Hlavní navigace

Pirátské grupy opět mění pravidla. Seriály v SD rozlišení budou v MKV místo MP4

11. 4. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Scéna, nejutajenější pirátská komunita, která si na privátních serverech navzájem vyměňuje audio, video i softwarový obsah, publikovala nová pravidla pro kódování seriálů ve standardním rozlišení. S ripy scény se běžný smrtelník nesetká, protože nejsou veřejně sdílené (scéna nemá ráda P2P). Obsah scény ale bývá zdrojem pro ostatní grupy, případně její pravidla také adaptují. To se týká i aktuálních změn, na které bude reagovat například skupina ETTV.

Scéna přešla na kontejner MKV i u seriálových SD ripů
Scéna přešla na kontejner MKV i u seriálových SD ripů

Nejde o tak razantní úpravy jako v roce 2012. Tehdy scéna přešla z kontejneru AVI, videoformátu MPEG-4 ASP a audioformátu MP3 na MP4, H.264 a AAC-LC. Teď došlo ke změně kontejneru na MKV, které už scény používá i u HD ripů. Formáty zvuku ani video se nemění, byť jsou pravidla, co se týče konkrétního nastavení kodeků, zase trochu konkrétnější a přísnější.

Pro enkódování videa se musí používat výhradně x264 nanejvýš 60 dní starý. Obraz nemá pevnou velikost, ale stanovuje se konstantní kvalita (19 až 24), která datový tok upravuje v závislosti na náročnosti scény. Audio má variabilní datový tok a jedinými povolenými enkodéry jsou Apple/QAAC, FDK-AAC a Nero. Kontejnerem je už zmíněný MKV, který může navíc pojmout více zvukových stop nebo titulků (ale výhradně těch z originálních zdrojů) a povoleny má i kapitoly. Výsledné soubory pak scéna balí do RARu s pevně danými velikostmi jednotlivých partů.

 

Přechod na MKV by měl být bezbolestný, ale oproti MP4 má horší softwarovou podporu. Především na mobilech a tabletech si s ním nemusí poradit všechny výchozí přehrávače. Instalace VLC nebo něčeho podobného ale problémy vyřeší.

Zdroj: Torrent Freak

Byl pro vás článek přínosný?