znak nejvyšších modelů Philipsu. A také jeden z nejvýraznějších důvodů právě pro tuto značku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.