Hlavní navigace

PlayStation 5 velký hit? Sony prý dvojnásobně zvýšila výrobu, 10 milionů kusů pro vydání

21. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: Sony
Sony zdá se čeká, že o PlayStation 5 bude velký zájem, na první měsíce po vydání chce připravit zásobu 10 milionů kusů. Svou roli v tom hraje i koronavirus.

Pandemie koronaviru udělala z roku 2020 velký chaos, který patrně způsobí i značné ekonomické problémy. Ale vypadá to, že Sony vidí situaci přesto hodně dobře, pokud jde o next gen herní konzole. Vypadá to, že od PlayStation 5 firma očekává velký úspěch, protože teď údajně navýšila plány na objem výroby, původně plánované na první fázi prodejů před vánoci a začátkem příštího roku. Místo původního plánu chce údajně vyrobit dvojnásobný počet kusů, a to ani předtím nešlo o nějaká malá čísla.

Podle zprávy japonského Bloombergu (kterému ji prý potvrdilo několik zdrojů) a současně také Nikkei Asian Review teď údajně Sony jedná s dodavatelskými firmami o navýšení výroby konzolí, aby na první vlnu prodejů bylo víc kusů.

Sony zdvojnásobila objednávky na první várku konzolí

Původně firma chtěla vytvořit „polštář“ skladových zásob v množství 5–6 milionů kusů, což by asi mělo pokrývat samotné vydání, Vánoce a pak zimní období, kdy bude výroba přerušená například čínským novým rokem.

Ale poté údajně Sony rozhodla, že si předem vytvoří mnohem vyšší rezervu. Nyní prý firma plánuje vyrobit na tyto první dejme tomu čtyři měsíce (Bloomberg hovoří o období od vydání do března/marca) vyrobit rovnou 10 milionů konzolí.

To by bylo hodně velké číslo, protože PlayStation 4, která je dosud nejprodávanější generací této linie, loni překročila 100 milionů prodaných kusů, ale to se počítalo za celou už docela dlouhou kariéru. 5–6 milionů by totiž nebylo tak mnoho, u PS4 snad měla na vydání nachystáno 7,5 milionu exemplářů. Proti tomu by ovšem zásoba PS5 po změně byla navýšená o třetinu. Původně možná Sony naopak byla konzervativní a nechtěla zásoby přecenit.

Ovšem Sony nejspíš úplně nepočítá, že by prodeje byly tak brutální, že by se za první čtyři měsíce rozeběhlo pryč všech deset milionů kusů. Hlavní motivace je asi předejít tomu, aby konzolí nebyl v některých oblastech nebo časech nedostatek. Firma se totiž údajně obává toho, aby v té době nenastaly nějaké výpadky ve výrobě a dopravě kvůli obnovenému šíření koronaviru. Větší skladová zásoba konzolí asi bude obrana proti tomu a to je asi primární motivace. Případné neprodané přebytky se jednoduše udají později, vzhledem k tomu, že půjde o začátek životního cyklu zařízení.

Tip: Konzole Sony PlayStation 5 odhalena: podívejte se na design, hry, model Digital Edition

Galerie: Odhalení Sony PlayStation 5: design, hry

Ovšem přímo vysoká očekávaná poptávka sama o sobě je asi částečně ve hře také. Možná si tedy můžete představit, že z těch 4–5 milionů konzolí navíc jich třeba 1–2 miliony jdou za tímto faktorem. Pokud se tedy Sony neplete, vypadá to pro ekosystém konzolí PlayStation 5 tedy docela nadějně. Silné prodeje hardwaru by měly znamenat také hodně her. Ač tedy přichází do pohnuté doby, mohla by PS5 být velký úspěch.

Vydání PS5 možná v polovině listopadu

PlayStation 5 by asi mohla vyjít v listopadu. Objevily se zatím nepotvrzené zprávy, že by to mohlo být 14.11. a ceny by údajně mohly být 399 eur za verzi bez optické mechaniky a 499 eur za mašinku s hrbem ukrývajícím mechaniku Blu-ray.

Zdroj: Bloomberg.co.jp, Nikkei Asian Review, TweakTown

Byl pro vás článek přínosný?