Hlavní navigace

Philips OLED+984: návrat ke čtyřstrannému Ambilightu (recenze)

30. 12. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce
Nejlepší a nejdražší televizor od TP Vision je aktuálně 65" Philips OLED+984 s masivním stojanem, výrazným soundbarem a po dlouhé době znovu se čtyřstranným Ambilightem. To plus v názvu (OLED+) u Philipsu znamená i výrazně kvalitnější zvuk, na který se u televizorů často zapomíná. Za 130 tisíc tak Philips potěší i audiofily.

Philips se zdánlivě drží zpátky. Neuvedl ještě televizor s rozlišením 8K (i když na letošní Ifě měl již prototyp), nenabízí úhlopříčky velké jak stěna, ani to nezkouší se zakřivenými či rolovacími obrazovkami. Na tiskové konferenci vždy vysvětlí, proč je na to ještě čas. Hlavně má ale svůj Ambilight, a tím i docela velkou konkurenční výhodu. Současně Philips posouvá modely s obrazovkou OLED do stále nižších cenových hladin. Ač některé LCD modely značky Philips mají i 75", v OLEDu nabízí „jen“ velikost 65". I tak jde o obří plochu, na kterou už je třeba mít větší obývák. Velkou část ceny tu platíte za zvuk od Bower & Wilkins. Za rozumnější cenu s pořád dobrým zvukem bude pak v prodeji model OLED+934.

Provedení

Při koupi televizoru nad 55" (což je stále ještě nejkupovanější úhlopříčka) už musíte počítat s tím, že na rozbalení a instalaci musíte být určitě dva. Krabice tohoto modelu je o to větší, že místo nožiček obsahuje i velký stojan, který má stát až na zemi. Dolní hranu obrazovky dislokuje do výšky 52 centimetrů a současně drží velký soundbar. Tahle televize zkrátka není určena na televizní stolek, ale je alespoň podstatně stabilnější. Nicméně ji můžete přidělat i na zeď.

Plochá konstrukce televizoru ještě zdůrazňuje tenkost. Tloušťka horní poloviny televizoru činí jen pár milimetrů, veškerá elektronika je umístěna klasicky dole. Jde o efektní, ale také o něco více křehké řešení konstrukce šasi, kterému se na trhu brání snad jen Samsung.

Rámečky okolo obrazu jsou tenké přibližně jeden a půl centimetrů a při pohledu zblízka je vidět, jak obraz cestuje – každých pár sekund se posune o pár pixelů. Nejde o chybu, ale o vlastnost televizorů s obrazovkou OLED a tzv. pixel shifting, což z gauče uvidíte právě jen u televizorů s tenkými rámečky. Pro některé lidi to může být trochu rušivé, ale nejde s tím nic dělat, setkáte se s tím u všech OLEDů.

Philips OLED984 obr9 Philips OLED984 obr9

Televizor podporuje HDR standardů Dolby Vision, HDR10+ a HDR10. Hlavním vylepšením proti minulé generaci (za tu se dá považovat předchozí vlajková loď OLED+903) je zvukový systém. Philips používá reproduktory Bower & Wilkins, přičemž u televizoru OLED+984 jde už poměrně o audiofilský zážitek.

Celý soundbar je rozměrný a je umístěný na stojanu pod televizorem. Obsahuje tři středobasové 20W měniče (centrální, levý a pravý) a jeden výškový reproduktor umístěný samostatně. Jeho úkol jsou jasnější výškové frekvence, které by při umístění v boxu mohly být více „zahuhlané“. Samozřejmostí je podpora Dolby Atmos. S televizorem je soundbar spojený přes systémový konektor.

Philips OLED984 obr4
Philips OLED984 obr4
Philips OLED984 obr5
Philips OLED984 obr5

Čtyřstranný Ambilight se vrací

Philips v minulosti u některých modelů již měl, ale pak od něj upustil. Je pravda, že i ten třístranný je na rozdíl od dvoustranného dostatečný a vytváří velmi dobré rozšíření obrazu. Čtyřstranný je ale naprostá pecka a byla chyba, že jej Philips u vlajkových OLEDových modelů neměl.

