Hlavní navigace

PlayThru: už žádné otravné opisování CAPTCHA, stačí roztomilá minihra

22. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vývojáři z areyouahuman.com přišli před lety na nápad, jak nahradit zdlouhavé opisování znaků (CAPTCHA) něčím jednodušším, u čeho by se člověk nenudil ani nevztekal. Určitě to znáte, když chcete něco stáhnout, případně se registrovat na nový web, opsání nečitelných znaků vás dovede pěkně otrávit.

Celá CAPTCHA vznikla proto, aby filtrovala zrna od plev, lidi od robotů. Zákeřní spamovací roboti dokážou web zahltit komentáři nebo mrtvými účty, které dělají jen potíže. CAPTCHA je má vyřadit, neboť je to v ideálním případě test, který zvládne jen člověk. Jenže někdy je to i na člověka hodně. Viz CAPTCHA – past na roboty, ale také lidi.

" width="480" height="360" frameborder="0">

Tým okolo areyouahuman.com loni konečně uvedl nástroj PlayThru – krátkou minihru, která vás bude stát jen pár sekund života. Malé okno s minihrou je vytvořeno ve Flashi nebo HTML5 + JS, takže funguje na mobilech i desktopu. Tvůrci slibují větší přesnost i rychlejší průběh než u populárního systému reCaptcha od Googlu.

PlayThru je tvořena sadou menších hříček, takže nezevšední tak rychle. Jednou budete muset zaparkovat správné vozidlo, pak přidáte přílohy na palačinky nebo pizzu, pochytáte motýly apod. Demo si můžete vyzkoušet na stránkách tvůrců.

 

Systém PlayThru můžete nasadit i na vlastní web. Nechybí moduly pro známé CMS (Drupal, Wordpress…) brzy chtějí vývojáři přidat i knihovny, pomocí nichž bude možné hru lokalizovat – zatím je pouze v angličtině. Aktuálně už PlayThru používá asi 200 webů, které vygenerují asi 400 000 her za měsíc. Průměrná hra trvá asi 12 sekund, prý stejně jako vyplnění CAPTCHA. Ale rozhodně se jedná o příjemněji strávenou pětinu minuty než opisování znaků, že jo?

Zdroj: VentureBeat

Byl pro vás článek přínosný?