Hlavní navigace

Plex nabídne placenou půjčovnu, televizi a další novinky

10. 1. 2020

Sdílet

Je to jen měsíc, co streamovací služba spojená s přehrávačem pro všechny myslitelné platformy nabídla bezplanou videotéku (v Česku hodně osekanou). Plex má ale i další plány a šéf firmy Keith Valory se s nimi podělil v rozhovoru pro magazín TechCrunch. Ve zkratce se dá říct, že konečným cílem Plexu je nabídnout všechen myslitelný obsah na jednom místě. Služba k tomu využije několik metod.

Kromě bezplatné půjčovny naplněné zejména archivními snímky a asijskou tvorbou chce Plex spustit i plnohodnotnou placenou půjčovnu a digitální obchod s filmy. V něm by se tak mohly objevit i novinky velkých hollywoodských studií, přičemž obsah by byl dostupný formou zakoupení/zapůjčení jednotlivých titulů, nikoliv formou předplatného nějakého uceleného katalogu.

S předplatným se ale počítá také. Plex chce uvést tzv. subscription channels, což jsem zejména v USA populární služby dostupné u Applu, Amazonu nebo Roku. V prostředí jejich přehrávačů si lze předplatit různé videotéky či televizní archivy tak, aby byly naoko dostupné na jednom místě. V případě Plexu by tak uživatelé viděli velký agregovaný katalog, v němž by šlo vyhledávat a přehrávat filmy či seriály z různých zdrojů. Těmi by mohly být třeba HBO, Netflix, Hulu apod. Konkrétní partnery ale Plex zatím neoznámil.

TIP: Nikdo nenabídne tolik obsahu, říká Netflix k chystané konkurenci

Valory ale prozradil, že mají velké plány i s nově otevřenou bezplatnou videotékou. Spolupracují s více než 40 poskytovateli obsahu a momentálně katalog naplnili jen 5000 snímky z plánovaných 40 000, na které už mají práva. Filmů dostupných zdarma a s reklamou tak bude stále přibývat.

Byl pro vás článek přínosný?