Hlavní navigace

Platby mobilem již podporují skoro všechny české banky. Kdo zatím hřeší?

10. 12. 2019

Sdílet

Zdroj: Česká spořitelna

Před koncem roku banky dohánějí resty a doplňují podporu pro bezkontaktní platby mobilem. Pouze dvě z větších finančních institucí zatím nenabízejí žádnou NFC metodu. Jde o Hello bank a Sberbank. Obě nicméně uvádějí, že v budoucnu podporu přinesou, jen to momentálně není prioritou.

Google Pay momentálně podporuje 16 firem, Apple Pay 14 firem, Garmin Pay 9 firem a Fitbit Pay pak 7 firem. Žádná z minoritních služeb jako Samsung Pay, Huawei Pay nebo Xiaomi Mi Pay u nás oficiálně nefunguje. Na Androidu ale řada banka nabízí vlastní aplikace. Těch jsme zažili celkem pět. Komerční banka a Česká spořitelna je už zařízly, ČSOB/Era a Air Bank se k tomu chystají. Jen Raiffeisenbank jde proti zbytku trhu a vlastní RaiPay chce nabízet na úkor Google Pay.

Banky Credit a Equa slibovaly na konec roku podporu Apple Pay, ale žádná z nich to nejspíš nestihne. Equa bank už rovnou řekla, že v prosinci proběhnout jen interní testy, ale širší veřejnosti novinku zpřístupní začátkem roku 2020.

DT24

TIP: Přehlednáí tabulka českých bank, které nabízejí platby mobilem

Existuje ale také řada „neobankovních služeb“, které tyto technologie adoptují. Matadorem oboru je Revolut, jenž spustil Apple, Garmin, Google i Fitbit Pay. Konkurenční Monese u nás nabízí Apple Pay. Služba Curve, která umí vlastní platební kartu spojit s ostatními kartami, u nás již měsíc nabízí Google Pay. Čerstvou novinkou je pak TransferWise od zakladatele Skypu. Služba pro levný převod měn od listopadu nabízí Garmin, Google a Fitbit Pay.

Byl pro vás článek přínosný?