Hlavní navigace

Plán Applu vyrábět si vlastní modemy pro iPhony zatím bez ovoce, budou nejdřív v roce 2025

11. 10. 2022

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Apple se prý původně chtěl zbavit Qualcommu v telefonech už do roku 2022 nebo 2023. Ale vývoj vlastních modemů prý „selhal“ a může na ně dojít nejdřív za tři roky.

V poslední dekádě se společnosti Apple dařilo nejprve v telefonech a tabletech, pak i v osobních počítačích Mac dosáhnout značných úspěchů (a zisků) se svými vlastními procesory a dalšími komponentami, kterými nahradil externí dodavatele. Apple má ambice „dobýt“ také pro mobily kritickou věc: datové a telefonní 5G modemy. Ale vypadá to, že tento úkol nebude tak lehký. Podle nových informací bude firma další roky odkázaná na modely Qualcommu.

Apple na bezdrátové konektivitě a zejména modemech pro 4G a 5G mobilní datové sítě pracuje minimálně od roku 2019, kdy koupil od Intelu jeho modemovou divizi poté, co sám Intel tyto snahy vzdal. Je ale možné, že tyto plány byly spřádané ještě dlouho předtím. Apple nyní používá modemy od Qualcommu, ale vzhledem k docela ostrému sporu, který s ním předtím vedl, to asi je manželství z rozumu a rozhodně ne z lásky (Qualcomm je koneckonců také stěžejním aktérem v konkurenčních mobilech s Androidem).

Apple s Qualcommem v roce 2019 uzavřel smlouvu na dodávky modemů po dobu šesti let, která je tedy teď teprve za polovinou. Toto ale nemusí znamenat, že by Apple musel své vlastní modemy uvést na trh až po vypršení této doby. Je dobré si uvědomit, že Apple prodává telefony starších generací i po vydání nových, v některých případech třeba i po dvě následující generace – tyto starší typy pro něj suplují nabídku levných telefonů, která u něj neexistuje v tom smyslu jako u Androidů.

To může znamenat, že poslední dva roky oné smlouvy klidně už mohly modemy Qualcommu jít jen do výběhových modelů, zatímco v nových iPhonech už by mohly být „jiné, lepší“ modemy přímo z Cuppertina – tedy v představách Tima Cooka. A někteří komentátoři nebo optimističtí fanoušci firmy skutečně věřili či čekali, že by modemové osamostatnění mohlo přijít poměrně brzo, mluvilo se dokonce o tom, že interně by Apple chtěl mít vlastní 5G do roku 2022 (další střízlivější odhady pak uváděly rok 2023). Což není tak přitažené za vlasy: Apple může stavět na tom, co koupil od Intelu, jehož 5G modem sice asi nebyl nic moc, ale byly tři roky na to věci zlepšit.

Rok 2023 i 2024 s Qualcommem. Apple „selhal“

Letos přechod evidentně nenastane, ale podle aktuálních informací prý ani příští či přespříští rok. V létě se ozval nejprve analytik Ming-Chi Kuo, který se na Apple orientuje, že dle jeho informací bude generace iPhonů vydaných příští rok (2023) pořád založená jen a pouze na modemech od Qualcommu. Tedy že ten od Applu nebude ještě připravený.

Intel 5G modem XMM 8160 Dlouho připravovaný, ale nakonec zrušený 5G modem Intel XMM 8160. Intel nakonec z tohoto trhu odešel dříve, než se dostal do telefonů Applu nebo kohokoli jiného (zdroj: Intel)

Kuo dokonce řekl, že vývoj modemu „selhal“ nebo se zasekl minimálně v tom smyslu, že nebude hotový včas, takže daná generace telefonů neměla jinou možnost než mít modemy od Qualcommu. Apple přitom prý podle Mich-Chi Kua v jednu chvíli chtěl podíl modemů Qualcomm v této generaci zredukovat už jen 20% (s čímž podle vlastních slov už počítal i Qualcomm), ne 100%…

Nejaktuálněji si ale přisadil proti Applu ještě analytik Jeff Pu (působící pro Haitong International Securities, zatímco Kuo je analytik TF International Securities). Podle toho Applu utekla šance na vlastní modemy nejen pro rok 2023, ale už i pro následující rok. Podle jeho predikce bude i tato další generace telefonů (asi označená iPhone 16) plně závislá na mobilní konektivitě od Qualcommu. Mohl by to být zatím neoznámený modem Qualcomm Snapdragon X75, snad vyráběný na 4nm procesu TSMC. iPhony 15 v roce 2023 mají mít modemy Snapdragon X70.

Vlastní modemy Applu tedy mohou mít premiéru (alespoň pokud jde o telefony) nejdříve v roce 2025, kdy by to měly být iPhony 17. Teoreticky ale může dojít i k dalšímu zpoždění, to asi záleží na tom, jak kritické je to s oním „selháním“ vývoje. Pokud jde jen o zpoždění, ale jinak Apple postupuje kupředu, pak nakonec pořád může přijít úspěch a delší čekání nemusí v konečném výsledku nic znamenat. Horší by pro firmu bylo, pokud by se zopakovala historie Intelu, který se o modemy snažil léta, ale konkurenceschopnost nikdy nebyla moc dobrá, zatímco protivníci neustále utíkali dál.

Zdroje: MacRumors (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?