Philips OLED984 obr16

Výhodou Ambilightu je rozšíření vnímání obrazu, ale i šetření zraku. Kdo jej jednou zkusil alespoň na týden, těžko se mu pak kouká na televizor jiné značky. Této závislosti jsou uchráněni pouze diváci, kteří mají televizor místo u zdi v prostoru.

Smart TV

Smart TV zajišťuje Android 9 s příslibem upgradu na verzi 10. Ten má proti jiným systémům výhodu hlavně v přítomnosti aplikace Kodi, ale také v lepším napojení na služby Googlu. Hlasový asistent v Česku zatím tolik nevyužijete a kromě Googlu je zde i Alexa. Pokud jde o rozšířenost IPTV aplikací, tak tady je Android zatím těsně druhý za Tizenem.

I v televizoru, kde je pokročilý obrazový procesor, se o Smart TV stará obyčejný MediaTek MT5887 se 2,5GB operační paměti. Kromě Tegry nejsou na trhu ale žádné lepší možnosti.

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání se také zlepšilo. Kdo je zvyklý na intuitivní jednoduché ovladače LG nebo Samsungu, bude mít pořád výhrady, ale Philips zapracoval a nový ovladač je už vcelku pohodlný. Nemusíte jím mířit ani přímo na televizor a na druhé straně má qwerty klávesnici. Podle hmatu se ale trefíte maximálně na středový kříž.

Philips OLED984 obr14 Philips OLED984 obr14

Je zde velké tlačítko Ambilight, čím chce Philips zdůraznit jeho funkci. Reálný přínos je ale malý, neboť Ambilight stačí ponechat v základním nastavení, případně jej nastavit jednou a poté už není třeba se k němu vracet. Ale uznávám, že občas se to může hodit – na hudebních kanálech nechat Ambilight sledovat zvuk, u některých filmů snížit jeho intenzitu, nebo přepínat mezi sledováním obrazu a svícení jednou barvou. Možností je zde až zbytečně moc, čímž narážím na ambilightové zobrazování státních vlajek.

Další hlavní tlačítka pak zahrnují přístup do nastavení, spuštění hlasového asistenta Googlu a volbu zdrojů signálu. Jsou zde výrazná tlačítka pro Netflix a Rakuten, mezi nimi pak tlačítko pro spuštění výběru aplikací od Philipsu. Tohle je vedle Android TV vcelku zbytečné, je to takový pozůstatek vlastního Smart TV.

Kvalita obrazu

Subjektivně je OLED velmi dobrý, ač postrádá nějaký lepší antiodrazivý filtr. Při černé ploše (nebo vypnutém televizoru) se na obrazovce zkrátka uvidíte, což považuji za největší mínus OLEDu jako takového.

Philips OLED984 sonda Philips OLED984 sonda

Velmi dobrá kvalita je i u běžného televizního vysílání. Philips používá obrazový procesor P5 třetí generace, která umí velmi pěkně upscalovat a vylepšovat i terestrické vysílání. U filmového a ISF módu obrazu je dokonalé vyvážení bílé i přesnost jednotlivých barev.

Konektory zahrnují čtveřici HDMI verze 2.0 (4K při 60 snímcích), LAN (i rychlou Wi-Fi 802.11ac). Samozřejmostí je  DVB-T2 a Bluetooth pro multimediální klávesnici nebo herní konzole. Snadno přístupné z boku jsou tři HDMI a dva USB porty.

Philips OLED984 obr11
Philips OLED984 obr11
Philips OLED984 obr8
Philips OLED984 obr8
Philips OLED984 obr7
Philips OLED984 obr7

Hodnocení

Tohle je špičkový televizor za nemalou cenu, jejíž podstatnou část tvoří zvukový systém. Ten je stejně důležitý jako obraz, což dříve uživatelé a často ani výrobci nebrali příliš v potaz. Hlavně čeští zákazníci na zvuku většinou šetří, ale je to stejné jako s Ambilightem – jakmile jednou zkusíte alespoň průměrný soundbar, už se k chrchláčkům vrátit nechcete.

Samozřejmě je pravda, že u tohoto modelu se za zvuk připlácí o dost více, než kolik byste dali za kvalitní samostatný soundbar. OLED+984 je zkrátka prémiový televizor za prémiovou cenu, Philips vyrábí i mnohem levnější OLED televizory.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.