Hlavní navigace

Pirátství prodejům neubližuje, ukazuje studie EU, kterou neměl nikdo vidět

25. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

V roce 2014 byla nizozemská společnost Ecorys pověřena Evropskou komisí, aby vypracovala studii sledující vliv pirátství na prodeje autorsky chráněných děl. Získala za to 360 000 eur. Přestože byl celý více než 300stránkový dokument dokončen a předán EK již v květnu 2015, až doteď o něm skoro nikdo nevěděl. Komise jej nezveřejnila. Dokument na četné žádosti získala a publikovala německá europoslankyně zvolená za Pirátskou stranu Julia Reda. Celý si jej můžete přečíst zde.

Pirátství prý neškodí

Studie se zaměřuje na nelegální stahování nebo streamování filmů, hudby, knih a videoher v Británii, Německu, Francii, Španělsku, Polsku a Švédsku. Ecorys zjistila, že 51 % dospělých a 72 % nezletilých si již nějaký pirátský obsah stáhlo. V Polsku a Španělsku je míra pirátství vyšší než jinde. Celkově prý ale nelegální stahování či streamování příliš neškodí.

Zjištění obecně neukazuje statistický důkaz, že by porušování autorských práv ovlivňovalo prodeje. To nutně neznamená, že by pirátství nemělo žádný vliv. Statistická analýza ale s dostatečnou spolehlivostí takový vliv neobjevila,“ tvrdí závěr studie. Jedinou výjimkou je podle Ecorysu pirátství u filmových blockbusterů, ale i u nich prý nelegální stahování snižuje tržby jen o 5 %.

Ze 100 nejúspěšnějších filmů za poslední tři roky jich dotazovaní viděli v průměru jen 5,6. Poprvé to bylo nejčastěji v kině (1,9 filmu), DVD/BD (1 film), v televizi (1 film), legálně přes internet (0,8 filmu) nebo nelegálně přes internet (0,8 filmu).

Lidé by platili, ale…

Autoři dokumentu také zjišťovali ochotu platit za legální obsah. Podle zjištění prý více než 80 % pirátů považuje ceny za filmy nebo seriály za příliš vysoké. U hudby, knih a her jsou ceny nastaveny vyváženě. Jejich další snížení by už míru pirátství neovlivnilo.

Byl pro vás článek přínosný?