Hlavní navigace

Na trh se chystají 8TB moduly M.2 a 16TB SATA disky SSD s řadiči Phison a QLC

15. 1. 2020

Sdílet

Na výstavě CES 2020 se mezi novinkami v oblasti disků SSD objevila jedna zajímavost. Výrobce řadičů Phison, na jehož čipech je založená řada úložišť značek, které nevyvíjí řadiče vlastní, zde totiž prezentoval novinky ve svém portfoliu, které umožní skok v kapacitě úložišť. Phison na CES ukazoval své již existující řadiče S12 (pro rozhraní SATA), E12 (PCIe 3.0 ×4) a E16 (PCIe 4.0 ×4), ovšem s firmwarovým refreshem. Tyto čipy se dnes párují s TLC NAND, ale aktualizace jim přidává podporu pro NAND se zápisem QLC, která je novinkou posledních let. Je výměnou za horší životnost a výkon levnější, ovšem nejen to. Tyto čipy jsou dostupné ve vyšších kapacitách, takže je rovněž možné na nich založit celkově větší disky než předtím s TLC.

8TB moduly M.2

Vzhledem k nižšímu výkonu asi pro QLC moduly nebude příliš používán řadič E16 (jenž je teď používán snad ve všech již dostupných PCIe 4.0 SSD), ale zejména E12 s rozhraním PCIe 3.0. NVMe moduly s tímto čipem bude nyní možné postavit až s 8TB kapacitou, což sice vyjde draho, ale zároveň půjde pro (prémiové) notebooky o značný pokrok. Phison pro takto velké moduly vyrobil speciální variantu čipu E12 označenou E12S, která má zmenšené pouzdro, ale jinak snad stejné parametry. To dovoluje vměstnat na PCB modulu M.2 2880 vedle řadič více čipů, takže lez dosáhnout oné 8TB kapacity.

8TB NVMe modul SSD s radicem Phison E12S Toms Hardware 2 8TB NVMe modul SSD s řadičem Phison E12S (Zdroj: Tom's Hardware)

Phison už vyvinul vzorek či referenční design takového SSD, který můžete vidět na fotkách. Založený je na kombinaci řadiče E12S s 96vrstvými QLC čipy Micronu. Na modulu jsou v osmi pouzdrech – s osmi 1Tb kousky křemíku uvnitř každého. Zde je třeba říci, že tento modul je oboustranný, což znamená, že nemusí být plně kompatibilní, protože některé tenké notebooky například mají nižší slot počítající jen s jednostrannými moduly M.2. Pro takové bude existovat i jednostranná varianta tohoto modulu, ovšem jen s kapacitou 4 TB.

8TB NVMe modul SSD s radicem Phison E12S Toms Hardware 8TB NVMe modul SSD s řadičem Phison E12S: zadní strana také nese čipy (Zdroj: Tom's Hardware)

Výkon těchto modulů má dosahovat až 490 000 IOPS v náhodném čtení a 680 000 IOPS v náhodném zápisu. Sekvenční rychlosti čtení mají dělat až 3500 MB/s a zápisu až 3000 MB/s, což ale nejspíš budou u hodnoty pro práci v pseudoSLC cache.

16TB SATA disky pro NAS i PC

Pokud je hlad po kapacitě (a ochota zaplatit za ní), pak by ovšem měly být zajímavou alternativou také SATA disky. Do 2,5" provedení se s QLC NAND bude dát dostat kapacita ještě větší. Phison s řadičem S12, který je určený pro rozhraní SATA, vyrobil SSD kapacitě 16 TB, od nějž opět na veletrhu předvedl referenční design. Takto velká kapacita bude údajně mířená hlavně na úložiště NAS, kde by tato SSD nahrazovala magnetické disky. Ale mají existovat i modely pro osobní počítače.

8TB NVMe modul SSD s radicem Phison E12S a 16TB SATA disk s Phisonem S12 Toms Hardware 8TB NVMe modul SSD s řadičem Phison E12S a 16TB SATA disk s Phisonem S12 (Zdroj: Tom's Hardware)

Půjde o klasický 2,5" disk se 7mm tloušťkou, výkon bude limitován rozhraním SATA na asi 550 MB/s v sekvenčním čtení a 530 MB/s v sekvenčním zápise. Náhodný přístup má dosahovat asi 95 000 IOPS ve čtení a 90 000 IOPS v zápisu, tedy podobně jako nabízí kterýkoli SATA disk. Ovšem opět se asi bavíme o číslech pro pseudoSLC cache, stabilní výkon při zaplněném bufferu bude dost možná horší.

Dema SSD na bazi Phison S12 aE12 na CES 2020 Hexus net Dema SSD na bázi Phison S12 a E12 na CES 2020 s výkony jednotlivých SSD (Zdroj: Hexus.net)

Phison je sice hlavně výrobce řadičů a sám značková SSD neprodává, nicméně zde představené návrhy by se přesto mohly objevit v obchodech. Řadič Phison totiž používá řada menších značek SSD a nejen to, Phison přímo provozuje vlastní OEM/ODM továrny. V řadě případů je zodpovědný za celý návrh a vývoj, ale nakonec i výrobu disků nebo modulů pro firmy, která pak SSD prodávají pod vlastní značkou. Jde tak vlastně o vyvinutí a výrobu kompletního produktu takřka na klíč. To znamená, že referenční design Phisonu se v řadě případů asi s menšími nebo většími obměnami také reálně dostane na trh. A od nějakého takového klienta Phisonu se tedy můžeme dočkat těchto 8TB NVMe modulů M.2 a 16TB SSD disků.

Je škoda, že přijdou zrovna v době, kdy cena NAND opět stoupá. Nicméně mohlo by dojít k tomu, že QLC zdraží méně než TLC a konečně bude cenově výrazně výhodnější, což byl od počátku její příslib. Šíření QLC SSD s lepší cenou za jeden GB by pak mohlo zdražování vlastně trošku otupit, i když pochopitelně nemáme moc radost ze zhoršené životnosti takových modelů.

8TB moduly M.2 a 16TB SATA SSD s řadiči Phison na CES 2020 (fotogalerie)

Byl pro vás článek přínosný?