Hlavní navigace

Piráti a Babiš chystají další bič na operátory. Usnadní přechod a zrušení smlouvy

26. 2. 2019

Sdílet


V Česku se letos budou dražit rádiové frekvence, které by mohly přilákat nové investory k založení čtvrtéto operátora. ČTÚ jim v (předběžných) podmínkách aukce vyčlenil místo, nalákat nováčka chce i politická scéna. Piráti dnes oznámili návrh novela zákona o elektronických komunikacích, který má lidem zjednodušit přechod mezi operátory.

Tím bude snížení pokuty, pokud spotřebitel chce zrušit smlouvu uzavřenou na dobu určitou. Na podzim 2017 vstoupila v platnost novela zajišťující možnost ukončit smlouvu bez pokuty v případě jakékoliv změny podmínek ze strany operátora (obecně jakéhokoliv poskytovatele elektronických komunikací). Pokud se však spotřebitel rozhodne smlouvu zrušit sám od sebe, operátor mu může naúčtovat pokutu rovnající se až 20 procentům zbývajících měsíčních paušálů. Takto to funguje od roku 2014, dříve mohli operátoři vyměřit celých 100 %.

Piráti: jen 5% pokuta a rychlejší přenos čísla

Operátoři v Česku nejčastěji uzavírají smlouvy na 24 měsíců, nejpopulárnější tarify jsou ty neomezené v ceně okolo 700 Kč. Pokud by se spotřebitel rozhodl smlouvu zrušit hned po prvním měsíci, zaplatil by pokutu 3220 Kč (23 × 700 × 0,20). Piráti navrhují, aby pokuta byla nanejvýš 5 % zbývajícího paušálu. V modelovém příkladu by to činilo 800 Kč, tedy zhruba výši jednoho měsíčního paušálu.

Piráti dále mluví o zkrácení maximální doby přenosu čísla z 10 dní na 2 dny. V návrhu zákona, který má Cnews k dispozici, ale takový bod zatím chybí. Maximum 10 dní pro přenos čísla platí od loňska, v termínu je zahrnut i čtyřdenní interval, kdy fyzicky trvají veškeré technické operace přenosu. Jak tohle chtějí Piráti zkrátit na polovinu, není jasné.

Cílem každopádně je naučit Čechy měnit operátory, ulehčit jim podmínky a vyvinout tlak na operátory, aby přinesli lepší nabídky. V Česku je 14,5 milionu SIM karet, ale za rok 2017 se přeneslo jen 479 000 čísel.

Prostě to zařídíme

Piráti tvrdí, že jejich návrh podpoří poslanci ODS a ANO. Šéf hnutí a premiér Andrej Babiš přitom dnes uspořádal tiskovou konferenci, kde oznámil vlastní návrh novely telekomunikačního zákona. V něm také mluví o zkrácení doby přenosu čísla na dva dny. Při přenosu pak uživatelé nebudou muset kontaktovat stávajícího operátora, bavit se budou jen s tím novým.

Dlouhodobé závazky chce regulovat tak, že po třech měsících by spotřebitelé mohli odstoupit zcela bez pokuty. Navrhuje také změni definici v zákonu ze spotřebitele na účastníka, aby výhodnější podmínky platil i pro živnostníky.

Byl pro vás článek přínosný?