Hlavní navigace

Plus Codes: Google vymyslel unikátní zkratky pro místa, která nemají adresy

14. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google letos v dubnu publikoval tzv. Open Location Code (OLC), nazývá je adresami pro každého, ať je kdekoliv. Jde o alternativu tradičnímu souřadnicovému systému založeném na zeměpisné šířce a délce. Google místa překóduje do snadněji zapisovatelného textového řetězce. Nově je možné je zadávat přímo do vyhledávače i map včetně mobilních. Jakou zkratku má například vaše adresa, si můžete ověřit na stránce plus.codes.

Přesnost v řádu stovek kilometrů
Přesnost v řádu stovek kilometrů   

Každá unikátní adresa má 8+2/3 znaky. Jejich kódování má přitom logickou strukturu. Jako příklad si vezmeme sochu Radegasta na Radhošti. Jeho OLC je 8FXWF7M3+268. První čtyři znaky 8FXW patří dlaždici pro celou oblast na hranici Česka, Polska a Slovenska. Pokrývá zhruba 100 × 200 km.

Přesnost v řádu jednotek kilometrů
Přesnost v řádu jednotek kilometrů

Další část F7 místo zpřesňuje na obdélník o rozměru asi 4 × 6 km. M3 odpovídá místu o rozměrech cca 200 × 300 metrů. Číslovka 26 už má přesnost asi 10 × 20 metrů. A poslední 8 pak 2 × 3 metry. Dlaždice vedle sebe mají o jednotku navýšenou. Obdélník nalevo má číslo 7. Naopak celý největší region bude směrem na východ odpovídat označení 8FXX.

Přesnost v řádu stovek metrů
Přesnost v řádu stovek metrů

Do vyhledávače je přitom možné zadat jen část kódu. Pokud jste už někde poblíž, bude stačit F7M3+268. V jiných krajích ale stejné adresy budou odpovídat jiné adrese. Je však možné vyhledat například F7M3+268 Trojanovice. Když jste ještě blíž, tak můžete vypustit i F7 atd.

Přesnost v řádu desítek metrů
Přesnost v řádu desítek metrů

Google s tímto systémem myslí především na slabě rozvinuté země bez názvů ulic nebo očíslovaných domů, ale stejně tak bude možné kódy použít třeba v geocachingu. Kačerům bude stačit méně přesná adresa odpovídající obdélníku 10 × 20 metrů či většímu. Ať se snaží…

 

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?