Hlavní navigace

PlayStation 4 slaví 5. narozeniny. Víme, kolik se prodalo konzolí a her

16. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Patnáctého listopadu 2013 se v USA začala čtvrtá generace PlayStationu. Zajímavé je, že předchozí verze odstartovaly svou pouť nejdříve v domácím Japonsku, ale u PS4 si v Zemi vycházejícího slunce museli počkat až do konce února 2014. Tak či onak, Sony se k příležitosti pátého výročí pochlubilo několika čísly a detaily.

K 18. srpnu firma prodala již přes 86 milionů PS4. Starší PS3 si koupilo 87 milionů lidí, takže čtyřka jej již brzy překoná. K 18. červnu se prodalo 778 milionů her. Na jednu konzoli vychází 9 titulů.

TIP: Sony poprvé přiznalo, že přijde „PlayStation 5“

Nejprodávanějšími byly (v abecedním pořadí) Call of Duty: Black Ops III, Call of Duty: WWII, FIFA 17, FIFA 18 a GTA V. Stejné hry jsou s jednou výjimkou také nejhranějšími. Jen místo CoD: WWII doplňte Fortnite. Nejstahovanější v PS Storu jsou Black Ops III, Destiny 2, Dead by Daylight, Just Cause 3 a Mafia III.

Sony dokonce ví, které barvy DualShocků 4 se prodávaly nejvíce. Vede šedá, před modrou, červenou, bílou a maskáčovou. Kolik se prodalo původní konzole z roku 2013 a kolik kusů připadá na nové verze Slim a Pro, už ale Japonci neprozradili.

TIP: Sony má nový PlayStation 4 Pro. Je prý mnohem tišší než dřív

Sony mimochodem oslovilo 23 vývojářů, aby řekli, které tři hry pro PS4 mají nejraději. Nepřekvapí, že ve zhruba 100 tipech vládnou God of War, Spider-Man, Uncharted 4, Last of Us, Horizon Zero Dawn. Velké tituly vycházejí i příští rok. Hráči se mohou na Days Gone, Death Stranding, Dreams, Ghost of Tsushima a The Last of Us II.

Byl pro vás článek přínosný?