Hlavní navigace

Philips se přidá k Samsungu, místo Dolby Vision bude podporovat HDR10+

8. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Existuje několik standardů HDR a ten nejvyšší z nich (Dolby Vision) je zatížený licenčními poplatky. Společnost TP Vision, která dnes vyrábí televizory Philips se rozhodla místo něj podporovat raději formát HDR10+. Za tím stojí Samsung, Panasonic a 20th Century Fox.

Vedle HDR10+ mají televize Philips podporu prvních dvou formátů (HDR10 a po softwarovém updatu i Hybrid Log Gamma). Dolby Vision zatím žádná televize Philips nepodporovala a teď s tím zřejmě už nezačne. Pro zajímavost: Philips ve Spojených státech by naopak měl podporovat právě Dolby Vision, tam je ale Philips samostatnou společností, respektive u televizorů má obdobnou dohodu s firmou Funai (jako TP Vision v Evropě).

Philips oznámil podporu HDR10+ u všech nových televizí z roku 2018 a formou updatu i pro některé letošní modely. Formát HDR10+ ale zatím nepodporuje Google a Philips využívá právě Android TV (Samsung i Panasonic mají vlastní systémy), který naopak umí všechny tři ostatní formáty. Buď tedy Philips dodá podporu sám, nebo bude takový signál fungovat jen přes HDMI a ne pro televizní vysílání.

HDR10+ je stejně jako Dolby Vision založeno na metadatech, což znamená, že obraz může být vylepšen pro každé okénko filmu zvlášť. HDR10+ má za sebou již čtyři silné společnosti, ale ostatní formáty zase velký náskok. Obsah zatím v podstatě žádný není, nějaký ale přislíbil Amazon a samozřejmě pro studio 20th Century Fox jde nyní o hlavní formát.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.