Hlavní navigace

Výzkum potvrdil, že navštěvování pirátských stránek zvyšuje riziko nakažení malwarem

21. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: qimono / Pixabay

Dnes už neplatí, že byste své zařízení nemohli nakazit nějakým typem malwaru z legitimní stránky. Ta může být kompromitována např. pomocí reklamního systému. Otázka ale zní, zda se zvyšuje riziko bezpečnostního incidentu v případě, že navštěvujete různé pochybné weby, např. s pirátským obsahem. Teď už nemusíme vařit z vody, odpověď nabízí čerstvě publikované výsledky jednoho dlouhodobého výzkumu.

Výzkumný tým z Carnegie Mellon University po dobu jednoho roku úspěšně sledoval 253 lidí. Sledováni byli v přirozeném prostředí pomocí monitorovací aplikace běžící na pozadí. Oproti některým dřívějším pokusům by měly být výsledky s ohledem na metodu a dobu sledování kvalitnější. Zjištěno bylo, že když zdvojnásobíte čas pobytu na stránkách s pirátským obsahem, riziko nakažení zařízení malwarem se zvyšuje o 20 %.

Toto číslo se nezměnilo, ani když byly z nasbíraných dat vyloučeny nejméně závažné druhy malwaru – v tomto případě adware. Dále výzkumu vyvrátil, že by ti, kdo pirátské weby navštěvují častěji, svůj přístup na internet lépe chránili. Naopak z dat vyplývá, že tito lidé méně frekventovaně používají antivirová řešení ve srovnání s běžnou internetovou populací.

Stále však platí, že i návštěvníci a návštěvnice pirátských webů se měsíčně setkají v průměru s 0,24 malwaru. To je o 0,05 malwaru více než u těch, kdo pirátské weby nenavštěvují. Což je výsledku není tak hrozivé číslo, jako naznačuje výše uvedená relativní hodnota. O vyšší pravděpodobnosti, že váš počítač infikuje malware, pakliže budete surfovat na pirátských vlnách, však nyní již nemůže být pochyb.

Byl pro vás článek přínosný?