Hlavní navigace

Philips nepřímo zpřístupňuje „Ambilight“ i pro ostatní značky televizorů. Není to levné…

7. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: Philips
Televizory značky Philips jsou synonymem systému Ambilight. Dynamické osvětlení okolo obrazu je pro mnoho uživatelů velmi silným důvodem, proč se při výběru televizoru zaměřit právě na tuto značku. Proč by se tedy Philips této výhody zbavoval?

Amatérsky si sice můžete koupit jakékoliv pásky LED a nalepit je za televizor. Výsledný efekt ale nebude synchronní s obrazem, úroveň či barvy půjdou pouze manuálně měnit. Novou verzi LED pásků systému Philips Hue lze také nalepit na zadní stranu televizoru, ale navíc je lze propojit s televizorem.

K tomu ale potřebujete ještě dvě ne zrovna levná zařízení: Philips Hue Bridge a Hue Play Sync HDMI box. Pokud tyto dvě krabičky už nemáte, například kvůli jiným zařízením Hue v domácnosti, čeká vás vcelku velká investice srovnatelná s pořízením levnějšho televizoru Philips. A u něj máte originální Ambilight rovnou v ceně.

Philips Hue packaging lighstrip Philips Hue lighstrip

V těchto případech to ale může být pořád zajímavé třeba pro majitele dražších top modelů jiných značek, kteří by je chtěli vylepšit. Výsledný efekt by měl být podobný jako u Ambilightu.

Ambilight v praxi

A proč tohle Philips dělá? Za televizory stojí tchajwanská společnost TP Vision, ale světelné výrobky má pod palcem Signify (dříve pod jménem Philips Lightning), což je jedna z divizí holandského Philipsu. Jde tedy o dvě nezávislé firmy, které spojuje slavná holandská značka.

Tip: Ambilight + Hue: Jak propojit televizor se žárovkami

Philips jistě nezamýšlel zpřístupnit svůj patentovaný Ambilight ostatním výrobcům, ale jeho nový model LED pásku lze takto nainstalovat a provozovat. Nicméně to nebude levné, ani perfektně integrované v šasi.

Je pro vás Ambilight při výběru televizoru důležitý?

Pásek pro televizory velké 55 až 60" lze objednat za 180 eur, nad 75" potom za 230 eur. K tomu Bridge pořídíte za 1500 Kč a Philips Hue HDMI Sync Box stojí 6500 Kč.

zdroj: Signify via Flatpanelshd

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.